Ekonomi HSBC, Türkiye’de yeni satın almalarla büyümeyi hedefliyor

HSBC, Türkiye’de yeni satın almalarla büyümeyi hedefliyor

19.02.2010 - 00:54 | Son Güncellenme:

HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, bankanın bundan sonra Türkiye’de organik büyüme yerine inorganik büyümeye odaklanacağını ve yeni satın almalar için ortaya çıkacak her gelişmeyi yakından takip edeceğini söyledi

HSBC, Türkiye’de yeni satın    almalarla büyümeyi hedefliyor

HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, bankanın Türkiye’de bundan sonra organik büyüme yerine yeni satın almalarla büyümeye odaklanacağını söyledi. Türkiye’de ve dünyada bankacılık sektöründe ve diğer tüm sektörlerde konsolidasyon ve birleşmelerin olacağını söyleyen Antika, şöyle konuştu:
“150 şubeden 334 şubeye ulaştık. 2006 ve 2008 yılları arasında organik büyüdük. Bundan sonra inorganik büyüme olanaklarına bakacağız. Portföy alabiliriz, şube alabiliriz, banka alabiliriz. Bir iş portföyü alınabilir. Bu tabii sermayedarın vereceği bir karar ama öyle görünüyor ki bundan sonra büyümek için daha çok inorganik yollara konsantre olmak gerekecek. Türkiye HSBC Grubu içinde stratejik önemi en yüksek olan gelişmekte olan pazarlardan biri.
Her bakımdan, Türkiye’nin demografik özellikleri açısından, jeopolitik konumu açısından ve HSBC Türkiye’nin HSBC Grubu içindeki konumundan ötürü inorganik büyümeye odaklanacağız. Çünkü Türkiye HSBC için bir başarı öyküsü. Türkiye oldukça geç gerilmiş bir pazar ama örneğin bir Hindistan ile Körfez ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça geç girilmiş ama başarılı olunmuş, son derece iyi bir değer yaratmış bir ülke. Dolayısıyla iyi bir pazar ve bu pazarı büyütme yoluna gidecektir. Önemi en yüksek ülkeler arasındayız. Özellikle Avrupa’da birinci durumdayız.”

‘Türkiye’de hareket başladı’
20 yıldır HSBC Grubu’nda üst düzey yönetici olan ve 17 yıldır da Türkiye operasyonlarını yöneten Antika, Türkiye’de küresel krizin hemen öncesinde bankacılığa çok yoğun bir giriş olduğunu hatırlatarak, Türkiye bankacılık sektöründeki önümüzdeki dönemde konsolidasyon olacağını şu sözlerle dile getirdi:
“Türkiye’de fiyatların çok şiştiği çok açıktı. Fiyatlamaların patladığı bir dönemden geçtik, bu dönemde de Türkiye’ye çok büyük bir akım oldu. Çok doğaldır ki bu yatırımcıların bir kısmı bu kararlarını yeniden gözden geçirecekler, belki vazgeçecekler. Mevcut oyuncular da daralan, daralmaya başlamış bir ekonomide daha verimli bir üretmek isteyecekler. Dolayısıyla birleşmeler kaçınılmaz diye düşünüyorum.
Örneğin Türkiye’de TEB ile Fortis birleşiyor. Türkiye’de global olarak böyle bir karar aldılar. En son BCP çıktı. Bir hareketlilik olduğu çok açık.”
Antika sorularımızı şöyle yanıtladı:
Türkiye’de bankacılıkta konsolidasyon olacağını söylüyorsunuz, bunu neye dayandırıyorsunuz?
Tüm sektörlerde konsolidasyon olacak. Bankacılık sektöründe de olacak. Neden? Çünkü küresel dalgalanmadan ötürü dünyada sermaye daraldı. Birinci neden bu. İkinci neden tüketim talebi çok ciddi şekilde azaldı. Sadece ABD’de 1 trilyon doları aşan bir daralma oldu. Bu demektir ki dünyada mal ve hizmetlere olan talep ciddi şekilde düştü. Rekabet arttı. Siz mal ve hizmet üreten bir kurumsanız rekabetci fiyat ve maliyetle üretebilmelisiniz. Bunu yapabilmenin yolu da modern ekonomi biliminde ölçek ekonomisinden geçiyor. Ölçek ekonomisi içinde birleşmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yoğun biçimde her sektörde satın alma ve birleşmelerin artacağını düşünüyorum.
Türkiye’de bankacılıkta neler olacak?
Türkiye’de küresel krizin hemen öncesinde çok yoğun bir giriş vardı. Fiyatların çok şiştiği çok belliydi. Fiyatlamaların patladığı bir dönemden geçtik, bu dönemde de Türkiye’ye çok büyük bir akım oldu. Çok doğaldır ki bu yatırımcıların bir kısmı bu kararlarını yeniden gözden geçirecekler, belki vazgeçecekler. Mevcut oyuncular da daralan, daralmaya başlamış bir ekonomide daha verimli bir üretmek isteyecekler. Dolayısıyla birleşmeler kaçınılmaz diye düşünüyorum.
İnorganik büyümede bir temasınız var mı?
Şu anda bir temasımız yok. Dedikodularla ilgilenmiyoruz ama Türkiye’de satılacağı kamuoyuna açıklanan her aktife bakacağız.
2010’da neler yapacaksınız, pazar paylarınızı büyütmeyi planlıyor musunuz?
Biz şu ana itibarıyla pazar veya piyasa payı büyümesine odaklanmamaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir büyümeye odaklanmaya çalışıyoruz. Özellikle bireysel iş kolunda müşteri segmantasyonuna çok önem veriyoruz. Doğru müşteriye doğru kanaldan doğru hizmeti vermeye odaklandık.
Servet yönetiminde HSBC’yi daha çok göreceksiniz. Servet yönetimi derken mevduat, fonlar, diğer sermaye piyasası ürünlerinde bizi daha aktif olarak duyacaksınız. Çok yakında altın fonu çıkardık. Şimdi Çin Borsası endeksine Türk yatırımcısını bağlayacak yüzde 100 anapara korumalı bir fon çıkartıyoruz. Dünyadaki gelişmelerden Türk yatırımcısını faydalandırmak istiyoruz. Dünyada eksen Batı’dan Doğu’ya kayıyor. Çin çok göz dolduran bir pazar.

Haberin Devamı

‘Mevduata sınır getirilmesi yanlış olur’
Türkiye’de bankaların mevduat toplamasının sınırlandırılması doğru olur mu?
Bankaların mevduat toplamanının sınırlanması gerektiğine kesinlikle inanmıyorum. Böyle bir tedbirin Türkiye için gerekli olmadığını düşündüğüm gibi yanlış olacağını düşünüyorum. Tam tersi Türkiye için kârlı gözüken bir sektörün karının nereden geldiğinin çok iyi analiz edilmesi lazım. Bankacılık sektörünün bilançosunun yüzde 30 - 35 zaten iç borçlanma senetlerinden oluşuyor. Sermayenin nasıl birikeceğiyle ilgili önlem almamız lazım. Sektörün resminin doğru okunması lazım. Mevduata toplamaya sınırlandırma getirilse kuvvvetli bankalar yerine daha zayıf çok bankalar olur.