22.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
LEVENT KÖPRÜLÜ
Önceki gün İstanbul’da kar nedeniyle yaşanan trafik sıkıntısı, kış lastikleri konusunu yeniden gündeme getirdi. Yürürlüğe giren yönetmelikle binek otomobillere kış lastiği zorunluluğu getirilmezken, yağan kar sonrası birçok sürücünün lastiklerini değiştirmek üzere harekete geçtiği, lastik firmalarının son 48 saatte talebe yetişmekte zorlandıkları belirtiliyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmayla hayata geçirilen, 1 Aralık’tan itibaren uygulanmaya başlanan yönetmelikle yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara kış lastiği zorunluluğu getirilmişti. Valiliklere, gerektiğinde ticari taksilere de kış lastiği zorunluluğu getirme, bu lastiklerin takılacağı süreleri uzatma gibi haklar verilmesine karşın, yönetmelik, henüz binek otomobillerle ilgili bir zorunluluk getirmiyor. Kış lastiği olmayan ticarilere 500 TL para cezası kesiliyor.
Ancak İstanbul’da önceki gün yağan, trafikte kazalara ve zor anlar yaşanmasına neden olan kar sonrasında özel araç sahiplerinin kış lastiği satın alabilmek amacıyla bayilere akın ettiği, bayilerin ise taleplere yetişmekte zorlandığı belirtiliyor.
Ankaralı daha temkinli
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, kar yağışı sonrası kış lastiğinde yaşanan talebi karşılamak amacıyla büyük çaba harcadıklarını belirtirken, “Lastik yokluğundan çok zamansızlık yaşıyoruz. Talep artınca, özellikle İstanbul’daki bayiler neredeyse aralıksız 24 saat çalışmaya başladı” dedi.
İstanbul’da kış lastiği kullanımının yüzde 20’lerde olduğunu hatırlatan Bayman, “Ankara, kış lastiği farkındalığı açısından ilk sırada yer alıyor. Ankaralılar, ekim ayından itibaren kış lastiklerini taktırmaya başlıyor. Bu ilimizde kış lastiği kullanımı da yüzde 40’lar civarında. İstanbul’da satışlar, daha çok havaların kötüleştiği dönemlerde artıyor ancak araç sayısıyla doğru orantılı olarak adetsel açıdan ilk sırada” saptamasını yaptı.
‘Yüzde 20 artış olur’
Brisa Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat ise, geçen yıl kış lastiği satışlarının toplam satışlar arasındaki oranının yüzde 17 civarında olduğunu, bunun yönetmelikle birlikte yüzde 25-30’lara yaklaşacağını belirtti.
Bu yıl kış lastiği satışlarının yüzde 20 artacağını, kendi satışlarının ise 1 milyon adedi bulacağını bildiren Akpulat, üretimlerini ikiye katladıklarını söyledi.
Tanesi 115 TL’den başlıyor
Otomobil en düşük: 115 TL
Otomobil en yüksek (20 inç): 940 TL
Otomobil en populer ebat (17 inç): 386 TL
Hafif ticari araç en düşük: 190 TL
Hafif ticari araç en yüksek: 400 TL
Ağır ticari araç en düşük: 985 TL
Ağır ticari araç en yüksek: 1.600 TL
İllerdeki kış lastiği yoğunluğu
n Kış kullanım oranı en yüksek il : Ankara (%40)
n Kış lastiği kullanımının en yüksek olduğu diğer iller :
Kars, Ardahan, Erzurum, Hakkari.
n Adetsel olarak en çok satılan iller : İstanbul ve Ankara.
KIŞ LASTİĞİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR
n Hava sıcaklıkları +7 derecenin altına düştüğünde yaz lastiklerinde kullanılan lastik bileşenleri sertleşir ve yola daha az tutunur. Ayrıca yaz lastikleri, ıslak zeminlerde yolu güvenli kavrayacak desen ve kauçuk yapısına sahip değildir. Bu yüzden ıslak zeminde kayar ve fren mesafesini uzatır.
n Kış lastiklerinin yivleri derin olduğundan, karlı ve buzlu yollarda aracın çekişi ve frenleme kabiliyeti artar. Karlı zeminde kış lastikleriyle 50 km/s hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 36 m iken, yaz lastikleriyle bu mesafe 44 m’dir.
n Kış lastiklerinin, soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekir.
n Düşük lastik basıncı, kış lastiklerinin de yola tutunması azalabilir. Kış şartlarında lastik havalarını 0.1-0.2 bar artırmak, zemindeki karlı tabakayı yarmayı kolaylaştırdığı için çekişi artırır. Kış lastiği, aracın performansına uygun seçilmeli, lastiğin hız değerlerine dikkat edilmelidir.
n Buzlu zeminlerde ve denetim yapan birimlerin uyarıları üzerine gerekirse kış lastikleriyle birlikte zincir kullanılmalıdır.
Lastikler nasıl saklanabiliyor
Kış lastikleri mart-nisan aylarında çıkarılıp, bir sonraki sezon için karanlık ve rutubetsiz ortamda saklanmalı. Şayet lastikler açıkta saklanacaksa, bu kez siyah kalın bir naylon torbaya konulmalı. Özellikle büyük kentlerde lastik bayilerinin çoğu, yaz ve kış lastiklerini takılı olmadığı sürede saklayacak depolarla hizmet vermekte.
Kısa süreli depolamada lastikler yatay olarak üst üste 1.20 m’yi geçmeyecek şekilde istif edilmeli. Uzun süreli depolamadaysa lastikler, palet çatalları üzerinde dik pozisyonda olmalı ve zemine asgari 10 cm mesafede tutulmalıdır. Olası şekil bozukluklarını engellemek için lastikler ayda bir defa döndürülmeli. Bazı firmalar, internet üzerinden satış ve lastikleri tüketicinin bulunduğu yerde takma gibi hizmetler de verebiliyor.