Ekonomi İran’a 100 bin konutluk uydukent kuracak

İran’a 100 bin konutluk uydukent kuracak

04.03.2010 - 00:05 | Son Güncellenme:

Kuzu Grup, dünya çapında iddialı bir uydukent projesini İran’da harekete geçiriyor. 100 bin konutluk projeyi 3 yılda tamamlamak için ön anlaşma yaptıklarını belirten Gökçen Kuzu, İranlı yetkililerin Türk şirketlerinin hızı karşısında şaşkın olduklarını belirtti

İran’a 100 bin konutluk uydukent kuracak

Barajlar, okullar, hastaneler derken Türk müteahhitleri konut üretiminde de dünyaya açılmanın yollarını buldular. Bu şirketlerden biri de Kuzu Grup. Türkiye’de özellikle TOKİ ile işbirliğinde geliştirdiği Spradon projesiyle anılan Kuzu Grup, dünya açılımını Ortadoğu’dan yapıyor. Şirket, Suriye, Cezayir, ama özellikle de 100 bin konutluk uydukent projesini geliştireceği İran’daki atılımlarıyla dikkat çekiyor.
Kuzu GrupYönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, özellikle İran’daki atılımlarının altını çizdi. Ülkeye 100 bin konutluk ve dünyanın en büyüğü olarak nitelendirdiği uydukenti inşa etmek için ön anlaşmayı yaptıklarını bildiren Kuzu, bu projeyi hayata geçirebilmek için İran’ın TOKİ’si konumundaki Meskenbank ile yaklaşık 1 yıldır görüştüklerini ifade etti.
Meskenbank üst düzey yetkililerinin bu süre içinde İstanbul’da Bahçeşehir ve Halkalı; Ankara’da Keçiören projeleri başta olmak üzere tüm çalışmalarını yakından incelediklerini dile getiren Kuzu, “Yaptığımız işi çok beğendiler. İran’a Bahçeşehir’deki gibi bir uydukent kurmamızı istiyorlar. Ön anlaşmaları yaptık. Şimdi sözleşme için masaya oturmaya hazırlanıyoruz. Toplamda 4 milyar dolarlık yatırım. 3 yıl içinde tamamlanması hedefini koyduk. Bu proje için Tahran’da ofs kurduk. İran’daki bu çalışma için Türkiye’de ODTÜ ve İTÜ’de öğrenim görmüş İranlı mühendis ve mimarlardan bir ekip oluşturduk. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl içinde inşaata başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Konstantin’e kent kuruyor
Kuzu Grup, Ortadoğu’daki bir diğer çalışmasını da Cezayir’de gerçekleştiriyor. Ülkedeki Konstantin kentinde yaşam verdikleri projenin 2 bin 500 konuttan oluştuğunu ve 100 milyon dolarlık bütçeye sahip olduğunu belirten Gökçen Kuzu, geçen yıl çalışmalarına başladıkları bu projeyi bu yıl tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Kuzu, kentte ayrıca 10 bin öğrencinin eğitim göreceği Arjer Üniversitesi’nin kampüs inşaatını da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bütçesi 65 milyon dolar olan bu proje, tamamlandığında Cezayir’in en modern kampüsü olacak” dedi.

Medine’nin suyunu arıtacak
Yurtdışındaki bir başka çalışmaları olarak Suriye’nin başkenti Şam’da başlayacakları 10 bin konutluk projeyi gösteren Gökçen Kuzu, Suriyeli bir ortakla hayata geçirecekleri bu proje için, “Lübnan Yolu üzerinde son derece modern bir site olacak. Yap-sat yöntemiyle hayata geçireceğiz. Çok prestijli bir proje olacak” dedi. Kuzu, öte yandan Medine’de 50 milyon euro bedelle arıtma tesisi ihalesi kazandıklarını da belirtti.

Haberin Devamı

‘İRANLILAR 100 BİN KONUTU 3 YILDA BİTİREBİLECEĞİMİZE BİR TÜRLÜ İNANAMADI’
Gökçen Kuzu, İran’ın TOKİ’si olan Meskenbank yetkililerinin Türkiye’deki şirketlerin hızı karşısında çok şaşırdıklarına dikkat çekti. İranlı yetkililerin 100 bin konutluk uydukent projesini görüşürken 3 yılda bitirebileceklerine inanamadıklarına dikkat çeken Kuzu, “Biz de, isterlerse konut sayısını 200 bine çıkarabileceklerini, bu durumda bile konutları, kendilerine zamanından önce teslim edebileceğimizi söyledik.
Son 7 yılda, neredeyse ondan önceki 60 yılda yaptığımız işten daha fazla iş yaptık. Kimi zaman canımızı yaksa da bize hızlı ve büyük iş yapmayı TOKİ ve Başkanı Erdoğan Bayraktar öğretti. Yurtdışında iş yaparak, kendimizi ne kadar iyi geliştirdiğimizi test ediyoruz. . İran 100 bin konutluk dünyanın en büyük uydukent projesini düşünmeden bize veriyorsa bunda TOKİ’ye yaptığımız Spradon projelerinin referansı etkili”

