Ekonomi Kapının anahtarı kulaktaki çipte!

Kapının anahtarı kulaktaki çipte!

20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulaklarında yer alan çipli küpelerin daha etkin kullanımını planlıyor. Türkiye’nin hayvancılık yol haritasını açıklayacak olan bakanlık, hayvan refahını, gıda güvenliğini ve insan sağlığını korumaya yönelik yeni tedbirler almaya hazırlanıyor.

Kapının anahtarı kulaktaki çipte

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Edinilen bilgiye göre, küpelerde yer alan çipler sayesinde hayvanların hareketi daha sıkı takip edilecek. Kulak üzerinde yazan numaranın okutulması yerine, el terminalleri aracılığıyla ve kurulacak sabit okuyucular ile hayvanlar takip edilecek. Sistem sayesinde örneğin, kesimhaneye giden bir hayvan eğer kesim şartlarına uygun değilse, kesimhanenin kapısı o hayvana açılmayacak. Bir hayvanın aşıları yoksa veya hastalıklı bir bölgeden çıkmışsa hayvan pazarına girmesi elektronik sistemle daha hızlı engellenebilecek.

Haberin Devamı

Üç doz şap aşısı

Sığır, manda, koyun, keçi gibi hayvanlarda rastlanan ve bulaşıcı olan şap hastalığı ile mücadele için her yıl rutin olarak iki doz uygulanan aşı sayısı bu yıl üçe çıkarıldı. Aşıların ilki baskın aşılama programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart tarihlerinde, ardından Kurban Bayramı öncesinde 15 Nisan-15 Haziran tarihlerindeki ilkbahar döneminde ve 16 Eylül-17 Kasım’ı kapsayan sonbahar aşılama döneminde gerçekleştirilecek. Üretim kapasitesinin artırılması hedefiyle aşı üretiminde de çalışmalar devam edecek.