Ekonomi ‘İmbat’la geldiler, yatırım için Diyarbakır’ı keşfettiler

‘İmbat’la geldiler, yatırım için Diyarbakır’ı keşfettiler

24.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Belediye Başkanı Kocaoğlu öncülüğünde Diyarbakır’a giden 190 İzmirli’den yatırım mesajı çıktı. İşadamları ‘barış’ın ekonomik yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi

‘İmbat’la geldiler, yatırım için Diyarbakır’ı keşfettiler

Mezopotamya’nın kadim kenti Diyarbakır’ın topraklarında büyük bir buluşma daha gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önderliğinde sivil toplum kuruluşları temsilcileri, oda başkanları, ilçe belediye başkanları, sanayiciler, işadamları, sanatçılar ve gazetecilerden oluşan 190 kişilik bir İzmir heyeti, dün Diyarbakır’ı ziyaret etti.
İlk tohumlarını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in 12 Aralık 2012’de İzmir’i ziyaret edip hem ‘Kürtçe Hamlet’ hem de İzmirliyi Diyarbakır’a davet ederek attığı bu buluşmada Ege Üniversitesi Konservatuarı’ndan gelenlerin İzmir türküleriyle doğu türküleri adeta birleşerek yeni bir barış dili doğurdu.

İzmir’de 70 bin Diyarbakırlı
Türkiye’nin ilk köy tiyatro topluluğu Bademler Köy Tiyatrosu oyuncuları Mezopotamya’nın verimli topraklarına ‘Susuz Yaz’ öyküsünü anlattı.
İzmirli heyet ile Diyarbakırlının buluşması bir ilk. Yani, ilk kez bir belediye böylesine yüksek bir katılımla üstelik bu haberin de ana konusu olan işadamlarıyla birlikte Diyarbakır’ı ziyaret etti. Binlerce yıldır medeniyetlerin bir arada yaşamayı başardığı Mezopotamya topraklarında birlikte yaşama ve kardeşlik mesajlarının altı çizildi. Aziz Kocaoğlu’nun 70 bin Diyarbakırlı ve 100 bin kadar Mardinlinin yaşadığı 4 milyon nüfuslu İzmir’in sevgilerini getirdiğini söylediği konuşmasında dikkat çekici cümlelerden biri de yerel yönetimlerin yaşanılan barış sürecinde önemli rol üstelenecekleri yönünde oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, 9 bin yıl farklı unsurlarla birlikte yaşamayı başarmış Diyarbakır’da son 30 yılda yaşanılanların başlatılan süreçle birlikte nihai barışa gittiğinin altını çizdi. Aslında Diyarbakır ve İzmir’in birbirine çok yakın olduğunu ama bu süreç nedeniyle kısmen uzak düştüğünü belirten Baydemir’in şu sözleri de dikkat çekiciydi: “Bugün atılan barış ve kardeşlik köprüsünün daha da temelleneceğine inancımız tam. Bu köprü yakında atılacak ekonomik adımlarla daha da temellenecek.”

Ekonomik adım şart
Başkan Baydemir’in altını çizdiği atılması gereken ekonomik adımlar, kuşkusuz bu kent için son derece büyük önem taşıyor. Zaten, İzmir’den gelen pek çok işadamıyla yaptığımız görüşmeler de her bir işadamı, Diyarbakır’a gelmenin barışa destek vermek açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Kimisi bu topraklara yatırım yapacakları mesajını net olarak ortaya koyarken, kimi de ‘Bu sürece nasıl katkı yapabilirim’ sorusunun cevabı için burada olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

DOĞU’YA BUTİK OTEL PLANI
BÜLENT AKGERMAN Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı

Akgerman, İzmir’de ekonomideki en önemli isimlerden biri olarak anılıyor. Gazbeton, balık çiftlikleri ve turizm alanında faaliyet gösteriyor. AKG Gazbeton’la yüzde 44’lük pazar payına sahip. Balık çiftliklerinde 17 ülkeye ihracat yapıyor. Akgerman, şimdilik acenta olarak hizmet verdiği turizm alanında ilk otelini Doğu’da kurabileceğini belirtiyor ve ekliyor:
“Alaçatı gibi otele doymuş bir pazar yerine gerçekten de hem yemekleri hem de tarihiyle göz alıcı Doğu’ya yatırım yapmak daha akıllıca. Mardin, Kars, Şanlıurfa’nın yanı sıra Diyarbakır’da butik otel ya da otellerle yer alabilirim.”

‘SİYASETİ EKONOMİ DESTEKLEMELİ’
MEHMET TİRYAKİ Tiryakiler Grup

Mehmet Tiryaki, şu anda 400 milyon liralık cirosunun yaklaşık yüzde 70’lik bölümünü ihracat gelirlerinden elde eden bir grubu yönetiyor. Otomotiv yan sanayinde İzmir, Manisa ve Rusya’da yer alan fabrikalarıyla üretim yapan Tiryaki’nin gündeminde şimdilik Diyarbakır’a yatırım yok. Çünkü, bu alanda nitelikli elemana gereksinim olduğunu söylüyor. Siyasi kararların ekonomik olarak da desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Tarım ve tekstil yatırım yapılabilecek alanlar. Biz işadamları bu alanlarda yatırım yapmalıyız” diyor.

Haberin Devamı

‘DİYARBAKIR’IN KOMŞULARINA 15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM’
MAHMUT ÖZGENER Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı

Deneme üretimi için Adıyaman ve Batman’da başlattıkları tütün ekimiyle şu anda Batman’dan 2 bin 500 ton, Adıyaman’dan ise 4 bin ton ürün aldıklarını açıklayan Özgener, şu anda 6 bin 500 kişiye iş imkanı sağladıkları bu girişimde rakamları yakında çok daha yukarıya taşıyacaklarını kaydederek, ekliyor: “Adıyaman’da 10 bin ton, Diyarbakır’ın komşusu Batman’da 5 bin ton üretim planlıyoruz. Bu istihdamın 15 bin kişiye iş imkanı demek.”

‘FARKLI ALANLARDA YATIRIM YAPABİLİRİZ’
ŞERİFE İNCİ EREN İnci Holding

Şerife İnci Eren, yatırım kararlılığını ortaya koyan isimler arasında. Özellikle İnci Akü ve Jantaş isimli şirketlerin önderliğinde cirosu 500 milyon liraya ulaşan bir grubu yöneten İnci Eren, var oldukları sektörlerin nitelikli elemanın yanı sıra belirli coğrafyalarda yer almaları gerekliliği nedeniyle bu alanlarda Diyarbakır’a yatırım yapamayacaklarını belirtti. Ancak Eren, “Farklı alanlarda yatırımlarımız neden olmasın” dedi.

Haberin Devamı

‘NÜFUS ARTIŞI HIZLI, ÇOCUK BEZİ ÜRETİMİ İÇİN TALEP VAR’
AYHAN BARAN Kristal Zeytinyağları
Baran, Kristal Zeytinyağları’nın bayiliği aracılığıyla aslında 30 yıldır Diyarbakır’da yer alıyor. Bundan sonraki süreçte bu coğrafyada satışlarının daha çok artacağına inanıyor. Baran, “Çocuk bezi yatırımı yapmamızı isteyen pek çok işadamı var. Burada nüfus artış hızı Batı’dan daha yüksek. İkincisi ise binaların yalıtılmasıyla ilgili olarak yalıtım malzemeleri.”