Ekonomi İthal et ihalesine 5 teklif

İthal et ihalesine 5 teklif

21.05.2010 - 00:09 | Son Güncellenme:

8 bin ton kasaplık sığır ithalatı için açılan ihaleye 5 firmadan teklif geldi. 8 bin tonun tamamı için teklif veren tek firma Ürdünlü Khaled Hijazi oldu

İthal et ihalesine 5 teklif

Et ve Balık Kurumu’nun (EBK), et fiyatlarını dengelemek amacıyla açtığı yeni ithalat ihalesinde 5 firma teklif verdi.
Et alımında daha önce rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilen ihalelerin ardından, dün yeni ihale düzenlendi. İhale için 6 firma kapalı teklif verdi. Zarfların teslim edilmesinin ardından 1 firma ihaleden çekildi.
İkinci oturumda belgeleri uygun olan firmalardan teklifleri alındı. İhalede 8 bin tonluk alımın tamamı için teklif veren tek firma olan Ürdün menşeyli Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd. Co, ikinci aşamada teklif tutarını 31 milyon 450 bin dolardan 29 milyon 730 bin dolara çekti.
Yunanistan menşeli Kreata-Dermata Konotinis E.P.E firması da 500 tonluk bölüm için birim tutarını 2.96 euro’dan 2.78 euro’ya, toplamda da 1 milyon 390 bin euro’ya düşürdü.
Avusturya menşeli Altıntern Handels Gmbh firması fiyatı 1000 tonluk ürün için 2 milyon 740 bin euro’ya düşürerek birim maliyetini 2.78 eurodan 2.74 euroya çekti. Slovakyalı Dituria-S Sro firması Sakarya teslimi 500 ton sığır için 1 milyon 272 bin 500 euro teklifte bulunurken, birim maliyeti 2.54 euro olarak hesaplandı.

Hacılar’dan iki teklif
Almanya menşeli Hacılar Helal Et Kombinası iki teklif sundu. Birinci teklifte Sakarya teslimi 1000 tonluk sığır için daha önce 5.4 milyon dolar olarak önerdiği fiyatı ikinci aşamada, 5.1 milyon dolara çekti. İkinci teklifteyse Ankara teslimi 1000 tonluk sığır için de tutarı 2 milyon 700 bin euro olarak sundu. İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül, ihalede nihai kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi. Komisyonun kararında, etlerin geleceği mesafe ve maliyete etkilerinin de göz önüne alınacağı bildirildi.
İhale öncesi bir grup besiciyle EBK önünde açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir, ithal edilecek hayvanların Türkiye’ye maliyetinin şu anda besicilerin satış fiyatıyla aynı olduğunu söyledi. İhaleyi CHP’li milletvekilleri de izledi.
EBK’nın 6 Mayıs’ta yaptığı ihaleye tek firma olarak katılan ve ton başına 4 bin 199 dolar teklif eden Khaled Hijazi dünkü ihalede fiyatı 3 bin 716 dolara düşürdü.
Khaled Hijazi yetkilisi Sedat Yıldırım, firmanın dünyadaki 3 büyük gıda ticareti firmasından biri olduğunu, Brezilya, Avustralya, Uruguay ve Avrupa’daki çiftliklerinde 500 bin büyükbaş, 4 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğu söyledi. Yıldırım, “Biz 1996’da bu firmaya Türkiye’den koyun gönderiyorduk” dedi.