Ekonomi Kefalet sigortası hızlı büyüyor

Kefalet sigortası hızlı büyüyor

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yaklaşık 2.5 sene önce yapılan bir düzenleme ile firmaların ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet senetlerini sunmalarına imkan tanınması, kefalet sigortalarına olan ilgiyi artırdı.

Kefalet sigortası hızlı büyüyor

Kefalet sigortalarının bilançoda tam olarak borç şeklinde görünmemesinin yanında bu sigortayı yapan firmaların bankadaki limitlerinin etkilenmemesinin çok önemli avantajları olduğunu ifade eden Rosenberg & Parker Başkanı Chad Rosenberg, artış trendinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

11 milyar dolar

Yine bir yasal zorunluluk haline getirilen kentsel dönüşüm kapsamında bina tamamlama sigortalarına da dikkat çeken Rosenberg, bunun tüketicileri koruma adına çok önemli bir gelişme olduğunu ve inşaatın yapılmama riskini ortadan kaldırdığını ifade etti.

ABD merkezli Rosenberg & Parker, kefalet sigortası ve bina tamamlama sigortası alanlarında önemli bir potansiyel görüyor. Kefalet sigortalarının anavatanının ABD olduğunu söyleyen Rosenberg, tüm dünyada 11 milyar dolarlık bir sektörden bahsettiklerini söyledi. Bu rakamın yüzde 60’ının ABD’de gerçekleştiğini kaydeden Rosenberg, kefalet sigortalarının genel sigorta sektörü içerisindeki payının son dönemde ciddi bir şekilde yükseldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Rosenberg, “2008 krizi sonrası karşılık ayırma oranlarının değişmesi, bankaların teminat mektuplarının bilançolarına yansıtma şekillerinin değişmesi ve teminat mektuplarının maliyetlerinin yükselmesi, kefalet sigortalarının artmasında çok etkili oldu. Bankalarda verilen teminatlarda daralma yaşandığı zaman kefalet sigortası tarafında daha fazla talep olduğunu gördük” diye konuştu.

İhalede şeffaflık

Rosenberg, “Türkiye ile ilgili önemli hedeflerimiz var. Kefalet sigortalarında düzgün risk analizleri ile önce sektörün kapasitesinin artırılması, ardından getireceğimiz reasürans kapasitesiyle Türkiye’deki kefalet sigortası kullanılabilir alanları büyütmek istiyoruz” dedi. Kefalet sigortalarının kamu ihalelerinde kamunun hakkını koruyacak çok önemli bir mekanizma olduğunu belirten Rosenberg, şöyle devam etti:

“Kamu ihalelerinde kefalet sigortalarının kullanılması, ihalelerdeki şeffaflığı artıracak ve kamu paralarının daha iyi kullanılmasını sağlayacak. Bu da ekonomiyi korur. Ne kadar kalifiye insan o ihaleyi alırsa, kamu parası o kadar iyi yönetilir. Eğer burada sigorta şirketi yanlış bir senetlendirme yaparsa, bir hata yaparsa o zaman hükümet değil, sigorta şirketi sorumlu olacak.”