Ekonomi Kamil Koç Otobüsleri: Uçakları rakip olarak görmüyoruz

Kamil Koç Otobüsleri: Uçakları rakip olarak görmüyoruz

18.12.2008 - 15:10 | Son Güncellenme:

.

Kamil Koç Otobüsleri: Uçakları rakip olarak görmüyoruz

Kamil Koç Otobüsleri Anonim Şirketi İcra Kurulu Başkanı Sena Kaleli, yolcu taşımacılığında uçakları rakip olarak görmediklerini söyledi.
Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen "6. Girişimcilik Haftası" etkinliklerine katılan Sena Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulaşım sektörünün değişik segmentlerde var olmasını istediklerini ifade etti. Sena Kaleli, şunları söyledi:
"Gerek demir yolu, gerek hava ve deniz yolunun gelişimi, karadaki yolculukların kesintiye uğramasına engel teşkil etmiyor. Ancak, 700 kilometreyi aşan yolculuklarda o hatlarda çalışan firmalarımız sıkıntı çekiyorlar. Bizim 700 kilometreyi aşan hatlarımız az olduğu için çok sık seyahat edebilme, saat sunabilme alternatifleri sunduğumuz, ara duraklarda yolcu indirebilme şansımız olduğu için iç hatlardaki hava yolu taşımacılığının gelişmesinden çok da rahatsızlık duymadık. Firma olarak ’Rahat Hat’ları geliştirdik ve yolcu sayısında düşüş yaşanmadı."

AKARYAKIT SORUNU
Mazot fiyatlarının ucuzlamamasının uzun hatlarda çalışan firmaları sıkıntıya soktuğunu anlatan Kaleli, dünyada petrol fiyatlarının düşmesine rağmen, iç pazarda akaryakıt fiyatlarının düşmemesinden yakındı. Kaleli, şöyle devam etti:
"Mazot ucuzlamadı. Bilet ücretlerimizin düşürülememesi nedeniyle rekabette özellikle uzun hatlarda çalışan firmalar çok büyük sıkıntılar yaşadı. Mazot fiyatları istenilen oranda düşmedi. Yüzde 10-15 gibi düşüş, gerçek düşüş değil. Bunun sebebi de bulunmuş değil. EPDK’nın yetersiz denetimi mi, devletin vergiden vazgeçmeyişi mi. yoksa rafineri çıkışında sorun mu var bilemiyoruz. Dövizin düşmesine rağmen, petrol fiyatlarının düşmemesi enteresan."

UÇAKLAR RAKİP DEĞİL
Hava yolu şirketlerini kendilerine rakip olarak görmediklerini vurgulayan Kaleli, "Uçakları rakip olarak görmüyoruz. Şu anda bizim rakibimiz uçaklar değil. Bizim çalıştığımız hatlarda günde bir iki servis sunan uçaklar, ara duraklarda yolcu indirme bindirme alternatifi olmadıklarından alternatifimiz olamazlar" dedi.
Kamil Koç otobüslerinde, filonun yaş ortalamasının en fazla 2 olduğunu ifade eden Kaleli, filonun yeni olması nedeniyle şu anda otobüs yenileme ihtiyacı da olmadığını anlattı.
Kamil Koç Otobüsleri’nin yılbaşından bu yana 8 milyon yolcu taşıdığını bildiren Kaleli, hedeflerinin 10 milyon yolcu taşımak olduğunu söyledi. Kaleli, 200 milyon YTL ciro sağladıklarını, 2009 bütçesinin de kriz ortamı olması nedeniyle henüz yapılmadığını söyledi. Kaleli, Türkiye’de vatandaşların yüzde 94’ünün halen otobüsle seyahati tercih ettiğini sözlerine ekledi.