Ekonomi İsveç’le çevre ve enerji dayanışması

İsveç’le çevre ve enerji dayanışması

08.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt çevre ve enerji alanında nasıl ortak çalışmalar yapabileceklerini masaya yatırdı.

İsveç’le çevre ve  enerji dayanışması

Erdoğan, Reinfeldt ile yaptığı görüşme sonrası İsveç’e 196 işadamıyla geldiğini söyledi. Erdoğan, “Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmelerini gayet başarılı bir şekilde sürdüreceklerine inanıyorum. Türkiye’de iki yüzü aşkın İsveç firması görev yapıyor. Bu da tabii Türkiye-İsveç arasındaki işbirliğimizin teminatıdır” dedi.

Karma komisyon
İsveç ile işbirliğinin diğer bir önemli boyutunun ekonomik ve ticari ilişkiler olduğunu anlatan Erdoğan, 2012 itibarıyla 3.5 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmi bulunduğunu söyledi.
Erdoğan, “Biz bunu tabii yeterli görmüyoruz, istiyoruz ki bunu daha ilerilere taşıyalım. Bu konuda aslında irade mevcut ama bunun takipçisi olmamız gerekiyor. Bugün Karma Ekonomik Komisyon çalışmalarıyla ilgili de aramızda görüşmeyi yaptık. Bu toplantıları süratle başlatacağız” diye konuştu.
Türkiye ve İsveç’in son küresel krize rağmen istikrarlı ekonomisiyle dikkati çeken iki ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, “Türk-İsveç işadamlarının ülkelerimizin sahip olduğu bu özel avantajlardan istifade etmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.
Erdoğan, 2012’de Türkiye’ye yaklaşık 620 bin İsveçli turistin geldiğini dile getirerek, bunun iki ülke halkları arasındaki kaynaşmayı çok daha ileri noktalara taşıdığını söyledi.

Evlerin ısıtılması
Reinfeldt ise stratejik ortaklık anlaşmasını ileriye taşıma noktasında yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirterek, çevre ve enerji alanında ortak çalışmaları masaya yatırdıklarını kaydetti. Reinfeldt, evlerin ve konutların ısıtılması çalışmalarının önemine değindi.

Haberin Devamı

Alternatif enerji fabrikasını gezdi

Başbakan Erdoğan, dün ayrıca Stockholm Vartaverkent’te alternatif enerji üretimi yapan bir şirkette incelemelerde bulundu.
Fortum Enerji şirketinde bio yakıt, ağaç ürünleri, şehir atıkları, dalga gücü, su ve güneşten enerji üretimine ilişkin brifing alan Erdoğan, dalga gücü, ağaçtan enerji üretimi ve evsel çöp atıklarından beton üretimiyle ilgilendi.
Ülkede kurulu hidroelektrik santralinin tahliye kanallarının uydu bağlantısı ile açılmasını izleyen Erdoğan, dere yatağındaki insansız kamerayla suyun yükselişini izledi.