Ekonomi ‘Kadın CEO’lar tekno takılıyor

‘Kadın CEO’lar tekno takılıyor

08.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle gözler kadın yönetici ve girişimcilere çevrildi. Daha çok kadın CEO’nun bulunduğu teknoloji sektörü bu konuda farkındalık yaratıyor

‘Kadın CEO’lar tekno takılıyor

Türkiye’de üst düzey kadın yönetici sayısının en fazla olduğu sektörlerden biri teknoloji. Özellikle uluslararası firmaların Türkiye ofislerinin başında çoğunlukla kadınlar var. Erkek sektörü olarak görülen teknolojide bu kadar üst düzey yönetici olması sektörün kurumsal olmasına bağlanıyor. 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle teknolojideki kadın CEO’lara mercek tuttuk.

Haberin Devamı

Sektörde gelişim fırsatları çok fazla

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı da bir kadın, Kübra Erman Karaca. Karaca, “Sektör kadınları çekmek için olumlu adımlar atıyor. Bu sektörü tercih etmelerinin öncelikli nedeni gelecek görmeleri. Gelişme fırsatları, dinamik olması, uluslararası geçerliliği de etkili oluyor” diye konuştu.

Vodafone Grubu Afrika, Orta Doğu, Asya, Pasifik (AMAP) Bölge CEO’luğu görevini Ocak 2014’ten bu yana yürütmekte olan Serpil Timuray, 15 Ekim 2016 itibariyle Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı olarak atandı. Bir teknoloji firmasında en üst düzeyde görev yapan Türk kadın yöneticilerden biri.

ErIcsson Türkiye genel müdürü Işıl Yalçın. Bir buçuk ay önce yeni görevine atandı. 1996 yılından beri Ericsson bünyesinde görev yapan Yalçın, İTÜ’de Elektronik Mühendisliği alanında lisans ve Telekomünikasyon Mühendisliği alanında da yüksek lisans eğitimi aldı. Sektörde 20 yıldan fazla deneyime sahip.

Haberin Devamı

HP Türkiye genel müdürü Filiz Akdede de, 20 yıldır çalıştığı HP’de 2015 yılında genel müdürlük görevine getirildi. HP’de 1997 yılından beri çeşitli kademelerde yönetici olarak çalışan Akdede, çeşitli pozisyonlardan sonra 2013’de Görüntüleme ve Kişisel Sistemler Grubu Ülke Direktörü olmuştu.

Fujitsu Türkiye’de genel müdürlük de bir Türk kadına emanet. Selda Bağdat Bahadır, bu göreve 2015 yılında getirildi. İTÜ’de Matematik Mühendisliği eğitimi alan Bağdatlı, Fujitsu’ya katılmadan önce IBM’de GBS Vodafone MEA Bölgesi Müdürü olarak görev yapıyordu. Sektörde 25 yıllık kariyeri var. Fujitsu, Japonya merkezli bilgi teknolojileri firması.

Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, Facebook Türkiye Ülke Müdürü Derya Özkaya Matraş da dev firmaların başında görev yapıyor. Bahadırlı, Boğaziçi’nde Ekonomi okudu. Kariyerine, Microsoft Skype’da başladı. 10 yıllık yurt dışı tecrübesinden sonra İstanbul’a döndü. Matraş ise, Boğaziçi Üniversitesi’ndesinden sonra Columbia’da MBA yaptı.

Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan ise, 2011 yılından beri bu görevi yürütüyor. Doğan, 1968 doğumlu. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Login A.Ş. ve Oracle dahil 25 yıllık BT sektör deneyimine sahip. Oracle’a, 1995’de satış danışmanı olarak katılmıştı

Haberin Devamı

Girişimciler de var

Sektörün girişimci tarafında da kadınlar var. Teknoloji gibi zor bir alanda Türkiye’den çıkıp farklı coğrafyalarda adından söz ettiren bir kadın girişimci Nur Gökman. Hitit Bilişim’in kurucularından biri. 1994’de kurduğu firma, 62 ülkeye havacılık yazılımı satıyor.