Ekonomi İstanbul’un geleceğine iki dev proje etki edecek

İstanbul’un geleceğine iki dev proje etki edecek

10.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda çok hızlı bir gelişim gösteren ve yeni projelerin merkezi olan İstanbul’un bundan sonra gideceği rotayı yapılması planlanan 3. köprü ve 3. havaalanı belirleyecek

İstanbul’un geleceğine iki dev proje etki edecek

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Kurumsal Değerleme Müdürü Makbule Yönel Maya, 1/100.000 Çevre Düzeni planına göre İstanbul’da gelişmekte olan bölgeleri değerlendirdi. Maya, İstanbul’da yeni konut alanlarının açılmasının önem arz ettiğini, Avrupa yakasında Silivri-Büyükçekmece Gölü aksında D-100 ve TEM otoyolları arasında kalan bölgede, Silivri’nin batısında Değirmenköy ve Çanta’da, Hadımköy’de ve Küçükçekmece Gölünün kuzeyinde Kayabaşı ve Ispartakule bölgelerinde; Anadolu Yakası’nda ise Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva’da gelişme alanlarının bu plan ile önerildiğini belirtti.
Maya, bundan sonraki süreçte İstanbul’un yeni gelişim bölgelerinin 3. köprü ve 3. havaalanı ile ilgili gelişmelere paralel olarak ortaya çıkacağını vurgulayarak, “Üst ölçekli planlardan hareketle kentin gelişme akslarının ve bölgelerinin belirlenmesinde diğer taraftan TOKİ’nin de ciddi şekilde öncü bir rolü bulunuyor" dedi.

Basın Ekspres prestij kazanıyor
Basın Ekspres yolunun son dönemde kaybettiği prestiji tekrar kazanmaya başladığını, bölgede arsası olan yatırımcılar bulunmakla birlikte, başlayan projelerin de ağırlıklı olarak konut projeleri olduğunun gözlendiğini ifade eden Maya, bölgede son dönemde satışa çıkan projelerin başında Torunlar GYO’nun Mall of İstanbul projesi, Ege Yapı’nın Batı Şehir projesi ve Fer Yapı’nın Boyner Grubu ile kat karşılığı inşaat modeli ile gerçekleştirdiği İstwest projelerinin geldiğini, bölgede özellikle Basın Ekspress Yolu’na cepheli parseller için istenen satış değerlerinin 1.500 - 2.000 dolar aralığında değiştiğini kaydetti.

Ayazağa dev projeleri çekiyor
Kağıthane-Ayazağa-Seyrantepe bölgesinin de son dönemde en gözde bölgelerden biri haline geldiğini söyleyen Maya, Ağaoğlu’nun çok yakın bir zaman önce My Home Maslak projesini satışa çıkardığını, Ağaoğlu’nun yakın zamanda satışa çıkacağı Emlak GYO’dan hasılat paylaşımı modeli ile aldığı arsada ise planlanan yaklaşık 8 bin konutluk proje ile bölgenin tamamen bir yerleşim alanı olmak yolunda ciddi bir ilerleme kaydedeceğinin düşünüldüğünü vurguladı.
Maya, Seyrantepe’de Eroğlu, Avrupa Konutları gibi büyük gayrimenkul geliştiricilerinin arazilerinin bulunduğunu, bu firmaların yakın zamanda projelerini hayata geçireceğini belirtti.

Haberin Devamı

Halkalı gözde bölgelerden
Maya, Halkalı’nın da İstanbul’un en hızlı büyüyen gelişim akslarından biri haline geldiğini, bu bölgenin çevresinde Bahçeşehir, İkitelli, Ataköy gibi birçok konut bölgesinin mevcut olması ve konum itibariyle Atatürk Havaalanı, Basın-Ekspres Yolu, TEM ve D100 (E5) Karayollarına çok yakın olmasının, özellikle orta yaş grubundaki çalışan kesim için tercih nedeni teşkil ettiğini söyledi.
Maya ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin planlarında yer alan, orta vadede yatırımına başlanması tasarlanan ve birbirlerine bağlanması düşünülen Sefaköy-Küçükçekmece-İkitelli Monoray Hattı projesi, Bakırköy-Beylikdüzü Metrosu ve Bağcılar-Başakşehir Raylı Sistem Projesi hayata geçtiğinde bölgedeki konut piyasasının daha da hareketleneceği vurguladı.
Maya, gayrimenkul satış değerlerinin yükseleceğinin öngörüldüğünü anlattı.