Haberin Devamı

HASILAT PAYLAŞIMI YORDU
Türkiye’de TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun uyguladığı bir model olan hasılat paylaşımı hakkında da konuşan Gökçen Kuzu, bu alanda en iyi bilgi birikimine sahip şirketlerden biri olduklarını belirtirken, ancak, bundan sonra hasılat paylaşımı veya kat karşılığı işlere mesafeli durma kararı aldıklarını vurguladı.
Kuzu, “Bu modele, ancak çok uygun oranlar olursa gireriz. Hedefimiz kendi arsalarımız üzerinde proje geliştirmek. Öbür türlüsü yorucu oluyor. Para da kazanamıyoruz. Gazi Üniversitisi’nden aldığımız alana 2 bin 500 konut ve 25 bin metrekare alanlı bir alışveriş merkezi inşa edeceğiz. Bu son işimiz olacak. Bundan sonra kat karşılığı veya hasılat paylaşımı işlerinde oranlar makul seviyelere gelinceye kadar yokuz” diye konuştu. Kuzu Grup’un 7 bini hasılat paylaşımı ve 23 bini taahhüt olmak üzere son 7 yılda toplamda 30 bin konut inşa etti. 2009’u 650 milyon TL ciro ile kapatan firmanın şu anda elinde yine 650 milyon TL değerinde 1.450 konutluk stoğu ve 130 milyon TL değerinde yapımı devam eden 700 konutluk projesi var. Altyapı çalışmaları da olan şirketin ayrıca İstanbul’da 48 arıtma tesisi çalışması bulunuyor.

Haberin Devamı

Varyap Meridian’a ikinci uluslararası ödül
Varyap Meridian, Overseas Living dergisinin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ‘Lüks Yaşam Tarzı Ödülleri 2010’ kapsamında bir ödül daha kazandı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan yüzlerce proje arasından ‘En İyi Gelişim’ kategorisinde ödüle değer görülen proje, geçtiğimiz ekim ayında da ‘Gayrimenkul Oscarları’ olarak bilinen ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’ yarışmasında, Avrupa’nın ‘En İyi Gayrimenkul Projesi’ ve ‘En İyi Yüksek Bina’ dalında iki ödül almıştı.

İstanbul’da yeni bir dalga
Yarışmanın sonuçlarının açıklandığı Overseas Living dergisi projeyi, “İstanbul’da yeni bir dalga oluşturan ve dünyada imrenilen bir üne sahip” proje sözleriyle nitelendirdi.
Lüks Yaşam Tarzı 2010 ödüllerini kazanan diğer ülke ve projeler arasında; İspanya’dan ‘La Zagaleta Country Club’ projesi, Karaipler’in doğusunda bulunan St. Lucia ülkesiden ‘Cap Gayrimenkul Acentesi’, Dubai’den ‘The Cube Residence’ ve Portekiz’den ‘Pine Hills Residence’ projeleri ile Slovenya’dan ‘Villa Urbana Residence’ projesi yer aldı.
410 bin metrekarelik alanda hayat verilen Varyap?Meridian, 450 ayrı daire tipinden oluşuyor. Prens adaları ve Marmara denizini panoramik olarak gören projenin tasarımında güneş enerjisi kaybını en aza indirme ve yağmur suyunun etkin kullanımı özellikle dikkat çeken unsurlardan.

