Ekonomi İflaslar azalıyor tahsilat riski var

İflaslar azalıyor tahsilat riski var

11.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, bu yıl şirket iflaslarının geçen yıla göre yüzde 12 gerileyerek 17 bin 400 olacağını öngördü. 2015 tahmini ise 14 bin 500’e işaret ediyor.

İflaslar azalıyor tahsilat riski var

Alacak sigortası alanında faaliyet gösteren Euler Hermes’in yaptığı bir araştırmaya göre, bu yıl şirket iflasları geçen yıla göre yüzde 12 azalacak. 2013 yılında şirket iflasları yüzde 8 artarak 17 bin 400’le son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bu yılsonunda ise iflasların yüzde 12 gerileyerek 15 bin 300 olması bekleniyor. 2015’te de iflas oranının yüzde 5 gerileyerek 14 bin 500’e ineceği öngörülüyor. Şirket iflaslarında uzun zamandır süregelen yukarı yönlü trendin tersine döndüğüne dikkat çeken Euler Hermes’in Başekonomisti Ludovic Subran, ancak tahsilat riskinin devam ettiğini kaydetti.
‘Politik görünüm engel’
‘Ulusal Ticarete Global Bakış’ konulu raporu sunan Subran, Türk şirketlerinin borç geri ödeme esnekliğinin yüksek olduğunu belirterek, “Daha iyi kredi yönetimi, büyük şirketlerin ödemelerindeki gecikmelerin azalması ve alacak sigortası uygulamalarıyla iflaslar azalıyor. Ayrıca, TL’nin değer kaybının yaşandığı dönemde şirketler ödemeleri TL’ye çevirmesi de iflasların azalmasında etki oldu. Şirketlerin esnek olması, Türkiye için çok pozitif” dedi. Subran’a göre, likidite, talep ve politik görünüm hızlı toparlanmanın önündeki en büyük engeller.
‘Dolar daha pahalı olacak’
FED’in likiditeyi kesmesiyle birlikte 2015’te doların daha pahalı olacağını kaydededen Subran, “Bu durum özellikle Avrupa ve gelişmekte olan ülke ekonomileri için iyi değil. 2015’te kredi çöküşü yaşanır mı kaygıları var. Bu nedenle ABD’de olanları yakından izlemeli” uyarısında bulundu. Subran, ABD, İngiltere ve Almanya’da ekonomilerde talebin yeni yeni toparlanmaya başladığını belirterek, ancak 2008 krizinden önceki döneme hâlâ gidemediğini söyledi.
Subran, FED’in politika değişikliğinin önemli yansımalarının 2015’te görüleceğini ve bunun da TL’nin değerinin yüzde 5 düşeceği anlamına geldiğini kaydetti. Subran, Türk şirketlerinin kurdaki değişime karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Subran, Hong Kong’dan, Venezuela, Ortadoğu ve Ukrayna’ya kadar birçok ülkede politik risklerin olduğuna da dikkat çekti.
Türk şirketlerinin ticarette yönünü tekrar Avrupa’ya çevirmesini öneren Subran, “ABD ve Afrika’da Türkiye için büyük potansiyel var, buralara daha fazla yönelmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Merkez faizleri aynı bırakmalı’

Subran, TL’nin değer kaybının yönetilebilir olması gerektiğini belirterek, “Bu yapılırsa daha iyi bir iş ortamı olabilir. Türkiye’nin rekabet gücü yüksek, verimliliği, iş yapabilme kabiliyeti var” dedi. Subran, Merkez Bankası’nın faizleri olduğu yerde bırakması gerektiğini de söyledi.
Türkiye’nin ekonomisinin kendi kategorisindeki ülkelere göre daha iyi bir performans gösterdiğini anlatan Euler Hermes’in Başekonositi Subran, “Türkiye, dünya ekonomilerinin toparlanmasından biraz daha yavaş toparlanıyor. Bu yılsonunda büyümenin yüzde 3’ün biraz üzerinde, 2015’te ise yüzde 3.9 olmasını bekliyoruz. TL’nin değer kaybetmesi kısa vadede ortadan kalkacak, tüketici talebi hızlı büyüyecek” dedi.
‘Talep arttı’
Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner de, “Ekonomideki dalgalanma şirketlerin alacak sigortasına talebini artırıyor. Bu yıl sektördeki büyüme yüzde 35-40 olacak. 2015’te de yüzde 35 seviyelerinde büyüme bekliyoruz” dedi.