Anadolu’da Kartal hâkimiyeti

Anadolu Yakası’nda ise Kartal İlçesi’nde yeni projeler bazında son dönemde Soğanlık bölgesinin tercih edildiğini ifade eden Maya, “Bölgede daha çok, maliklerin kendi kullanımları için 3+1 ve 2+1 daireleri tercih ettiği, diğer tipolojilerin ise daha çok yatırım amaçlı talep gördüğü tespit edildi” dedi. Adalet Sarayı’nın bu bölgede konumlanmış olmasının birçok avukatın bu bölgede yatırım yapmasına neden olduğunu ifade eden Maya, “Ayrıca yapılan pazar araştırması sırasında bölgedeki yeni konut projelerinde kullanım amaçlı daire alan maliklerin çoğunlukla avukatlardan oluştuğu ve daireleri home-office amaçlı kullanacakları öğrenildi. Bölgede önemli firmaların arsası bulunuyor" diye konuştu.


İstanbul’un geleceğine iki dev proje etki edecek


Ataşehir’deki finans merkezine start verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı organizasyonuyla İstanbul’un Ataşehir ilçesinde, 177 hektarlık alana kurulacak finans merkezi için çalışmalar başladı. Türkiye’nin ilk finans merkezinin İstanbul’un Ataşehir ilçesinde kurulma kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) katılımıyla merkezin planlama çalışmalarına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fatma Varank, 3 banka ve 2 kurumun yanı sıra Emlak Konut GYO ve özel sektörden 3 firmanın da arsası bulunan alanda kurulacak finans merkezinin, master plan çalışmalarına ait maliyetinin bu kurum ve kişiler tarafından karşılanacağını söyledi.

3 yılda tamamlanacak
Bakanlığın koordinesinde yapılacak merkezin dünya çapında bir finans merkezi olması için öncelikle alt yapı sorunlarının çözülmesi amacıyla merkezin kurulacağı alanda ilk olarak master plan, kentsel tasarım projesi ve imar planı hazırlanması için çalışmalar başladı. Master plan çalışması için yerli ve yabancı gruplarla görüşmeler sürerken, yaklaşık 6 ay sürecek olan bu çalışmalarının tamamlanmasının ardından ihale süreci, ardından da inşaata başlanacak. Merkez, 3 yılda tamamlanacak.

Maslak gibi plansız gelişmiyor
Merkez, New York’taki Rockfeller Merkezi, Londra Uluslararası Finans Merkezi, Dubai Uluslarararası Finans Merkezi ve Hong Kong Finans Merkezi’nden daha büyük bir alana kurulacak. Türkiye’nin ilk finans merkezinin 24 saat canlı kalması amacıyla buraya otel, kafe, sanat ve eğlence merkezi gibi alanlar yapılacak. Finans merkezi sürekli yaşayan bir yer haline getirilecek.
Alt yapı sorunları çözülemeden plansız gelişen Maslak’a Türkiye’nin önde gelen birçok şirketin genel merkezlerinin taşındığını anımsatan yetkililer, "Alt yapı sorunları çözülmediği için Maslak, bizim düşündüğümüz anlamda bir finans merkezine dönüşmedi. Onun için dünya ölçeğinde finans merkezi olması için Ataşehir’i ilk baştan sıkı tutmak istiyoruz" dediler.

Haberin Devamı

Akmerkez konseptini Akbatı ile Esenyurt’a taşıdı

İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak Esenyurt-Bahçeşehir’de hayata geçen Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi 15 Eylül’de açılıyor. 4 kat üzerinde 200’e yakın mağazaya sahip merkezde dünya mutfaklarını buluşturan restoranların yer alacağı Restoranlar Meydanı, dinlenme ve buluşma adresi olacak özel tasarımlı alanlar, çocuk oyun ve eğitim alanları ile 3 bin araçlık otopark bulunuyor. 50 bin 838 metrekare arsada yer alan projede 9 salonlu Cinebonus, Migros ve Koçtaş gibi markalarında aralarında yer aldığı 188 mağaza mevcut
Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, 1993’te Akmerkez ile alışveriş ve yaşam merkezi konseptini hayata geçiren Akkök Grubu’nun, İstanbul’a yeni bir şehir merkezi kazandırmak hedefiyle Esenyurt-Bahçeşehir bölgesine seçtiğini belirterek, “Akiş olarak her zaman önceliğimiz projelerimizin, bulundukları bölgenin yaşam kalitesini yükseltecek konsept ve tasarıma sahip olmalarıdır. Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi de bu anlayışla doğdu” diye konuştu.

