Ekonomi Ilgaz Tüneli bugün açılıyor

Ilgaz Tüneli bugün açılıyor

26.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kış aylarında sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağı’na inşa edilen “Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli”, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı tören ile açılacak.

Ilgaz Tüneli  bugün açılıyor

İç Anadolu’yu Batı Karadeniz’e bağlayacak tünel Karadeniz’i, Akdeniz’e bağlayacak olan Kuzey Güney ana koridorunun önemli noktalarından birini oluşturuyor. Tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı’nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor. Yıldırım, 15 Temmuz’da darbe girişiminin yaşandığı gece, İstanbul’dan Ankara’ya geçerken farklı bir güzergah izlemiş ve Ilgaz İlçesi’nde bir süre kalmıştı. Henüz inşaat halinde olan tünelin şantiyesinde de Başbakan Yıldırım, bir süre kalmış ve burayı karargah olarak kullanmıştı. Tünel şantiyesinde Ankara’dan sürekli bilgi alan Yıldırım, darbeci uçaklarının düşürülmesi ve Akıncı Üssü’nün bombalanması talimatını da buradan verdi. Buradan Kastamonu’ya hareket eden Yıldırım’ın konvoyuna jandarma tarafından ateş açılması nedeniyle Yıldırım, Ilgaz Kaymakamı Muhammed Gürbüz’ün evine geçmiş ve çalışmalarını burada sürdürmüştü.

Haberin Devamı

25 dakika zamandan tasarruf

Çankırı-Kastamonu arasındaki Ilgaz Dağı’nda inşa edilen, giriş ve çıkışları “köpek balığı ağzı” şeklinde projelendirilen, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşuyor. Tünelin hizmete girmesiyle Ilgaz Dağı geçiş süresi 25 dakika kısalıp 8 dakikaya inecek. Tünelin Türkiye ekonomisine katkısının yıllık yaklaşık 40 milyon lira civarında olması bekleniyor.