Haberin Devamı

Tasarım dünyasındaki oskarları Duravit topladı
Banyo mobilyası ve vitrifiye üreticisi Duravit’in iki ürünü tasarımın oskarları olarak nitelendirilen ödülleri topladı. Şirketin ödül aldığı ürünler, PuraVida banyo serisi ve Inipi sauna sistemi. Önemli tasarımcılardan Phoenix Design’ın tasarladığı Red Dot tasarım ödülüne de sahip olan PuraVida, ‘iF Product Design Award 2010’ ödülünü almanın yanı sıra Amerika’daki Mimari ve Tasarım Müzesi Chicago Athenaeum’dan ‘En İyi Tasarım’ ödülüne de layık görüldü.
Seri, Alman Tasarım Kulübü DDC’ten ise altın madalya alırken, Almanya Federal Cumhuriyeti 2010 tasarım ödüllerini de aldı.
Firmanın geliştirdiği diğer ürün Inipi sauna ise iF product Design Award 2010’dan ‘En İyinin de İyisi’, yanı ‘Best of th Best’ ödülünü aldı. Ürünün aldığı ödül de tekle sınırlı kalmadı. ‘Design Plus’ ve ‘Focus in Silver‘, ürünün aldığı diğer ödüller oldu.

Haberin Devamı

İran’a 100 bin konutluk uydukent kuracak

GÜNÜN PROJESİ

Geniş ev sevenler için alternatif proje

Onur Çiftlik Evleri, evin içinde geniş yaşam alanları tercih edenler için geliştirilmiş bir proje. Sitede en küçük konutlar metrekaresi 160 ve 3+1 olarak tasarlanmış durumdu. Fiyatlar ise 210 bin TL’den başlayarak 245 bin TL’ye kadar yükseliyor. Alanları 275 metrekare olan bahçe ve çatı dubleksleri ise 330 bin TL ile 370 bin TL arasında farklılık gösteriyor. Yapımcı firma Onur Yapı’nın açıklamalarına göre, projede şu anda satışı süren 24 konut var.
Akbank ile yapılan anlaşma kapsamında yüzde 30 peşinatla 60 aya yüzde 0.85, 120 aya yüzde 0.95 faiz oranıyla konut kredisi kullanılabiliyor. Peşinatlar 63 bin TL’den, taksitler 2 bin 58 TL’den başlıyor. Peşin ödemelerde yüzde 5 indirim yapılıyor.
Proje, Onur Yapı tarafından Ümraniye Yenidoğan’da 4 dönüm arazi üzerinde inşa edildi. 2008’de yaşamın başladığı projede, konut teslimi hemen yapılıyor.
Onur Çiftlik Evleri’nde yeşil alana ayrılan bölüm yüzde 75. Projede sosyal donatılar olarak ise açık yüzme havuzu, basketbol sahası, fitness center, açık otopark, 24 saat güvenlik, çocuk oyun alanları, hobi salonu ve yürüyüş parkurları yer alıyor.

NEDEN CAZİP?
- Geniş ev sevenler için ideal.
- Metrekare bazında fiyatı mantıklı.
- Yenidoğan Çekmeköy-Sarıgazi hattının gelişme aksı. Bu açıdan gelecek vaat ediyor.
- Sitede yeşil alana ayrılan bölüm de oldukça doyurucu düzeyde.

Ankara Gölbaşı’nda 393 bin TL’ye arsa
Gölbaşı Belediyesi, ilçe sınırları içinde yer alan ve büyüklükleri 1.000 metrekare ile 2.125 metrekare arasında değişen 18 ayrı parseli satışa çıkaracağını açıkladı. Arsalardan 7’si Virancık’ta, 11’i Ballıpınar’da bulunuyor. Arsalar için biçilen tutar 393 bin 125 TL ile 90 bin TL arasında değişirken geçici teminat bedelleri ise 11 bin 793 TL ile 2 bin 700 TL arasında. Taşınmazların ihalesi için belirlenen tarih ise 18 Mart.

Milli Emlak Ankara’da 4 gayrimenkul satıyor
Milli Emlak, tümü Yenimahalle Macun Mahallesi’nde bulunan 4 taşınmazı ihaleye çıkardığını bildirdi. 541 metrekare ile bin 474 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip olan taşınmazlar için belirlenen tahmini değer ise 470 bin TL ile 850 bin TL arasında. Geçici teminat seviyesinin 94 bin TL ve 170 bin TL arasında belirlendiği taşınmazların ihalesi 17 Mart’ta yapılacak.

Düzce’de fabrika satışı
Düzce SGK, organize sanayi alanındaki arsayı üzerindeki fabrika binası ile birlikte satışa çıkaracağını duyurdu. 10 bin 212 metrekare büyüklükteki arsanın üzerinde 10 bin 21 metrekare kullanım alanı olan iki katlı çelik konsrüksiyon bina bulunuyor. 6 milyon TL’lik tahmini bedelin belirlendiği fabrika ive arsasının geçici teminatı ise 450 bin TL. İhale, 23 Mart tarihinde gerçekleştiriliyor.

Yazarlar