Ekonomi iş modelini Yargıtay'a onaylattı, şimdi dünyaya pazarlayacak

iş modelini Yargıtay'a onaylattı, şimdi dünyaya pazarlayacak

09.10.2013 - 14:36 | Son Güncellenme:

“İş Tatili” konseptiyle dünyada ilk kez uygulanan bir satış modeline imza atan Dosso Dossi Fashion Show’un “Özgün bir iş modeli” olduğu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin kararıyla da teyit edildi. Dünyada bir ilke imza attıklarını belirten Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, yurt içinde ve yurt dışında tekstil dışındaki birçok sektöre bu modeli satabileceklerini belirterek, “Türk iş hayatına, yeni bir kazanım sağladık. Taklitçiliğin önüne geçip, haklarını korumak isteyen farklı sektörlerdeki firmalar için örnek olacağız” dedi.

iş modelini Yargıtaya onaylattı, şimdi dünyaya pazarlayacak

“Klasik tekstil fuarlarının beklenen verimi göstermemesi” düşüncesinden yola çıkan iş adamı Hikmet Eraslan, 2005 yılında Dosso Dossi Fashion Show’u hayata geçirdi. Daha önce denenmemiş bir yöntemle alıcı ve satıcıları bir araya getirip, karşılıklı alım-satım taahhüdü ile gerçekleştirilen organizasyon alıcılara aileleriyle birlikte bir hafta boyunca her şey dahil lüks bir tatil yapma fırsatı da sunuyor. Her geçen yıl büyük bir başarıya imza atarak büyüyen ve geçtiğimiz Haziran ayında Rusya, Ukrayna ve Ermenistan başta olmak üzere 30 ülkeden gelen 5 bin tekstil alıcısıyla Türk tekstil üreticilerini buluşturan organizasyon, geçen süre içinde farklı firmalar tarafından taklit edilmeye çalışıldı. Bir fikir ile yola çıkarak gelişen bu modele “İş Tatili” (Holiday Business) adını veren Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, taklit girişimler üzerine bu özgün iş modelinin haklarını korumak için İstanbul 36. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu.

Haberin Devamı

Yapılan tespitler ve duruşmalar neticesinde mahkeme, “Hikmet Eraslan tarafından üretilen ve hayata geçirilen bir ticari faaliyet olan Dosso Dossi Fashion Show’un özgün bir iş modeli olduğuna, taklit edilmesi durumunda haksız rekabet yaratılacağına” karar verdi. Yaklaşık 3 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu alınan karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da geçtiğimiz günlerde onanarak kesinleşti.

TÜRK TİCARETİNDE YENİ BİR DÖNEM

Türk hazır giyim markalarını yılda iki kez düzenlenen organizasyon ile dünyaya pazarlayan Dosso Dossi Fashion Show’un, “özgün bir iş modeli” olarak taklitlerine karşı Yargıtay tarafından koruma altına alınmasının dünya çapında dahi önemli bir adım olduğunu belirten Eraslan, “Bu karar kendi iş modellerini yaratan, ticaret hayatında var olan ve bir yandan da taklitleriyle mücadele eden firmalar için çok önemli. Artık kimse hazıra konamayacak, başkalarının emekleri üzerinden haksız kazanç elde edemeyecek. Sekiz yıldır ekip arkadaşlarımızla birlikte büyük bir emek veriyoruz. Adriana Lima, Isabeli Fontana ve Erin Heatherton gibi dünyaca ünlü top modelleri Türkiye’ye getirerek Türk tekstilini dünyaya pazarlıyoruz. Başkalarının bunu taklit etmesine izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda, Türkiye’deki diğer yatırımcı ve girişimcilerin de önünü açtık” dedi.

İŞ MODELİNİ DÜNYAYA PAZARLAYACAK

Haberin Devamı

2005 yılında 45 alıcı ve 11 firma ile çıktıkları yola bugün 5 binin üzerinde alıcı ve 150 firmanın katılımı ile devam ettiklerini belirten Eraslan, Türkiye’de gelişerek büyürken, bir yandan da dünyaya açılacaklarını belirtti. Yargıtay kararıyla da onaylanan iş modelini tekstil dışındaki diğer sektörlerden gelebilecek talepler doğrultusunda farklılaştırabileceklerini söyleyen Eraslan, “Dileyen sektörler için, başarısı kanıtlanan Dosso Dossi Fashion Show satış modelini uygulayabiliriz. Sonraki hedefimiz de, dünyanın birçok ülkesindeki profesyoneller tarafından da takip edilen ‘iş tatili’ konseptimizin bize ait özgün iş modelini farklı ülkelere pazarlamak. Bizim onayımız ve kurallarımızla hareket edildiği sürece dünyanın her yerinde bu garantili satış modelini uygulayabiliriz” dedi.