Ekonomi İzinsiz faaliyete hapis cezası var

İzinsiz faaliyete hapis cezası var

17.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti, beklenen kripto teklifini Meclis’e sundu. Kanun teklifine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulması için SPK izni ve yetki belgesi zorunlu olacak.

İzinsiz faaliyete hapis cezası var

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - İzinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı yapan kişi ve şirketler, 5 yıla kadar hapisle karşılaşacak. Türkiye’de işyeri açmayan, Türkçe site oluşturmayan yurtdışı platformlar tarafından Türkiye’ye yönelik kripto faaliyetinde bulunulamayacak. Hizmet sağlayıcıları, sistemlerinin güvenliği ve iç kontrolle yükümlü tutulurken, teknolojik altyapılarında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler esas alınacak. Kripto hizmet sağlayıcılarının zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, kaçakçılık, suç ve terörizmin finansmanı, devletin güvenliği, terör ve anayasal düzene karşı suçlardan hüküm giymemesi şartı olacak.

Haberin Devamı

14 yıla kadar hapis

Yatırımcıların mağdur olmaması için kripto paranın zimmete geçirilmesi özel şekilde soruşturulacak. Kriptoda zimmet suçu, 1 numaralı ağır ceza mahkemelerinde görülecek, alacaklar malvarlıklarından tahsil olunamadığı sürece, şartlı salıverilme uygulanmayacak, gerekirse kayyım atanabilecek.

Emanet kripto varlıkları kendisi ya da başkasının zimmetine geçiren hizmet sağlayıcı şirket yöneticileri, müşteri zararının en az 3 katı para cezasının yanı sıra 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Kripto parayı aynen iade edenler ise ceza indirimi alacak.

Yazarlar