Ekonomi İmar barışında Boğaz istisnası

İmar barışında Boğaz istisnası

04.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İmar barışında Boğaz istisnası

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Boğazı’nda bulunan yapıların imar barışı kapsamı dışında tutulması gerektiğini belirterek, “Boğaz’ın öngörünümünde kalan kısımlar bundan muaf olsunlar. Yani istisna maddesi olarak gelsin, bu haktan istifade edemesinler” dedi.

Haberin Devamı

Öngörünüm maddesi

‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’ TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Özhaseki, toplantıda yaptığı sunumda, teklifteki imar barışının 31 Aralık 2017’ye kadar olan yapılarla ilgili olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Bunun içerisine, değişik şekillerde düşündüğümüzde bizi belki de rahatsız eden konuların önünü kesecek şekilde birtakım istisna maddeler getirebiliriz. Benim teklifim şu; Boğaz’ın öngörünümünde kalan kısımlar bundan muaf olsunlar. Yani istisna maddesi olarak gelsin, bu haktan istifade edemesinler. Çünkü bu boğaz bir tane, ikinci bir boğaz yok. Şimdi burada hakikaten bakıldığı zaman çok değerli birtakım orada binalar var. ‘Bunlar da verip kurtulacak mı’ gibi bir şeyle bakılıyor ama benim oradaki meselem parayla da ilgili değil. O Boğaz’ın öngörünümünde yasa ne emrediyorsa o yapılsın ki biz o Boğaz’la iftihar edelim. Oraya bu af maddesi gelmesin, öngörüme gelmesin. Bunu burada eğer isterseniz, uygun görürseniz bir önergeyle verebiliriz.”

Haberin Devamı

Caydırıcı ceza

İmar mevzuatına aykırılıkların önüne geçmek için çok sert kararlar alınabileceğini kaydeden Özhaseki, “Şimdiye kadar olanı kayıt altına aldık. Bunların hepsi tamam ama bundan sonra yapılmamasını sağlamanın tek yolu caydırıcı bir ceza. Bu cezada da af olmasın” dedi.

Tasarı kabul edildi

Vergi ve Diğer Bazı Alacalarında Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıda yer alan düzenlemeler arasında vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması, genç girişimcilere Bağ-Kur desteği, üniversitelerden kaydı silinenlere af da yer alıyor.