Ekonomi Kahvedeki trend sıkıntı dinlemiyor

Kahvedeki trend sıkıntı dinlemiyor

12.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği, ambalaj ve nakliye maliyetlerindeki artışa rağmen kahveye ilgi sürüyor. Espresso bazlı kahvelerin tüketimi artsa da Türk kahvesi ilk sıradaki yerini koruyor

Kahvedeki trend sıkıntı dinlemiyor

Aylin Rana Aydin - Kahve fiyatları iklim değişikliği ve ithalat nedeniyle artış trendinde olsa da kahve dükkânları ve kahveye olan ilgi tüm hızıyla sürüyor. Kahve tüketiminin kişi başı 1 kilogramı aştığı belirtilirken, tüketicilerin en çok Türk kahvesi içmeyi tercih ettiği ifade ediliyor. Türk kahvesini ise filtre kahve ve espresso bazlı çekirdek kahveler takip ediyor.

Haberin Devamı

Kaave Roastery Türkiye Satış Müdürü Ahmet Kireçcibaşı, kahve fiyatlarının iklim değişikliği, ambalaj ve nakliye maliyetleri nedeniyle artış gösterdiğini dile getirdi. Tüketicilerin kahveye olan tutkusunun her geçen gün arttığını söyleyen Kireçcibaşı, “Talep bu yönde artarken, hammadde olan kahve çekirdeğinin de bu doğrultuda talebe yetişmeye çalışması fiyatları artıran en önemli sebeplerden birisi. Kahve tüketen ve kahve pazarını takip eden tüketiciler, bu durumu takip ediyorlar. Kahve borsasının artışından kaynaklı bu fiyat artışını, üreticiler de kendi kâr marjlarından fedakarlık ederek kapatmaya çalıştılar. 2021 sonuna kadar özellikle kahve fiyatlarındaki artışlar, bardak kahve fiyatlarına yansıtılmamaya çalışıldı. 2022 yılına başlangıç ile birlikte enflasyon oranında bir zammın bardak fiyatlarına yansıması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hazır kahveye talep

Olumsuzluklara ve iklim koşullarındaki değişiklikten kaynaklı hammaddenin azalmasına rağmen Türkiye kahve pazarının 2021 yılında da büyümeye devam ettiğini belirten Kireçcibaşı, şöyle konuştu: “Sıcak içecekler pazarında, ürünlerin kendi içinde kahve tüketimine doğru bir eğilimi söz konusu. Yeni kullanıcıların kahveyi deneyimlemesi ile birlikte ev içi paket alımında toplamda bir artış var. Hem ulusal kanal marketlerde hem de yerel kanal marketlerde kahve rafları genişlemeye, satışlar artmaya devam ediyor. Kahve tüketiminde halen Türk kahvesi açık ara önde. Türk kahvesini, filtre kahve ve espresso bazlı çekirdek kahve ürünleri tercih sırası olarak takip ediyor. Hazır kahvelere olan talebin gün geçtikçe gerçek çekirdekten yapılan ürünlere doğru kaymakta olduğu gözlemleniyor.”

Maliyetlerde artış var

Kahve, kâğıt kahve filtresi ve kahve makinesi ürünleri bulunan Melitta’nın distribütörlüğünü yapan Hakman Elektronik’in Genel Müdürü Aziz Süzer, kahve fiyatlarının geçen yıl diğer tüm emtialardan daha fazla artarak, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Bunun nedeni olarak Brezilya, Kolombiya ve Vietnam gibi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşullarının gösterildiğini aktaran Süzer, “Ancak salgında nakliye maliyetlerinde yaşanan yüzde 50 artış, ambalaj kâğıdının fiyatındaki yüzde 10’luk artış ve New York Borsası – Ham Kahve Çekirdek fiyatının yüzde 50 değer kazanmasının da fiyat artışlarında etkili olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Tüketicilerin kahveye ne kadar tutkun olduklarını göz önüne aldığımızda, bu çok sevdikleri ürünü alışverişlerine eklemeye devam edeceklerini öngörebiliriz” diyen Süzer, kahvenin son iki yılda en hızlı büyüyen kategoriler arasında yer aldığını söyledi. Fiyat artışları nedeniyle büyüme hızında bir miktar düşüş görülse de büyüme trendinin devam edeceğini ifade eden Süzer,  “Sektörde büyümenin ve şubeleşmenin en fazla yaşandığı ülkelerden biri Türkiye. 2021’de kişi başı yıllık 1.1 kilograma kadar yükselen kahve tüketiminin artışı devam ediyor. Tüketici eşsiz deneyimler peşinde. Bu nedenle üçüncü nesil kahvecilerin sayısı artıyor” dedi.

Fiyatlar yükseliyor

Ekim 2021'de, 100 gramlık paketlerdeki Türk kahvesi markalarına göre 9.95 - 13.90 lira, 250 gramlık kutularda ise 23.75 - 44.95 lira arasında satılıyordu. Granül kahvelerin 100 gramlık fiyatları 33.75 - 44.95 lira arasında değişirken, filtre kahvelerin 250 gramlık fiyatları ise 28.95 liradan başlayıp 90 liraya kadar çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘Tüketici Fiyat Endeksi Madde Sepeti ve Ortalama Fiyatlar’ listesinde de sepette artan kahve fiyatı görülüyor. Buna göre Kasım 2021’de Türk kahvesi fiyatı sepete 82.65 lira olarak eklenirken, Aralık 2021'de ise 105.19 lira olarak eklendi. Hazır kahve ise kasım ayında 56 lira iken aralık ayında 63 liraya yükseldi.