Ekonomi İDO blok satılıyor, son teklif tarihi 31 Mart 2011

İDO blok satılıyor, son teklif tarihi 31 Mart 2011

05.01.2011 - 02:04 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’nun özelleştirmesi için takvimi dün açıkladı

İDO blok satılıyor, son teklif tarihi 31 Mart 2011

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO) özelleştirmesine ilişkin takvim açıklandı. İBB’den yapılan açıklamaya göre ihalede son teklif tahiri 31 Mart olacak. İhale süreci ise 6 Ocak Perşembe günü başlayacak.
Kapalı zarf usulüyle teklif alınacak ihale pazarlık ve açık artırma yapılarak sonuçlandırılacak.
İDO’nun yüzde 100 oranındaki hisselerinin blok satış yöntemiyle özelleştirileceğini duyuran İBB, katılımcıların 20 milyon dolar geçici teminat vermesi gerektiğini de belirtti. İhale bedeli olarak teklif edilen tutar, Hisse Satış Sözleşmesi’nin imza tarihinde peşin olarak ödenecek. İhaleye girmek isteyen katılımcılar, 17 Ocak 2011 tarihinden itibaren şartname alabilecek.
1987 yılında kurulan İDO 18 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 arabalı vapur ile 36 iskelede hizmet veriyor. Eylül ayında İDO’ya ait 34 adet yolcu vapuru ve 49 şehir hatları iskelesi İBB iştiraki olarak kurulan İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devredilmişti.

Yabancı ortakla girebilir
İDO özelleştirmesine yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi göstermesi bekleniyor.
Şirketle ilgilendiğini açıklayan ilk isim ise Gübre Fabrikaları (Gübretaş) Genel Müdürü Mehmet Koca oldu. Koca, Gübretaş’ın iştiraki Negmar Denizcilik’in yabancı ortaklıkla İDO özelleştirmesine girebileceğini söyledi.
Koca, Reuters haber ajansına yaptıı açıklamada, “Negmar ile yabancı ortaklıkla İDO özelleştirmesine girmeyi düşünebiliriz. Yabancılar özelleştirme için geldiklerinde ve ortaklık için şirket aradığında ilk alternatiflerinden biri olarak İstanbullines’ı düşünüyorlar. Bazi yabancılardan çağıranlar oluyor. Uygun şartlar altında, küçük ortak olmak kaydıyla değerlendirebiliriz” dedi.