Ekonomi İtfaiye Başkanı’nın yangın şirketi de var

İtfaiye Başkanı’nın yangın şirketi de var

20.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hakkında itfaiyenin yemek hizmetini karşılayan şirkette çalışan sevgilisine “makam aracı tahsis ettiği” ve “hobi bahçesi kurduğu” iddialarıyla soruşturma açılan, bunun üzerine emekliliğini isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 14 yıllık İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz’un, itfaiyeden ruhsat alınabilmesi için yapılarda bulunması zorunlu malzemeleri satan ve eğitim veren şirket kurduğu ortaya çıktı.

İtfaiye Başkanı’nın yangın şirketi de var

Şirketin ortakları arasında itfaiyede görevli bazı şube müdürü ve grup amirleri de var. Kurutuz’un, şirket ortaklığının rahatsızlık yaratması üzerine, geçtiğimiz günlerde ortaklığını sonlandırdığı öğrenildi.
Uzmanlar Yangın ve İş Güvenliği Eğitim Danışmanlık Limited Şirketi adlı şirketin ortakları arasında Kurutuz’un yanı sıra KÜŞAT Şube Müdürü Yakup Sarı, grup amirleri Ali Altuntaş, Veli Yalçın, Yusuf Köktürk, Nevzat Kaleli, Mustafa Irmak ile eğitim amirleri Nurettin Ayvaz ve Nihat Arslan da yer alıyor. Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bilgilere göre, şirketin faaliyet alanlarını “itfaiye malzemeleriyle ilgili şartname hazırlamak”, “iş yerinde yangın güvenliği”, “temel ve ileri yangınla mücadele eğitimi, “itfaiyeci eğitimi”, “doğal afetler eğitimi”, “arama ve kurtarma eğitimi”, “ilk yardım eğitimi”, “acil durum planlaması”, “yangın risk analizi”, “yangın danışmanlığı”, “yangın söndürme cihazları dolum, bakım ve satış hizmeti”, “itfaiye yangın malzemeleri satışı”, “otomatik söndürme sistemleri kurulumu”, “yangın dolabı ve yangın hidrantı kurulumu” gibi hizmetler oluşturuyor.

Etik değil
Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yer alan, “kamu görevlilerinin görevlerinden kaynaklı menfaat temin edebilecekleri işler yapamayacakları kuralına rağmen”, şirketin internet sitesinde, Kurutuz dışındaki şirket ortaklarının resmi kıyafetli fotoğrafları da yer aldı. Kurulduğu günden bu yana birçok büyük firmaya hizmet veren şirketin internet sitesinde, bu firmalar da referans olarak gösteriliyor.
2006’da 50 bin lira sermayeyle kurulan şirket, itfaiye ve belediye içerisinde de rahatsızlık yarattı. Bunun üzerine Kurutuz, şube müdürü Sarı ve amirler Altuntaş, Köktürk, Ayvaz ve Arslan geçtiğimiz günlerde şirket ortaklığından ayrıldı. Grup amirleri Irmak, Kaleli ve Yalçın ise şirket şirket ortaklığını sürdürmeye devam ediyor.
Kurulduğu 2006’dan bu yana birçok tanınmış firmaya hizmet veren şirketin internet sitesinde, bu firmalar referans olarak gösteriliyor. Referans gösterilen şirketler arasında, “MAN, LC Waikiki, Real, Oyak Pazarlama, Crowne Plaza, Hitit Seramik” gibi büyük şirketler de yer alıyor.