Ekonomi Kağıtsız, akıllı ihracat başlıyor

Kağıtsız, akıllı ihracat başlıyor

28.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İhracatta gerekli 154 belgeyi elektronik ortama taşıyan Ticaret Bakanlığı, kağıtsız ihracatı başlattı. İşlemler kolaylaşacak, hızlanacak, ihracatçı süreci kendi ofisinden yürütebilecek

Kağıtsız, akıllı ihracat başlıyor

Türkiye son 15 yıldır planladığı, tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığı, kağıt belgenin kullanılmadığı ihracat işlemlerine başlıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kağıtsız işlem, Akıllı İhracat Projesi’nin bir parçası. Bu adımı Eximbank kredilerinin bu sistemden takibi ve ihracat desteklerine ilişkin işlemlerin online olması izleyecek” dedi. Tamamen elektronik ortamda, kağıtsız ihracatı örnek işlem yaparak anlatan Bakan Pekcan şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Sistemin pilot uygulaması Esenboğa ve Ankara gümrüklerinde başarılı şekilde başlatıldı, Ambarlı ve Atatürk Havalimanı gümrüklerinde de denemeleri yapıldı. Sistem diğer gümrüklerde de aşamalı olarak yaygınlaştırılacak. 30 Nisan itibariyle Türkiye’deki 128 gümrükte uygulamaya alınacak.”

154 belge vardı

Kağıtsız ihracat projesi kapsamında 154 belgenin elektronik ortama alındığını belirten Pekcan, “İlgili kurumlar sistemsel çalışmalarını tamamladığında 15 belge daha sisteme alınacak” dedi.

Bu sayede kağıt belgeleri arşivlemenin de sona ereceğini kaydeden Bakan Pekcan, “İhracatçı da, gümrük de, bakanlık da, herkes bu sistemi görebilecek. İşlemlerin takibi ve geriye dönük incelemeler kolaylaşacak. Hayali ihracat da dahil usulsüzlüklerin önüne geçilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pencereden iletişim

Pekcan’ın verdiği bilgiye göre, ihracatçının ofisindeki bilgisayardan sisteme girmesiyle gerçekleştirebileceği kağıtsız ihracat sisteminde iletişim de elektronik ortamda olacak. İhracatçı ve gümrük muayene memuru sisteme girdiklerinde açılan bir iletişim penceresinden yazışabilecek. İhracatçı bu sırada sorularına yanıt alabilecek. Kolaylık, güven ve şeffaflık ilkeleriyle kurulan sistem sayesinde ihracatçılar herhangi bir aracıya ya da danışmana gerek duymadan kendi işlemlerini yapabilecek.

Kağıtsız, akıllı ihracat başlıyor

‘Çok heyecanlıyız’

Kağıtsız sistemi ihracatçıların uzun süredir istediğini ve kendilerinin bunu hayata geçirdikleri için çok heyecanlı olduklarını vurgulayan Bakan Pekcan şunları söyledi:

“Ticaret Bakanlığı; son teknolojik sistemlere entegre olan yenilikçi uygulamalarla ülkemizi gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve güvenilir yapıldığı dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirme hedefine her gün biraz daha yaklaşıyor. Güçlü teknolojik altyapısı ve veri merkezleri ile bütünleşik olarak çalışan Ticaret Bakanlığında dijital dönüşüm devam ediyor ve her geçen gün belge ve sertifika beyanları elektronikleştiriliyor. İhracatta büyük dönüşüm gerçekleşiyor.”

6 ülke incelendi

Kağıtsız sistem, bunu başarıyla uygulayan ülkeler incelenerek kuruldu. Bakan Pekcan, “Bunlar aynı zamanda ihracatta da çok başarılı ülkeler” diyerek şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

- Singapur

- ABD

- Hollanda

- Güney Kore

- Dubai

- İsveç

Adım adım yeni sistem

- Ticaret erbabı, ihracat beyannamesi ve eklerini ofisinden verebilecek.

- Memur tarafından ilave belge talebi sistem mesajı yoluyla iletecek.

- Ticaret erbabının ilave talepleri elektronik ortamda iletilecek.

- İşlemler ofisteki bilgisayardan başlatıp sonlandırılabilecek.

- Kağıt ortamında belge ibrazı sona erecek.

- Arşivleme yükü ortadan kalkacak.

- Belge ve sertifika beyanı esnasında yaşanan zaman ve maliyet kaybı son bulacak.

- İhracat işlemlerinin tüm süreçleri elektronik ortamda izlenilebilecek.