Ekonomi İşte 'en hızlı' başarı sırrı

İşte 'en hızlı' başarı sırrı

21.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi başarıyı istihdamla yakalıyor. Çalışanlarına müstakbel ortak olarak bakan 100 şirketten 79’unun tepesinde üniversiteliler var

İşte en hızlı başarı sırrı

Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin yüzde 90’ı yeni istihdamla büyümek istiyor. “Türkiye 100” listesindeki şirketlerde üniversiteli oranı ve hizmet içi eğitim dikkat çekiyor. Çalışanlarına müstakbel ortak olarak bakan “Türkiye 100” şirketlerinde aile ortaklıklarının ağırlığı devam ederken, yüzde 63’ü ihracatla döviz kazanıyor.

Haberin Devamı

Önceki gün Samsun’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklanmıştı. Bu şirketleri başarıyı nasıl yakaladıklarını anlamak için mercek altına aldık.

Hızlı büyüyen şirketlerin yüzde 23’ü İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Türkiye 100 listesinde 36 farklı sektörden şirket bulunuyor. “Türkiye 100” listesindeki şirketlerde nihai karar merci konumundaki kişilerin eğitim seviyeleri nispeten yüksek. Türkiye 100 listesindeki 79 şirketin en yetkili kişileri üniversite ve üzeri eğitim seviyesine sahip. Beş şirketin tepesinde ise ilkokul mezunları var.

Eğitim şart...

Şirketlerin yüzde 77’si çalışanlarının niteliklerini artırmaya yönelik kurum içi veya kurum dışı eğitim faaliyetleri düzenlediklerini belirtti. Bu 77 şirketin 21’i, çalışanlarının teknik eğitimlerin yanı sıra sosyal becerilere yönelik eğitimlerden de yararlanmalarına imkan tanıdığını ifade ediyor.

Haberin Devamı

İlk 100’de, çalışanlarının kendi işlerini kurmasına yardımcı olan şirket sayısı 35. Bu şirketler, çalışanlarının kurduğu işletmelere, müşterilerle tanıştırma ve mentorluğun yanı sıra alım yapıp yatırımda da bulunuyorlar. Bir anlamda kendi içlerinden çıkan şirketlerle iş yapıp alanlarını genişletiyorlar.

Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alırken, diğer ülkeler arasında Polonya, Rusya, Azerbaycan, Irak, Türkmenistan, İsrail de var.

1990 doğumlu CEO

2017 verilerine göre, Türkiye 100 şirketlerinde çalışan kadınların oranı ortalama yüzde 29.6. Sekiz şirkette oran yüzde 5 ve altında. Beş şirkette ise kadın istihdamı yok. Kadınlar tarafından yönetilen üç şirket bulunuyor.

Şirketlerin yaş ortalaması 11.5 yıl, CEO’ların yaş ortalaması ise 45.9. CEO’lar arasında 1990 doğumlu olan da var. Şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58. Yani aile şirketi ağırlığı devam ediyor.

İşte en hızlı başarı sırrı
Yeni istihdam sağlayacaklar

Şirketlerin yüzde 90’ı 2019 yılında çalışan sayılarının artacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

2019’da alışan sayılarının artacağını belirten şirketlerin toplam istihdam beklentisi ise 3 bin 949 kişi. Bu da şirket başına ortalama 45.9 kişi demek.

Hangi sektördeler?

Türkiye 100 listesindeki şirketlerin ilk 10’u şu sektörlerde faaliyet gösteriyor:

BIOMAR SAGUN: Gıda, balık yemi imalatı. Danimarka ortaklı yatırımı var.

OPTİMAL: Mimarlık ve mühendislik. Büyük AVM ve otel inşaatı projelerinde yer aldı.

NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretimi. Güneş enerjisinde de var.

VERGO: Makine ve ekipman, solar panel imalatı.

PROFEN: Telekomünikasyon. Türkiye’nin ilk yerli yer istasyonu MİYEG projesini yürütüyor.

ALVES: Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtı ve motosiklet hariç.)

CDS: Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı. MFC: Elektrikli teçhizat imalatı.

DESIRD: Mimarlık ve mühendislik.

ROKTEKNİK: Fabrikasyon metal ürünleri.