Ekonomi iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı!

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı!

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Analistler Apple lansmanına geçer not vermedi. Eski iPhone modellerine göre büyük bir sıçrama yapamayan Apple, yatırımcıların beklediği fiyat artışını sadece en üst iPhone’larda yaparken hisseleri düştü.

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketi olan Apple, önceki gün gerçekleştirdiği yeni iPhone 15 lansmanıyla ne yatırımcıları ne de kullanıcıları memnun edemedi.

Haberin Devamı

Apple, düzenlediği Wonderlust etkinliği kapsamında iPhone 15 ve Airpod’lar için AB’nin şart koştuğu USB-C şarj kablosu geldi. MacBook’lar ve iPad’ler zaten USB-C şarj cihazlarını kullanıyor. Şarj teknolojisindeki değişiklik, Avrupa Birliği Konseyi’nin 2022’de kabul ettiği yasalara boyun eğme olarak gerçekleşti.

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

Türkiye’de iPhone 15 Pro, başlangıç fiyatı olan 64.999 TL, iPhone 15 Pro Max ise 76.999 TL başlangıç fiyatı ile 29 Eylül’den itibaren satışa sunulacak.

Sıçrama bekleniyordu

48 megapixel kamera güncellemeleri, titanyum alaşımlı gövde, yapay zekalı ses izolasyonu, sessize alma tuşunun yerine çok fonksiyonlu aksiyon butonu ve USB-C portu dışında geçtiğimiz seneki iPhone modellerine göre büyük bir sıçrama gözlenmeyen yeni seride giriş seviyesi iPhone’un ABD fiyatı 799 dolarda tutuldu. Sadece serinin en üst modeli iPhone Pro Max’in fiyatı 100 dolar artırılarak 1.199 dolara çıkarıldı. Apple’ın lansmanda sürpriz bir teknoloji açıklamaması ve fiyat artışlarını sınırlı tutması üzerine hisseleri yüzde 1,7 geriledi.

Haberin Devamı

Evercore ISI Analisti Amit Daryanani bazı yatırımcıların Apple’dan daha geniş çaplı bir fiyat artışı beklediğini, bu yüzden lansmana pozitif tepki vermediğini belirtti. Analistlerine göre bu fiyat artışı orta tek haneli büyüyen Apple’ın satış gelirlerini yüksek tek haneli seviyelere taşıyabilir.

Bu arada Çin, kamuda iPhone kullanımına yasak getirdiği haberlerini yalanladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, kamuda yabancı marka telefon yasağı olmadığını buna iPhone’un da dahil olduğuna dikkat çekerek, “Pekin yönetimi bu yönde ne bir kanun ne de bir talimatname yayınlamadı. Her zaman yabancı sermayeli girişimlere açık bir tavrımız var” ifadelerini kullandı.

985 liralık adaptör

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

Apple iPhone 15 serisinde USB-C’ye geçerken, iPhone’un alıştığımız Lightning kablosu için de bir adaptör satışa sundu. Lightning kablosunu USB-C’ye dönüştüren adaptör ABD’de 29 dolardan (985 TL) satışa sunuldu.

iPhone 12 satışına ‘radyasyon’ yasağı

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

Fransa, iPhone 12’lerin ülkede satışını radyasyon gerekçesiyle yasakladı. Ulusal Frekans Ajansından (ANFR) 141 telefon modeli üzerinde yapılan kontrollerde iPhone 12’lerin Avrupa’da izin verilen radyasyon miktarını geçtiği tespit edildi. Avrupa’da bir telefon 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması zorunluluğu bulunurken, ANFR, bu miktarın iPhone 12’de 5,74 W/kg olduğunu tespit etti. Apple güncelleme getirene kadar iPhone 12’nin satışı durduruldu.

Haberin Devamı

Tanıtım tişörtleri Türkiye’den

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

Apple lansmanında satışa sunulan tişörtlerin Türkiye’de üretildiği ortaya çıktı. Sosyal medyada ‘Filme Gitmeden Önce’ adı altında sinema yorumları yapan Cem Başak, katılımcılara tişört satışı da yapıldığını belirtirken, “Buraya özel tişört satılıyor. Türkiye’de üretilen tek Apple ürünü olabilir sanırım” yorumu yaptı.

iPhone zamlanmadı analistler notu kırdı

iPhone 15 Pro’nun 48 MP kamerasıyla çekilmiş iguana.