Ekonomi İkiztepe’ye tarihi destek

İkiztepe’ye tarihi destek

12.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İkiztepe’nin üçüncü nesil kazı çalışmaları için sponsorluk sağlayan Eti Bakır, bu çalışmalarla Anadolu’nun ve Karadeniz’in tarihine ışık tutulmasına destek oluyor.

İkiztepe’ye tarihi destek

AYLİN RANA AYDİN- İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığı İkiztepe’de üçüncü nesil kazı çalışmaları Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır’ın desteğiyle Samsun’da devam ediyor. Eti Bakır’ın sponsorluk anlaşması yaptığı İkiztepe kazıları, bölgenin 6000 yıllık kültür ve tarihine ayna tutarken, İkiztepe’nin milattan önceki tarihlerden bu yana bakırın ve dokumacılığın merkezi olduğunu da ortaya çıkardı. Kazı çalışmalarında bulunan tüm eser ve buluntular ise Bafra Müzesi’nde sergileniyor.

Haberin Devamı

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Samsun’un hala keşfedilmemiş bir kültürel miras hazinesi olduğunu vurgularken, “Bu mirasın merkezi ise Bafra ilçemizde bulunan İkiztepe Yerleşkesi. Devletimizin yanı sıra bölgenin en büyük kuruluşlarından biri olan Eti Bakır’ın bu çalışmalarda yanımızda olması ve desteklemesi, bu çalışmaların sürekliliği açısından büyük önem taşıyor. Bu değerli mirası ortaya çıkarmak ve korumak için sundukları destek oldukça önemli” diye konuştu.

Toplumsal kalkınma

Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz ise, “Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde, Samsun’un ve bölgemizin ekonomik gelişimine katkı sunarken, İkiztepe gibi bu toprakların izini süren Anadolu’nun ve Karadeniz’in tarihine ışık tutan projelerle de toplumsal kalkınmaya öncülük etmeye gayret ediyoruz” dedi. İkiztepe kazılarıyla ortaya çıkan buluntuların bölgenin binlerce yıldır bakırın merkezlerinden biri olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Yılmaz, “Böyle bir tarihi mirası devam ettiriyor olmak bizim için ayrıca büyük önem taşıyor. Şirketimizin ana felsefesi olan ve nesilden nesle uzanan ‘topluma yararlı olmak’ değeriyle burada yaptığımız çalışmalar bire bir örtüşüyor. Bu kapsamda, söz konusu desteği bir sponsorluktan öte, bu topraklara bir gönül borcu olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İkiztepe’ye tarihi destek

(Soldan sağa) Bafra Arkeoloji Müze Müdürü Kenan Sürül, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Kazı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, Kültür ve Turizm Bakanlık Temsilcisi Arkeolog Simge Güreş.

Tekstil ve bakır damga vuruyor

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, İkiztepe’de ilk yerleşim izlerinin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığını ifade etti. 6000 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarılması, Anadolu’nun kültürel hazinesinin ve dünya medeniyetindeki konumunun daha iyi anlaşılması açısından son derece anlamlı olduğunu belirten Beyazıt, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Kazı alanında ortaya çıkan eserler, eski döneme ait çok önemli ayrıntıları da öğrenmemizi sağlıyor. 1974’ten bu yana İstanbul Üniversitesi tarafından devam eden çalışmalarda bulunan 5 binin üzerinde tezgâh ağırlığı İkiztepe’nin önemli bir tekstil ve dokumacılık merkezi olduğunu gösterirken, mezarlarda bulunan bakır eşyalar da İkiztepelilerin metali kullanmak konusunda oldukça önemli teknik bilgiye ve ustalığa sahip olduğunu ortaya koyuyor. İkiztepe’de ortaya çıkarılan pişmiş toprak, kemik ve taş eserlerin Karadeniz’e özgü ahşap mimari, tekstil dokumacılığı ve metal kullanımının izlerini yansıttığını da ekleyebiliriz.”

İkiztepe’ye tarihi destek