Ekonomi Kar payı birinci ligde

Kar payı birinci ligde

09.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çok ortaklı holdinlerden Yimpaş, reklam avantajı için aldığı Yozgatspor'u birinci lige taşımak için bir trilyon lira harcadı

Kar payı birinci ligde




Kar payına dayalı ortaklık yapısına sahip olan ve 28 Şubat sürecinde "yeşil sermaye" olarak adlandırılan holdingler içinde adı geçen Yimpaş, spordaki imajını birinci lige taşıdı. Yimpaş'ın iki yıl önce devraldığı ve bir trilyon lira harcadığı Yozgatspor 1. lige çıkmayı garantiledi.
Yimpaş Holding'e yaklaşık iki yıl önce geçen, bugün trilyonluk bütçeye sahip kulüp, birinci lige yepyeni bir bütçe ve iç - dış transferle girmeye hazırlanıyor.
Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yimpaş Yozgat Spor Kulübü Başkanı Mehmet Kaplan, kırmızı - siyahlı kulübü iki yıl önce devraldıklarını söyleyerek, "Kulüp bize devredilmeden önce kendi yağıyla kavruluyordu. Yöneticiler bize gelip, kulübün borç içinde olduğunu ve evlerini dahi ipotek ettirdiklerini söylediler" dedi.
Yöneticilerin Yozgat'ın en büyük şirketlerinden birisi olarak kendilerinden yardım istediklerini belirten Kaplan, "Spor artık sektörel bir yatırım aracı haline geldi. Yimpaş olarak bu işin dışında kalamayacağımızı düşünüp kulübü aldık" diye konuştu.
Kulüp için yaklaşık 1 trilyon lira harcadıklarını kaydeden Kaplan, iyi bir takım ve istikrarın başarıyı beraberinde getirdiğini ifade etti.
Önümüzdeki ilk on gün içinde 1. lig bütçe hazırlıklarına başlayacaklarını belirten Kaplan, "Altyapıdan futbolcu yetiştireceğiz. Brezilya ve Afrika'dan futbolcu transfer edeceğiz. 1. ligde kalıcı olmak istiyoruz" dedi.
Yimpaş Holding'in şu anda 10 bin çalışanı ve yüzü aşkın şirketi bulunduğunu söyleyen Kaplan, böyle bir grubun sporun dışında kalamayacağını belirtti. Kaplan, spor kulüplerinin holdinge büyük çapta reklam avantajı da sağladığını da vurguladı.

Jet - Pa ve Kombassan yolda

2. lig play off grubunda şu anda birinci lige çıkmayı garantileyen tek takım Yimpaş Yozgatspor oldu. Yimpaş Yozgatspor'un şu anda 33 puanı bulunurken, onu 27 puanla Siirt Jetpaspor takip ediyor. Üçüncü sıradaki Çay - Kur Rizespor'un da 26 puanı var. Listede dördüncü sırada Dardanel Spor ve beşinci sırada Kombassan Konyaspor geliyor. Bu listeden sadece iki takım birinci lige yükselecek. Çıkacak bu takımın da yine kar payı adı altında faaliyet gösteren bir başka holdingin ekibi Siirt Jetpaspor olacağı yorumu yapılıyor. Bu yorumun nedeni takımın fikstür avantajının bulunması.
Yine aynı faaliyeti gösteren Kombassan Holding'in takımı Kombassan Konyaspor'un bu listeden 1. lige çıkması mümkün görünüyor. Ancak fikstür avantajı Siirt Jetpaspor'a göre daha az.
1. lige çıkacak üçüncü takım ekstra play off'ta belirlenecek. Bu gruptan 1. lige çıkacak takımların ardından kalan üç takım, klasman grubunun birinci takımlarıyla kura usulüyle tek maçta karşılaşacak. Bu karşılaşmalardan birinci olacak takım 1. lige çıkmaya hak kazanacak. Kombassan'ın play off grubunda geriye kalacak üç takım arasında büyük olasılıkla bulunacağından 1. lige çıkma şansı hala devam ediyor.