Ekonomi İkinci Arap damat yolda

İkinci Arap damat yolda

13.01.2012 - 07:59 | Son Güncellenme:

Bank Audi’den sonra yeni bir Arap bankası daha Türkiye pazarına girmek için yola çıktı. Dexia’nın satışa çıkardığı Denizbank’ı almak için masaya oturan Katarlı QNB, pazarlık görüşmelerinde sona yaklaştı.

İkinci Arap damat yolda

Türk bankacılık sektörüne Bank Audi’den sonra, yeni bir Arap damat daha geliyor. Denizbank ile Katarlı Qatar National Bank (QNB) Bank’ın pazarlığı son aşamaya geldi. Türk bankacılık sektöründe merakla beklenen Denizbank’ın satışında sona gelindi. Belçika merkezli Dexia, mali krizi aşmak için iştiraki olan Denizbank’ı geçtiğimiz yıl satışa çıkarmıştı. Bu süreçte bankaya Rus Sberbank, İngiliz HSBC, İngiliz Standard Chartered, QNB Bank talip oldu.

Haberin Devamı

HSBC ALMAKTAN VAZGEÇMİŞTİ

Star'ın haberine göre yarıştan ilk elenen ise Rus Sberbank oldu. Ardından İngiliz Standard Chartered Bank yarıştan çekilirken, son olarak da İngiliz HSCB Denizbank’ı almaktan vazgeçti. Denizbank’ı almasına kesin gözüyle bakılan İngiliz HSCB’nin, Dexia ile yürüttüğü pazarlıklarda, mahsuplaşma sıkıntısının yaşandığı öğrenildi. İngiliz bankasının, Dexia’dan olan alacaklarının, Denizbank’ın satış bedelinden düşülmesini istediği, Dexia’nın ise kaynağa ihtiyaçları olduğunu belirterek bu teklife sıcak bakmadıkları belirtildi. İngiliz HSCB’nin ise mahsuplaşma teklifinin kabul edilmemesi üzerine yarıştan çekildiği kaydedildi. İngiliz HSBC’nin yarıştan çekilmesi üzerine, Dexia görüşmeleri Katar merkezli QNB Bank ile yürütmeye başladı. Bu süreçte katılımcılardan birkaç teklif alındı.

SATIŞA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR Bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, satış sürecinde QNB’nin tek kalması nedeniyle Dexia, bedel konusunda daha esnek davranmaya başladı. Bu çerçevede Dexia’nın istediği para ile QNB’nin teklifi arasındaki fark büyük ölçüde kapandı. İki grubunda, fiyat konusundaki pazarlıklarının sürdüğü ve orta yol bulunmaya çalışıldığı belirtildi. Son pazarlıklarda ise iki grubun istediği fiyatlar arasında çok fazla farkın kalmadığı kaydedildi. Bu nedenle son dakikada yeni bir sürpriz olmazsa, Denizbank’ın Katar merkezli bankaya satılması kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan, İngiliz HSBC’nin yarış dışında kalması Denizbank içinde de memnuniyetle karşılandı.