Ekonomi Kamu sağ-sol demeden greve gitti

Kamu sağ-sol demeden greve gitti

28.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün, ‘solcu’ BES ve ‘milliyetçi’ Türk Büro-Sen öncülüğünde 50 civarı devlet kurumunda yapılan iş bırakma eylemine 100 bine yakın memur katıldı

Kamu sağ-sol demeden greve gitti

Fazla mesai, ek ödeme, kreş, lojman ve iş güvencesi isteyen memurlar, Türkiye’de hayatı durdurdu. 100 bine yakın kamu çalışanının katıldığı eylem, KESK’e bağlı solcu Büro Emekçileri Sendikası (BES) ile milliyetçi Türk Büro-Sen’i bir araya getirdi.
BES ile Türk Büro-Sen öncülüğünde 50’ye yakın devlet kurumunda yapılan iş bırakma eylemine 100 bine yakın memur katıldı. Ankara’daki eylemde, Maliye Bakanlığı’na yürüyen memurlar, Başbakanlık önünde de Başbakan Tayyip Erdoğan’ı protesto etti. Maliye Bakanlığı bahçesine giren memurlar, polis barikatıyla durduruldu. Ankara Adliyesi çalışanları ise bildiri ve pankartların yasaklandığını belirterek başsavcılığa tepki gösterdi.

‘Genel greve gideriz’
BES Başkanı Ahmet Kesik, “Hükümet 3 maymunu oynamaya devam ederse bundan sonraki cevabımız daha sert olacak” dedi. KESK’e yapılan operasyonlara değinen Kesik, “Gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz” dedi.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ise “Kim memura yan bakıyorsa gözü çıksın” dedi. Yokuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in iki kere kınama cezası alan memurun iş akdinin feshedilmesine yönelik açıklamalarını eleştirerek, “Bu iktidar ileri demokrasi diye yola çıktı, memura daha fazla baskıyı layık gördü” diye konuştu.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, iş güvencelerine göz dikilmesi halinde genel greve gitmekten çekinmeyecekleri bildirdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise Hz. Ali’nin “Haksızlık karşısında eğilmeyiniz; hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz” sözlerini anımsatarak, eyleme destek vermeyen Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen’i “yandaşlıkla” suçladı.

Haberin Devamı

Bürokrasi durdu
Eylemden Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Gelir İdaresi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Milli Piyango İdaresi, Yüksek Seçim Kurulu, Özelleştirme İdaresi, Sayıştay, SPK, vergi daireleri, SGK, TÜİK, Türkiye İş Kurumu, Yüksek Denetleme Kurulu, adliyeler ve bakanlıklar etkilendi.

Kamu sağ-sol demeden greve gitti

Ankara’daki iş bırakma eylemine 100 bine yakın memur katıldı. Maliye Bakanlığı bahçesine giren memurlar polis barikatıyla durduruldu.

Memur bu taleplerle sokağa indi

Eyleme giden memurların önde gelen talepleri şöyle:
* Kamu personeli reformunda iş güvencesine dokunulmaması.
* 4-B, 4-C, taşeron gibi farklı statüdeki kamu çalışanlarının 4-A kadrosuna alınarak iş güvencelerinin sağlanması.
* Performans ve rotasyon uygulamalarına son verilmesi.
* Eşit işe eşit ücret ödenmesi.
* Dairelerde yüz okuma, kamera, turnike ve sigara saatleri gibi uygulamalara son verilmesi.
* Ulaşım ve yemek sorunlarının giderilmesi.
* 50 ve üzeri personel çalışan tüm merkezlere kreş açılması ve lojman miktarının artırılması.
* Zorunlu fazla mesai yerine yeni personel alımı.
* Sendikaca belirlenen yoksulluk sınırı kadar (3 bin 481 TL) taban aylık.
* Yan ödemelerin emekli maaşlarına dahil edilmesi.
* SGK müdür ve müdür yardımcılarının sınavla atanması.
* Toplusözleşme ve grev hakkı.