Ekonomi Hızlı büyüyor, yeni borsa şirketi yolda

Hızlı büyüyor, yeni borsa şirketi yolda

24.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başta gayrimenkul, turizm ve teknoloji olmak üzere altı alanda yatırıma hız vereceklerini belirten Hasan Peker, yeni halka arza hazırlandıklarını söyledi.

Hızlı büyüyor, yeni borsa şirketi yolda

Gayrimenkul, turizm, maden, sigorta, teknoloji ve havacılık alanlarındaki işleri tek çatıda toplayarak, borsada ikinci halka hazırlanan Peker Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, 2024’te büyümeyi sürdüreceklerini söyledi. SPK ile Peker Yatırım Holding’in halka arzı için görüşmelere başladıklarının bilgisini veren Peker, böylece Peker GYO ile birlikte borsada iki şirketle var olmayı hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Bundan 7-8 yıl önce “İşleri biraz küçültelim” derken 15 kat büyüdüklerini söyleyen Peker, “Kaliteli iş yaparsanız, iş işi çekiyor. Pek çok iddialı projemiz var” diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye, Almanya, İngiltere, İspanya, Slovenya olmak üzere toplam 5 ülkede 58 proje tamamlayan Peker Holding ve Peker GYO’nun 13 projesinin de devam ettiğini anlatan Peker, toplam değeri 633 milyon euro olan Türkiye, Almanya, İngiltere, Slovenya ve İspanya’daki 13 gayrimenkul projesine 2023’te 153 milyon euro’luk yatırım harcaması yaptıklarını söyledi.

İspanyol Cote D’Azur!

Pandemi döneminde İspanya’nın Cote D’Azur’u olarak bilinen Marbella’da projeler geliştirdiğini ifade eden Hasan Peker, “17 projemiz bitti, halihazırda devam eden 4 projemiz daha var. Marbella’da Almanlar, Ruslar, Polonyalılar, İngilizler yaşıyor, Avrupa’nın Bodrum’u gibi. Yaz sezonu da çok uzun” dedi.

Haberin Devamı

İspanyolların biraz yavaş çalıştığını belirten Peker, şunları söyledi: “İlk öğrendiğim kelime ‘mañana’ yani ‘yarın’ oldu. Saat 11.00’de açılan noter, iki saat sonra kapanıyor. Yarın gel, diyorlar. Tüm bunlara rağmen 8 ayda kendini döndürecek bir projeye imza attık. Yatırımlarımız sürecek.”

2024’te yeni proje hamlesi

İstanbul’da 26 milyon euro’luk Peker Tower Maslak projesini yılın ilk yarısında bitireceklerini belirten Hasan Peker, “Kiralama için Çinliler dahil çok sayıda talep var” dedi. Yurt dışı projelerine de dikkat çeken Peker, şöyle konuştu: “Almanya’da birçok proje yaptık. Ayrıca Ar-Ge merkezleri için Düsseldorf şehrinde laboratuvar inşası yapıyoruz. 200 milyon euro’luk Nordstern ve Erft Loft projesine bu yıl başlayacağız. 85 milyon euro’luk Kamerun Anayasa Mahkemesi Merkez Binası inşaatını da yapacağız.”

Hızlı büyüyor, yeni borsa şirketi yolda

İnsansız tarım aracı ‘arazide’

Slovenya’da grup bünyesindeki Pek Automative şirketinin insansız elektrikle çalışan yapay zekâ tabanlı bir tarım aracı geliştirdiğini açıklayan Hasan Peker, şu bilgileri verdi: “Devrim niteliğinde bir tarım robotu. 2008’den beri yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız meyvelerini verdi ve 14 patent aldık. Robot aracımız, traktörlere göre 40 kat daha düşük enerjiyle çalışıyor. Ayrıca her türlü arazi koşulunda hareket edebiliyor. Slovenya ve İtalya’da 2 yıldır arazide denemeler yapıldı. Seri üretim için fabrikamızın inşaatını tamamladık. İlk aşamada 100 kişinin çalışacağı fabrikamızda üretime başlayacağız. Yıllık kapasitemiz 1.500 adet olacak. Aracın satış fiyatını da traktörlerden daha da ucuz konumlayacağız.”