Ekonomi Karnavala geri sayım

Karnavala geri sayım

19.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İki yıl pandemi arasından sonra karnaval coşkusu Adana sokaklarına taşacak. Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi Bozkurt 'muhteşem dönüş' hazırlığını anlattı.

Karnavala geri sayım

SERKAN ARMAN - Adana'yı 'karnaval' havası sardı... 23 - 27 Mart tarihleri arasında Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın 10'uncusu düzenleniyor.

Haberin Devamı

Günübirlik veya konaklamalı ziyaretçilerle birlikte toplamda beklenen 1 milyon 300 bin kişilik karnaval katılımcısının, Adana ekonomisine bu yıl 350 milyon TL katkı sağlaması öngörülüyor.

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, karnavalın pandemi nedeniyle fiziki olarak yapılamadığı 2 yılın ardından bu yıl tekrar sokaklarda düzenleneceğini belirterek, "Biz buna 'muhteşem dönüş' adını verdik" diyor...

Karnavalın resmi açılışı 26 Mart Cumartesi günü yapılacak. Ekonomi basınıyla bir araya gelerek karnaval hazırlıklarını anlatan Bozkurt'la sohbetten satırbaşları şöyle:

- Adana’da büyüdüm. İlkokulda bir gün bir şey fark ettim. Adana mis gibi kokuyor. Portakal çiçeği, portakal, turunç... Her yıl nisanı beklemeye başladım. 29 yaşında İstanbul’a taşındım ama her nisan Adana’ya gittim. Portakal çiçeği kokusu enerji veren bir şey. Sonra Japonya’ya gittim Sakura zamanı. Dünyadan birkaç milyon insan geliyor. Kiraz ağaçları kokmuyor da. Dedim ‘bizimkinin kokusu var, kebap, şalgam güzel. Tarih var. Yapamaz mıyız?’...

Haberin Devamı

- Bir kağıda Nisan'da Adana'da yazdım. Fikir buydu. Türkiye’de bin tane festival var. Bizimki sokakta geçecek, karnaval olsun; Türkiye’de karnaval yok. Böylece çocukluk ve gençlik anılarıma dayanan bir olguyu hayata geçirmiş olduk.

- Büyük bir coğrafyanın tanıtımına dönüştü etkinliğimiz. Dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Şunu anlatıyoruz yıllardır: Adana’dan arabayla iki saatte Kapadokya’dasın, orayı da gez. Yarım saat yanımızda Tarsus var. Hatay 1 saat 10 dakika, Gaziantep 1.5 saat. Göbeklitepe, Nemrut 4 saat.

- Karnaval için ek uçak seferleri konuluyor. Gaziantep’ten Mersin’e kadar olan bölgede bütün oteller doluyor. Mağazalar gece 1’e kadar açık. Restorana giriyorum, '3 ayda yapacağımız ciroyu yapıyoruz' diyorlar. Müzeler hiç almadığı kadar ziyaretçi alıyor.

- Karnavalda bu yıl 70’ten fazla etkinlik var. Konserler, sanat ve dans gösterileri, satranç turnuvası, TJK’nın Portakal Çiçeği Koşusu at yarışı var.

Haberin Devamı

14 ülke büyükelçisi

- Bu yıl 14 ülkenin büyükelçiliği karnavala resmi olarak katılacağını bildirdi. Adana, ülkenin turizm elçisi oldu.

- Türkiye’den iki, Hollanda’dan da bir üniversite ile karnavalın sürdürülebilirliğini çalışıyoruz şimdi. Karnavalın ekosisteme etkisi üzerine çalışmalar yapılıyor.

- Şimdiki hedefimiz şu 3 hafta süren portakal çiçeği kokusunu 3 günlük karnavalın da ötesine taşımak. Diyorum ki 3 hafta boyunca buraya gelsinler.