Ekonomi Karda ‘suni’ gündem

Karda ‘suni’ gündem

14.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredince, kayak merkezlerindeki kar kalınlığı da etkilendi. Azalan yağışlarla zorda kalan oteller, çareyi “suni kar”da buldu

Karda ‘suni’ gündem

Türkiye’nin pek çok ilinde birkaç aydır mevsim normalllerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve azalan yağışlar, kayak merkezlerinde kurulu kış otellerini de zorluyor.
Soğuk havaya rağmen kar yağışının yetersiz kaldığı Erzurum Palandöken ve Kayseri Erciyes’te bu iş için “suni karlama” devreye sokulurken, Uludağ’da zirveden kar taşınması yöntemine de başvuruldu. Palandöken’de pistlerde doğal kar seviyesinin 30-35 cm olduğu belirtilirken, bunun üzerine 50 cm kadar da suni kar eklenerek kayağa daha elverişli hale getirildiği belirtiliyor. Erciyes’teyse yeni yaptırılan suni karlama sistemleri kullanıldı. Buradaki pistlerde bulunan karın yüzde 90’ının yapay olduğu ifade ediliyor.
Sıcak havanın etkisi altında kalan Bursa Uludağ ise, yağış sıkıntısını en fazla hisseden merkez oldu. Pistlerdeki kar seviyesinin, ziyaretçiler tarafından yetersiz bulunması, buradaki otellerin 10 yıl önce kurduğu ancak ihtiyaç olmadığından kullanılmayan suni karlama sistemini gündeme getirdi. Uludağ’da ayrıca dağ zirvelerinden kar taşınması yönteminin de kullanıldığı belirtiliyor.

Sezonu da uzatıyor
Alkoçlar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gülşah Alkoçlar, Uludağ otellerinin suni kar sistemini hayata geçireceğini belirtti. Alkoçlar, “Gelecek yıl Uludağ birinci ve ikinci bölgelerindeki oteller olarak bu sistemi kullanacağız. Böylece sezon 1 Aralık’ta başlayacak. Maliyeti 2 milyon dolara gelecek” dedi.
Sezon boyu doluluk oranının yüzde 75’in altına düşmediğini, özellikle acemi pistleri için kamyonlarla kar taşıdıklarını anlatan Alkoçlar, “Çok profesyonel pistler ise zor bir dönem geçirdi. Bu hafta sonu kar bekleniyor. Bunu çeşitli ülkelerin hava durumu sistemlerinde gördük. Mart ortasına kadar sezonu yakalayabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
Uludağ Karinna Otel yetkilisi Nurdan Ödev de, Uludağ genelinde tüm otellerin etkilendiğini belirterek, “Arada yağış var. Pistlerimizi hiç kapatmadık. Kar da taşıdık. Ancak geçen senelere kıyasla tatminkar değil. Suni kar, dağ genelinde düşünülen bir şey. Bunun için gidişata bakıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

MİLYONLIK HARCAMAYI GÖZDEN ÇIKARDILAR

Palandöken Renaissance Polat Erzurum Hotel, suni kar sistemi için 5 milyon liralık yatırım yaparken, Palandöken Xanadu Snow White da 6 milyon euro harcadı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de, Erciyes’teki tesisler için satın aldığı kar püskürtme makinelerinin her biri için 1-1.5 milyon lira yatırım yaptığı belirtiliyor.
Renaissance Polat Erzurum Genel Müdürü Bora Kanber, Palandöken’de suni karla 1 Aralık’ta sezon başlattıklarını, nisana kadar sürdüreceklerini söyledi. Kanber, “Kayakçı her yerde mutsuzdu bu yıl. Ama sistemimizle, işi şansa bırakmadık” dedi. Kayseri Grand Eras Hotel Genel Müdürü Yakup Camuzcu, “Mevsim kurak geçti. Suni karlama kullanıyoruz. Gözle görülür fark yaşadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bolu’ya yapay destek

Kayak merkezlerinden Kartalkaya’da da oteller, gelecek yıl “aynı senaryo”yu yaşamamak için suni karlama sistemlerini devreye sokacak. Kartalkaya Golden Key Genel Müdürü Elif Keskin, yılbaşı sonrasında neredeyse hiç kar yağmadığını, gel-gitler yaşadıklarını belirterek, “Gelecek yıl aynı senaryoyu yaşamamak için suni karlama yapacağız” dedi.
Ilgaz ve Davraz’da da yağış kaynaklı sorunlar yaşanırken, ek önleme başvurulmamış. Sarıkamış’taysa yağış konusunda sıkıntı yaşanmadığından, ek tedbir düşünülmüyor. Toprak Otel yetkilileri, “Suni karlamaya ihtiyacımız olacağını sanmıyorum ama az da olsa biz de bir fark gözledik” ifadesini kullandı.

Göl suyu kar olup yağıyor

Dünyanın pek çok yerinde pistlerde suni kar kullanılıyor, çünkü kayakçıların da tercihi. Bunun en önemli nedeni de pistleri daha elverişli hale getirmesi ve buza dönüşmemesi. Suni kar, alanlara yapılan göletlerden çekilen suyun, toz halinde havaya püskürtülmesiyle yapılıyor. Ancak uygulama için çeşitli şartların da birarada olması gerekiyor. Havanın -5 civarında, su sıcaklığınınsa - 8 derecede olması gerekiyor.
Püskürtülen su, soğukla birlikte yere kar olarak düşüyor. Yapay karların bozulmamasının nedeni, aslında kar öbeklerinin küçük buz zerreciklerinden oluşması ve bunun özel araçlarla bir anlamda rendeleniyor olması.

Haberin Devamı

Zirveden kamyonla taşınıyor

Yapay kar sistemi bulunmayan, ancak pistlerde kayak için elverişli kar seviyesini korumak ve erime yaşanan alanları doldurmak isteyen merkezler, bunun için “taşıma” işlemini tercih ediyor. Taşıma, daha yoğun kar alan dağların zirvelerinde veya dağlardaki çukur alanlarda biriken taze karların, kamyonlara yüklenerek pistlere taşınmasıyla gerçekleşiyor. Taşınan karlar, kar araçlarıyla ezilerek pistlerin üzerine yayılıyor.