Ekonomi Kâr rekoru kırdı

Kâr rekoru kırdı

27.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

SOCAR’ın Türkiye’ye 15 yılda 18 milyar dolarlık yatırım yaptığı, STAR Rafineri’nin, Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini, 2022’de 58 yıllık kâr rekorunu kıran Petkim’in de Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihtiyacının tek başına yaklaşık yüzde 12’sini karşıladığı bildirildi.

Kâr rekoru kırdı

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduklarını belirten SOCAR Türkiye CEO’su (Vekaleten) Elchin Ibadov, “Hem Azerbaycan hem de Türkiye ekonomilerinin güçlenmesi, ülkelerimizin kalkınması ve gelişmesi, halkımızın refahının artması için kesintisiz çalışıyoruz. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız 15 yıllık süre zarfında yaptığımız yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki toplam yatırımımızla, grup şirketlerimizde çalışan 5 bin 300 yetkin insan kaynağımızla Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine ve toplumsal kalkınmasına uzun yıllar hizmet etmeye kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ile birlikte, SOCAR’ın Türkiye’deki faaliyetleri konusunda basını bilgilendiren Elchin Ibadov şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, onunla entegre çalışan STAR Rafineri ve SOCAR Depolama, Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanı SOCAR Terminal, Petkim’in enerjisinin de bir kısmını karşılayan rüzgar enerji santrali Petkim RES, doğal gaz şirketleri Kayserigaz ve Bursagaz, SOCAR Enerji Ticaret, internet servis sağlayıcı iştirakimiz Millenicom ile Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda elektrik ve doğal gaz toptan satış piyasasında Türkiye’nin en büyük özel sektör oyuncularından biriyiz. 2022 yılında doğal gaz, elektrik toplam ticaret ve satış hacmi 17 terawatt saate ve cirosu da 28 milyar TL’ye ulaştı.”

Haberin Devamı

Ibadov, STAR Rafineri’nin, Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini, Petkim’in de Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihtiyacının tek başına yaklaşık yüzde 12’sini karşıladığını belirtti.

6.5 milyar lira

Anar Mammadov da şöyle konuştu: “Petkim’e 2008 yılından bu yana dijitalleşme ve inovasyon başta olmak üzere birçok alanda 1.6 milyar dolar tutarında önemli yatırımlar yaptık. Yıllık ortalama 3.6 milyon ton brüt üretim kapasitesiyle 60’a yakın türde petrokimya ürünü üretiyoruz. Petkim 2022’de 6.5 milyar TL ile 58 yıllık tarihinin net kar rekorunu kırdı. 2022’de satışlarımızı 2021’e göre yüzde 70 artırarak 49 milyar TL’ye yükseltirken, nakit varlıklarımızı da 13 milyar TL ye çıkardık. 78 ülkeye 899 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.”