Ekonomi İMKB dipten döndü

İMKB dipten döndü

04.07.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

Dün son iki yılın en düşük seviyesi olan 32 bin 645 puana kadar inen İMKB, Trichet’nin verdiği moralle 33 bin 919 puandan kapandı

İMKB dipten döndü

Ergenekon operasyonu ve AKP davası nedeniyle gergin günler geçiren İstanbul Borsası dün de dünya piyasalarındaki dalgaya uydu. Önceki günü yüzde 1.08’lik yükselişle kapatan İMKB, petrol fiyatlarındaki rekorların tetiklediği enflasyon kaygıları nedeniyle diğer borsalar gibi dün düşüşle açıldı.
İlk seansta İMKB Endeksi’nin kaybı yüzde 2.7’yi bulurken endeks son iki yılın en düşük seviyesi olan 32 bin 645 puana kadar indi.
Borsadaki satış eğilimi, öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin yeni faiz artırımı olmayacağı, dünkü 25 baz puanlık artırımın enflasyonla mücadelede etkili olacağı şeklindeki açıklamasıyla tersine döndü. 

Dolar 1.25’in üzerini gördü
Gerek dünkü, gerekse önceki günlerdeki düşüşlere de gelen tepkilerle İMKB Endeksi ikinci seansta 34 bin 400 puanın üzerine çıktı. İstanbul Borsası günü yüzde 1.05 artışla 33 bin 919 puandan kapadı.
Borsadaki dalgalanma döviz ve faiz cephesinde de hissedildi. Gün içinde bankalararası piyasada dolar 1.25’in, euro da 1.98’in üzerine çıktı. Faiz yüzde 22.83’e yükseldi. Trichet’nin açıklamaları borsaya moral verirken döviz ve faizin de gevşemesini sağladı. Daha sonra TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonu da beklentilerin altında kalınca faiz, kapanış sonrası işlemlerde yüzde 22.60’a kadar geriledi. Dolar da serbest piyasada 1.2480’den günü tamamladı.

Destek sağlamlaştı
Uzmanlar dünkü işlemlerde borsanın 33 bin puandaki desteğini sağlamlaştırdığını ancak henüz bir yükseliş trendinden söz etmenin zor olduğunu belirtti. Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, son iki günlük yükselişe karşın borsada dalgalı seyrin devam edeceğini tahmin ederek, “Endeks 35 bin seviyesini geçmeden bir yükselişten söz etmek zor” dedi.
Balcı ayrıca, beklentilerin altında gelen haziran enflasyonunun piyasalar üzerindeki faiz baskısını bir miktar azaltabileceği yönünde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

İMKB dipten döndü

Yazarlar