Ekonomi Kazlıçeşme-Sirkeci hattı yıl sonuna kadar açılacak

Kazlıçeşme-Sirkeci hattı yıl sonuna kadar açılacak

20.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Test Sürüşüne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Test aşamalarından sonra hattı yıl sonuna kadar açmayı hedefliyoruz” dedi.

Kazlıçeşme-Sirkeci hattı yıl sonuna kadar açılacak

EKONOMİ SERVİSİ - Bakan Uraloğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine dair genel konsepti oluşturuyor ve bunun gelişmesine çok önem veriyoruz. Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projemiz de bunun en güzel örneklerinden biridir. Mevcutta Sirkeci-Kazlıçeşme arasında âtıl vaziyette duran 8,3 kilometrelik hatta gerekli iyileştirmeleri yaparak 8 istasyon ile tekrar kullanıma alıyoruz. Bu projede 7 km bisiklet ve yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanı, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alan, 74 bin metrekare yeni yeşil alan, araç ve yaya geçişleri için 22 alt geçit, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 tarihi nitelikli istasyon, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 yenilenecek istasyon ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 yeni istasyon yer alıyor. 215 bin metrekarelik çalışma alanında, proje tamamlandığında demiryolu hattının bir yönü trenler tarafından kullanılacak, diğer yönü ise yaya yürüme alanı, bisiklet, scooter parkuru, dinlenme, rekreasyon alanları olarak düzenlenecektir. Eskiden sadece demiryolu için kullanılan arazinin 123 bin metrekaresi, yani yüzde 57’si vatandaşlarımızın yaya olarak kullanımına açılacak.”

Haberin Devamı

Sefer süresi 20-25 dakika

Seferlerin 2023-2053 yılları arasındaki ekonomik kazancının ise 800 milyon euro olacağına belirten Bakan Uraloğlu, “Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattında sefer süresinin ortalama 20-25 dakika arasında olmasını öngörüyoruz. Şu anda projede yüzde 90’ın üzerinde fiziki ilerleme kaydettik. Tüm altyapı imalatlarını tamamladık. İstasyonlarda inşaat işlerini bitirdik, elektrik ve mekanik işlere devam ediyoruz. Test aşamalarından sonra hattı yıl sonuna kadar işletmeye almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.