Ekonomi Kadınlar bilimsel yöntemlerle çocuk bakıyor

Kadınlar bilimsel yöntemlerle çocuk bakıyor

14.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çalışan annelerin çocuklarına ev öğretmeni, danışmanlık ve eğitim konularında hizmet veren Mature, bu alanda çalışmak üzere lise ve üniversite mezunu kadınlar arıyor.

Kadınlar bilimsel yöntemlerle çocuk bakıyor




Evde oturmaktan sıkılan, emekli olmuş ve ekonomik bütçesine katkıda bulunmak isteyen kadınlar bilimsel yöntemlerle çocuk bakarak ev öğretmenliği yapıyor. Hem çalışan annelere hizmet vermek hem de evde oturan kadınlara gelir sağlamak amacıyla beş yıl önce kurulan Mature, sektördeki boşluğu dolduruyor. Ana hedefi 0 - 3 yaş arası çocukların bakımında eğitimin yer alınması ve bu eğitimle birlikte ailelere danışmanlık vermek olan Mature'nin bünyesinde, 200 ev öğretmeni bulunuyor. Şirketin kurucuları olan Semra ve Ali Yirmidokuz çiftinin kızları doğduktan sonra bilimsel yöntemlerle çocuk yetiştiren kişilerin bulunmamasını farketmeleri sonucunda kurulan şirket, çalışan annelerin çocuklarına ev öğretmenleri buluyor, ev öğretmenlereni eğitiyor ve ailelere danışmanlık veriyor.

Ev öğretmenliğinin çocuk bakıcılıktan çok farklı bir iş olduğunu belirten şirketin kurucularından pedagog Semra Yirmidokuz, tam anlamıyla bilimsel yöntemlerle çalıştıklarını vurguluyor. Birlikte çalıştıkları 200 ev öğretmeninin en az lise mezunu olduğunu kaydeden Yirmidokuz, kendilerine ev öğretmeni olmak için başvuran kişilere,30 saatlik iletişim, etkili ana baba, güvenlik, çalışma koşulları, ilk yardım ve hastalıklar konusunda eğitim verildiğini ve bu eğitimin sonucunda yeterli bulunan kişilerle çalışmaya başladıklarını belirtti. Kendilerine başvuran ailelerle ev ziyaretlerinin de içinde bulunduğu görüşmeler yaparak eşler ve çocuk arasındaki iletişimi gözlediklerini söyleyen Yirmidokuz, karşılıklı güven pekiştikten sonra uygun aileye uygun ev öğretmeni için eşleştirme çalışmalarının başladığını kaydetti. Ev öğretmeninin, öğrenim durumu, yaşı, pedagojik formasyonu, tecrübesi gibi kriterlere göre haftada beş gün ve günde 10 saat çalıştığını, aylık ücretinin de 275 ile 425 dolar arasında değiştiğini bildiren Yirmidokuz, yarım gün çalışan ev öğretmenlerinin ise ayda 150 ile 250 dolar kazandığını belirtti. Şirketlerinin tek gelirinin ise kendilerinden hizmet alan ailelerden yılda bir kereye mahsus olmak üzere verdikleri eğitim ve danışmanlık karşılığı olarak alınan 600 dolar olduğunu ifade eden Yirmidokuz, çalışma süreleri bir yılı geçen ailelerden ise 360 dolar aldıklarını belirtti.

Franchise sistemiyle yayılacaklar

Şirketin mali işlerinden sorumlu ortağı Ali Yirmidokuz, Türkiye'de bilimsel alanda çocuk bakımı konusuda büyük açık olduğunu ve bu açığı kapatmak için tüm Türkiye'ye yayılmak istediklerini belirtti. Yirmidokuz, "Ankara, İzmir gibi şehirlerden bize oralarda hizmet vermemiz konusunda talepler geliyor, ancak bu tamamıyla finansman işi, bu nedenle franchise verme kararı aldık. Şu anda İstanbul'da iki adet franchise verdik, doğru insanları bulunca İstanbul dışında da franchise vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Franchise vermek için en temel şartlarının bir yıl süreyle Mature ile ev öğretmeni olarak çalışmış ya da Mature'den olmak olduğunu vurgulayan Yirmidokuz, isim hakkı bedelinin ise 10 bin dolar olarak belirlendiğini ifade etti.


Yazarlar