Ekonomi Hızlı melek yatırımcı işi New York’a taşıdı

Hızlı melek yatırımcı işi New York’a taşıdı

23.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnternet girişimcisi Kurttepeli, Amerikalı iki melek yatırımcıyla birlikte New York’ta yeni fikir avına çıkıyor

Hızlı melek yatırımcı işi New York’a taşıdı

Galata İş Melekleri grubunun Başkanı Emre Kurttepeli, internet ile 1990’ların başında ABD’de okurken tanıştı, Türkiye’ye döndüğünde önce Fornet’i ardından da Mynet’i kurdu. Kuruluş yıllarını hatırladığında, o günlerin çok zor geçtiğini hatırlayan Kurttepeli, “İlk faturamızı, ancak bir yıl sonra kesebildik. Fakat tüm ekip gerçekten çok özverili çalıştı. Öyle ki şirket binasının bir bölümünü şişme yataklara ayırmıştık, yorulan uyuyup sonrasında kalkıp işine devam ederdi. Hiçbir şey kolay olmadı” diyor.
İnternet alanında Mynet’in yanı sıra birçok farklı projeye yatırım yapan Galata grubunun başkanlığını da yürüten Kurttepeli, şimdilerde yeni bir iş peşinde. ABD’de San Francisco’daki Silikon Vadisi’ne rakip New York’taki ikinci silikon vadisinde, kendisi gibi melek yatırımcı olan iki arkadaşıyla yeni internet yatırımı şirketini hayata geçirmek üzere...
Kurttepeli, melek yatırımcı olarak bir siteye yatırım yapmasını sağlayacak faktörlerden, New York’ta açtığı sanat galerisine ve başında olduğu Galata İş Melekleri’nin hangi girişimcileri desteklediğine geniş bir yelpazede sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Neden internete yatırım yaptınız, bu iş sizin için çok kazançlı mı?

İnternet ile 1990’ların başında tanıştım. Sonra Türkiye’de bu alana yatırım kararı aldım. Bugün Mynet grubu günlük 18 milyon ziyaretçisiyle dünyanın sayılı büyük internet portallarından. Hiçbir şey kolay olmuyor, ama en önemli şey yaptığın işten zevk alabilmen. Aksi takdirde insanüstü özveri göstermene imkân yok.

Hangi sitelere yatırım yaptınız?

Şu anda 25’e yakın internet ve teknoloji firmasında yatırım ve ortaklığım var. Bunlardan üçü yurtdışı internet girişimleri. Türkiye’de bulunanların arasında Trendyol, Evidea, Hediyemo, Balerin, Goboti, Hocam, Siznet, Arcademonk, Mobilecraft, Sociaplus, Stilsos, Sepeteko, Gideros var. İnternet, teknoloji şirketlerine yatırım yapan 212 Fonu’nun yönetim şirketinin ortağıyım. Bu fon halihazırda 7 tane girişime yatırım yapmış durumda.

Haberin Devamı

Trendyol’un ilk yatırımcılarındansınız. Fırsat sitelerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Trendyol firması kendi kulvarında en başarılı firmalardan biri. Ben firmanın melek yatırımcısıyım. Aynı şekilde eşim Maide de yatırımcıydı ve kuruluş döneminde bayağı emeği geçti. Yüzde 35’in üzerinde hissedar olarak yatırım yaptıktan sonra, ikinci yatırımı Mynet’te ufak hissedarım olan ABD’li Tiger fonu yaptı. Sonraki dönemlerde kademeli olarak hissemi devrettim ve şu anda yüzde 5 kaldı. Fırsat sitelerini ileriye dönük değerlendirdiğimde, geçmiş yıllardaki büyüme hızlarını devam ettirmelerini pek olanaklı görmüyorum. Bunun en büyük sebebi tedarik tarafındaki kısıt ve artan rekabet. Diğer taraftan fırsat sitelerinin sayılarındaki artış bu limitli arzın daha da bölünmesini sağlıyor. Bu da ileriye dönük fırsat sitelerinin hızlı büyümesinin önündeki en büyük engel ve tehdit olarak duruyor.

Önümüzdeki dönemde yeni yatırım hedefleriniz neler?

İnternet ve teknoloji alanında yatırımlarım devam edecek. Bunun dışında hayata geçirmek istediğim bir yurtdışı projesi var. New York eyaleti, Silikon Vadisi’ne rakip yaratmak amacıyla, Vadi benzeri bir ekosistem yaratmak üzere. Bunun için büyük bir alan ayrılıp, teşvik mekanizmaları yarattı. New York bölgesinde yaşayan kalifiye eleman sayısını düşününce şahsen bu projenin başarılı olacağına, yakın zamanda bazı başarılı internet girişimlerinin burada filizleneceğine inanıyorum. Bu amaçla benim gibi fakat Amerika’da başarılı girişimci olup, şu anda melek yatırımcı olan iki Amerikalı arkadaşımla bu projeleri hayata geçireceğimk, . Bir inkübasyon şirketi kuruyoruz.

Haberin Devamı

9 girişim 9 sergi

‘Galata’ yatırımıyla hangi markaların çıkışında rol oynadınız?

Galata İş Melekleri 9 girişime destek verdi. Bu firmaların hepsi bir yıllık geçmişi olan girişimler. Birçoğu bu kısa geçmişlerine rağmen başarılara imza atmaya başladılar. Mesela Butigo geçen hafta Miami’de tüm dünyadan gelen adaylar arasından Endeavor Girişimcisi seçildi.
Galata İş Melekleri, melek yatırımcılar ile istekli girişimcileri bir araya getiren, yatırım olanakları ve startuplarla ilgili fikir alışverişi yapmalarını sağlayan, kar amacı gütmeyen bir dernek olarak faaliyet gösteriyor. İstanbul’un ilk melek yatırımcı organizasyonu. 2012 sonu itibariyle 28 üyesi bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Yatırımda 3 şeye bakarım’

Sizin bir siteye yatırım yapmanızı sağlayacak faktörler neler?

Ben yatırım yaparken üç şeye bakıyorum. İlk baktığım girişimcinin kendi. Girişimci doğru fikre sahip olabilir ama bunu başarıya taşıyabilecek beceride mi, insanları peşinden sürükleyebilecek liderlik vasfına sahip mi, girişiminde yeterince tutkulu mu... İkinci baktığım, yapmak istediği iş bir problemi verimli bir şekilde çözüyor mu? Sonuçta kullanıcılarına net bir fayda sağlamıyorsa o işin ne kadar para harcarsanız harcayın ayakta kalması çok zor. Üçüncü olarak baktığım ise, o işin belli boyutta bir kitleye hitap edip etmediği. Çünkü maliyeti karşılamak içinde belli bir pazar büyüklüğü gerekiyor.

Bu arada New York’ta bir sanat galerisi açtınız, işleriniz nasıl?

Son beş yıldır çağdaş sanata büyük ilgi duyuyordum ve bu ilgimi bir işe dönüştürmek, sanat ile daha yakın yaşamak istedim. New York’u seçmemin sebebi dünya çağdaş sanatının merkezi olması. C24 galerisini yaklaşık iki sene önce Chelsea’da meşhur 24. sokakta 1000 metrekare alanda kurdum. Şimdiye kadar dokuz sergi yapıldı. Buradaki misyonum inandığımız sanatçıları dünya koleksiyonerleriyle buluşturmak.