Yüzde 98’i kiracı buldu
Akiş Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Alize Dinçkök Eyüboğlu da, Akbatı’nın günümüz modern insanına hitap eden seçkin bir yaşamın simgesi olacağını belirterek, “Development Design Group tarafından tasarlanmış olan Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, iç avluları ve galerileriyle ziyaretçilerine seçkin bir yaşam kalitesi sağlıyor” dedi.
Alize Dinçkök Eyüboğlu, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde kiralama ve yönetim işini doğrudan Akiş Gayrimenkul’ün üstlendiğini ve metrekare bazında mağazaların yüzde 98’inin kiralama işleminin gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Maltepe’de metroya komşu bitmiş proje

Temeltaş İnşaat’ın Maltepe’de inşa ettiği Yaşamkent Altayçeşme Konutları’nda giriş kat 2+1 daireler 280 bin, diğer katlardaki 3+1 daireler ise 350 bin ile 395 bin lira arasındaki fiyatlardan satılıyor. İnşaatın tamamlandığı projede daireler için konut kredisi kullanılabiliyor. Proje 14 dönüm alan üzerinde, 8 blok ve 320 daireden oluşuyor.
Temeltaş İnşaat’ın ortaklarından İnşaat Mühendisi Murat Akdoğan, projede güvenlik ve konforu ön planda tuttuklarını söyledi. Akdoğan, “Projenin en büyük özelliği, konumu. Sitemiz yapımı devam eden Kadıköy-Kartal metro hattını güzergah duraklarından birisi olan Maltepe Metro istasyonuna 50 metre mesafede yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Fiyatı

2+1 280.000
3+1 350.000 - 395.000


Anadolu faizi düşürdü

Anadolubank, konut ve taşıt kredilerindeki faiz oranlarını düşürdü. Banka konut kredisi faiz oranlarında sunduğu uygun koşullar ile ön plana çıkıyor. Banka120 ay vadede yüzde 1.09 faiz uyguluyor. Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, konut kredisi faiz oranlarında indirime gittiklerini belirterek, “Ürün çeşitliliğimiz ve uygun faiz seçenekli kredilerimiz ile gayrimenkul sahibi olmak isteyenlere düşük faizli ve alternatif ödeme planlı seçenekler sunuyoruz” dedi.

İstanbul’un geleceğine iki dev proje etki edecek

Haberin Devamı

Florya’ya Avrupa standardını getiriyor

Avrupa Konakları’nın Florya’da hayat bulan son projesi Avrupa Konakları Florya’da satışlar devam ediyor. Florya Atatürk Ormanı’nın hemen yanında hayata geçirilen ve sahip olduğu lüks detaylarla dikkat çeken proje sekiz blok ve üç farklı konut tipinden oluşuyor. 80 konutun yer aldığı ve Nisan 2012 tarihinde teslim edilmesi hedeflenen proje, 4+1 ve 5+2 dairelerden oluşuyor. E-5 otoyolunun kenarında yer alan Avrupa Konakları Florya projesi, sahil yolu, metrobüs, deniz yolu, demiryolu ve Atatürk Havalimanı’na yakın konumuyla da dikkat çekiyor. Projenin sosyal tesislerinde kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, Türk hamamı ve aerobik salonu bulunuyor. Avrupa Konakları Florya’da fiyatlar 1 milyon 475 bin TL ile 3 milyon 200 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 25 peşinatla 12 -120 ay vade ile banka kredisi ile satılan konutlarda faiz oranıysa yüzde 0.99 ile 1.01 arasında değişiyor.

Eston, hem Şehir hem Deniz’i teslim ediyor

Eston Yapı, Eston Deniz ve Eston Şehir projelerinde evlerin teslimine başladı. En yükseği 4 katlı apartman seçenekleri ile Bahçeşehir’de 1000 dönümlük arazide yapılan Eston Şehir’de fiyatlar dairelerde 198 bin liradan, dublekslerde 608 bin 300 liradan başlıyor. Yakuplu’da toplam 5.359 konuttan oluşan Eston Deniz’de ise daireler 227 bin 700 liradan, ikiz dubleksler 680 bin 900 liradan, sıralı dubleksler ise 506 bin liradan, müstakil dubleks villalar da 939 bin 400 liradan fiyatlarla satılıyor. Projelerde yüzde 20 peşinle 60 ay kadar vade yapılıyor.