Ekonomi İSTANBUL’DA OFİS STOĞU YÜZDE 30 DAHA ARTACAK

İSTANBUL’DA OFİS STOĞU YÜZDE 30 DAHA ARTACAK

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) 2012 yılı ofis raporunu açıkladı. Rapora göre ofis yatırımlarının yıldızı olan İstanbul’da kaliteli ofis stoğu Avrupa Merkezi İş Alanı (MİA), Avrupa dışı Merkezi İş Alanı ve Anadolu Yakası olmak üzere 3 ana bölgede yoğunlaşıyor.

İSTANBUL’DA OFİS STOĞU YÜZDE 30 DAHA ARTACAK


İGD’nin Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, 2011’de ofis yatırımlarının çok iyi olduğunu belirterek, “ 2012 yılı ise, bir önceki yıla göre Avrupa’daki borç krizi yüzünden daha zor geçiyor. Buna rağmen 2014 yılının sonuna kadar mevcut stoğa 900 bin metrekare ofis alanı daha eklenecek. Bu rakamlar da bize özellikle İstanbul’un ofis yatırımları için hâlâ çok cazip olduğunu gösteriyor” dedi.

Havalimanı öne çıkacak
Erdoğdu, Beşiktaş’tan Maslak’a kadar Büyükdere Caddesi boyunca uzanan MİA’nın yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare ofis alanı ile İstanbul’daki stoğun yüzde 40’nı oluşturduğunu belirterek, yeni projelerle bu oranın artacağını, 2014 yılına kadar MIA bölgesindeki ofis stoğu artışının 450 bin metrekareyi bulmasını beklediklerini söyledi.

MİA Dışı Avrupa Bölgesini oluşturan Şişli, Taksim ve Atatürk Havaalanı çevresinde bulunan ofis alanlarının toplam stoğun yüzde 28’ni oluşturduğunu söyleyen Erdoğdu, özellikle 2012-2014 yılları arasında MİA’dan sonra en çok artışın Atatürk Havaalanı’na yakın bölgelerde gerçekleşeceğine dikkat çekti. Erdoğdu İstanbul’da Kağıthane ve Bayrampaşa Bölgesi’nin de yeni ofis bölgeleri olacağını vurguluyor.

Anadolu’nun gözdesi Kartal
İGD’nin raporuna göre Anadolu yakasında da ofis yatırımları hızla artıyor. Anadolu’da Altunizade, Kavacık, Ümraniye, Kozyatağı ve Ataşehir’de yoğunlaşan ofis stoğu 950 bin metrekare olup, toplam stoktaki payı yüzde 32’ye ulaştı. Anadolu yakasında önümüzdeki 2 yıl içerisinde E-5 hattı üzerindeki Göztepe, Maltepe, Kartal ve Pendik yeni ofis bölgeleri olarak gelişme göstermesi bekleniyor.