Ekonomi IMF beğenecek sonra reyting gelecek

IMF beğenecek sonra reyting gelecek

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

PARAMETRE / ORHAN TEKEOĞLU

IMF beğenecek sonra reyting gelecek



Haftayı yoğun spekülasyonlarla geçiren borsa, yüzde 6.72'lik kayba uğradı. İMKB - 100 Endeksi de 1001 puanlık düşüşle 13.801 puana (2.03 cent) geriledi. Önceki hafta yüzde 12'lik artış gösteren borsa, geçen hafta bir anlamda kar realizasyonu yaşadı. Ancak bu realizasyona yoğun spekülatif haberlerle birlikte, beklentilerin ötesinde açıklanan bazı ekonomik veriler de etkili oldu.

Satış bahaneleri
Önce beklenenin üstünde gelen ekim ayı enflasyonu, 17 milyar dolarak açıklanan dış ticaret açığı, daha sonra Global Menkul'le ilgili söylentiler ve Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı hakkındaki spekülasyonlar kredili işlem yapanların satışlarını artırınca, borsa haftanın ilk üç gününü satışla geçirdi.
Bu haberler, önceki hafta yüksek kar elde edenler için satış yönünde iyi bir fırsat olarak kullanıldı. Endeks ilk üç günde 2.19 centten 1.93 cente inerek dolar bazında yüzde 9.1'lik düşüş gösterdi. Ancak perşembe ve cuma günü gelen alımlarla endeks yeniden psikolojik 2 cent'in üstüne çıktı. Son iki günlük yükselişte kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili tasarıların komisyonlarda kabul edilmesi etkili oldu.

Kurumsal yatırımcı olmayınca
İstanbul Borsası'nda kurumsal yatırımcının olmayışı onu dünyanın en oynak borsalarından biri yapıyor. Borsa spekülatörleri beklentileri tükendiği anda, birilerini batırıyor, birilerin çıkarıyor. Kimi zaman hükümeti yıkar, kimi zaman başbakanı öldürür. Korku ve panik yaratılarak küçük yatırımcının elinden hissesini alırlar. Böyle ipe sapa gelmez haberlerle yaratılan bir ortamda küçük yatırımcının yapması gereken tek şey, bu tür haberleri dikkate almaması.

Eylem planı yine açıklanmadı
Hafta içinde gerek Devlet Bakanı Recep Önal gerekse Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in kamu bankalarının özelleştirilmesi yönündeki çalışmaları ve batan bankalar için yeni planları anlattılar. Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı görüşülerek Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmiş olması, Dünya Bankası mali sektör kredisinin serbest bırakılma sürecinde oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendirilmeli.

Bütçe tartışmaları başlıyor
Haftabaşı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulması beklenen 2001 yılı bütçe tasarısı ve FP'nin kapatılma davasının Anayasa Mahkemesi gündemine alınıp alınmayacağı borsanın beklentileri arasında bulunuyor. FP'nin kapatılma olasıllığı zayıf bir ihtimal olarak görülse bile piyasalar temkinli davranıyor. Çünkü FP'nin kapatılması Türkiye'nin uluslararası itibarını sarsmasının yanısıra, politik istikranın da zarar görmesine neden olabilecek.

IMF 'beğendim' diyecek
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in IMF toplantıları ile ilgili son açıklamaların çarşamba gününden önce yapılacağını söylemesi borsa için yeni beklentiler yarattı.
Borsa,önümüzdeki günlerde IMF'nin Türkiye ile ilgili açıklamalarını bekleyecek. IMF Heyeti'nin yapacağı açıklama, Türkiye'nin reyting notu için de çok önemli. Çünkü reyting kuruluşları, not kararlarını genellikle IMF'nin açıklamalarından sonra yapıyorlar.