Ekonomi ‘Karbon salımının azaltılması zorunlu’

‘Karbon salımının azaltılması zorunlu’

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Ocak-Kasım 2023’te 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 14,4 artışla 31 milyar 830 milyon dolara yükselen otomotiv ihracatının yılı, 34 milyar dolarlık hedefinin de üzerine çıkarak kapatacağını öngördü.

‘Karbon salımının azaltılması zorunlu’

EKONOMİ SERVİSİ  - “2024 yılında da ihracat liderliğimizi sürdürerek ülke ekonomisinin katma değerli ihracatına katkı sunmak ve dünya otomotiv endüstrisinin güçlü parçası olmak için çalışmaya devam edeceğiz” diyen Baran Çelik, sektörde güçlü ihracatın devamı için yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:  

Haberin Devamı

“Bilindiği üzere dünya otomotiv endüstrisinde ise “yıkıcı teknolojiler” olarak da tanımlanan, araçları birer akıllı cihaza dönüştüren mobilite döneminde değişim son hızla devam ediyor. Elektrikli araçlar da bu dönüşümün belki de en güçlü parçası… Sektörümüzün sıfır karbon hedefleriyle uyumlu olarak elektrikli araçların yanında otonom ve paylaşımlı araç teknolojileri de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye otomotiv sektörünün rekabet gücünü sürdürmesi için dünya otomotiv endüstrisinde yaşanmakta olan dönüşümün güçlü bir parçası olması gerektiği ortada… Firmalarımız da AB tarafından giderek katılaşan emisyon standartlarını yakalamak zorundalar. Gerekli adımları atmadığımız taktirde AB ülkelerine ihracatta karbon vergisi ile karşı karşıya kalabiliriz. Yaklaşık yüzde 77 payı ile Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Avrupa, iklim değişikliğini gözeterek sürdürülebilir gelecek sağlayan bir mobilite çerçevesi geliştirmeye öncülük ediyor. Tüm bu gelişmelerle Türk otomotiv sektörümüzde üretim, tüketim ve lojistikte karbon salımının azaltılması zorunlu hale geliyor.”