Ekonomi İstanbul Yaklaşımı’na Hazine’den kaynak

İstanbul Yaklaşımı’na Hazine’den kaynak

10.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Yaklaşımı’na Hazine’den kaynak

İstanbul Yaklaşımı’na Hazine’den kaynak





Krizden etkilenen ve faiz baskısından kurtarılmaları halinde yaşaması mümkün olan şirketlerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören İstanbul Yaklaşımı için Dünya Bankası’ndan alınacak kredide gecikme olasılığı gündeme geldi. Bunun, yaklaşımın uygulamaya girişini geciktirmemesi için Hazine Müsteşarlığı devreye giriyor.

Özel kredi programı
Bankaların, İstanbul Yaklaşımı kapsamındaki yeniden yapılandıracakları kredilerin finansmanında ihtiyaç duydukları kaynağı sağlamak için Dünya Bankası’ndan alınacak 500 milyon dolarlık kredinin, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) kapsamında verilmesi kesinleşti.
CAS, Dünya Bankası’nın bir ülkeye, belli bir dönem içinde hangi proje ya da çalışmalara ayrı ayrı, ne kadar parasal destek sağlayacağını gösteren bir kredi programı. Ancak Türkiye’ye yönelik, 2003 - 2006 dönemini kapsayan CAS programının içeriğinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar henüz sonuçlanmadı. Çalışmaların sonbahara kadar tamamlanması planlanıyor.

Yılsonuna kalabilir
Dünya Bankası Yönetim Kurulu’nun, anlaşmaya varılan 500 milyon dolarlık krediyi onaylayarak, kullandırmaya başlaması için CAS programının tamamlanması zorunlu. Dolayısıyla İstanbul Yaklaşımı’nı finanse etmek için verilecek kredi Dünya Bankası Yönetim Kurulu’nda sonbahardan önce onaylanamayacak. Kredinin onayının yılsonuna kalması olasılığı da bulunuyor.

Dünya Bankası kredisinin gecikmesi olasılığı yüzünden bankaların krizden etkilenen şirketlerin kredilerini yeniden yapılandırmaları için gereken kaynağı Hazine sağlayacak.
Hazine, bankalara aktardığı kaynağı, daha sonra kredi onaylanınca Dünya Bankası’ndan tahsil edecek. Bu arada, İstanbul Yaklaşımı’nda küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) kredilerinin yeniden yapılandırılmasında da Türkiye Sinai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) görev alması ağırlık kazandı. TSKB’nın yanında, KOBİ’ler için, ikinci bir koordinatör banka olarak Halk Bankası’nın yer alması olasılığının azaldığı kaydedilirken; yaklaşımın uygulamasında büyük küçük ayrımının yapılmamasının benimsendiği öğrenildi.