Ekonomi Kemer’e hayat öpücüğü

Kemer’e hayat öpücüğü

02.03.2010 - 00:48 | Son Güncellenme:

Yıldırım Demirören, ünlü isimlerin mekânlarından Kemer Golf’e yeniden hayat verecek. İşadamı Esat Edin’in yaşamdayken kurtaramadığı Kemer Golf’ün iflası 1 yıl boyunca ertelenmişti

Kemer’e hayat öpücüğü

İki yıl önce çocuklarıyla birlikte yaşamını kaybeden ünlü işadamı Esad Edin’in finansal sorunlardan bir türlü kurtulamayan milyar dolarlık projesi Kemer Golf ’ü yaşama bağlayacak adım bir kez daha Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’den geldi. Kemer Golf’ün yanı sıra projenin yapımını gerçekleştiren Kemer Yapı da borçları nedeniyle icralık olmuştu. 2009’un sonuna doğru her iki şirket için de Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurularak 17 Kasım 2010 tarihine kadar iflas erteletme kararı alınmıştı.

Demirören’in ortağı Fenerli
Elde edilen bilgiye göre, Yıldırım Demirören’in 11 Şubat’ta KGCC Otelcilik ve Spor İşletmeleri ismiyle kurduğu şirket, her iki firmayı da satın alarak İstanbul’un bir numaralı sosyal tesi olarak anılan Kemer Country’nin de işletmecliğini üstlenecek. İlk etapta borçları çevrilebilir hale getirmeyi planlayan Demirören, ikinci aşamada ise yeni yatırımlarla Kemer Country’yi önemli bir turizm ve sosyal tesis haline getirmeyi planlıyor. Kurulan şirkette rakip futbol kulübü olan Fenerbahçe’de yöneticilik yapan işadamı Tuncay Uzun ve Turgay Uzun da yer alıyor. Yıldırım Demirören ve yüzde 50 ortaklık kurduğu Tuncay Uzun geçen yıl mayıs ayında da aynı amaçla şirket kurmuş, ama hukuki prosedürler nedeniyle bu planı hayata geçirememişlerdi.
Beşiktaş Başkanı’na yakın çevreler, Demirören’in bu planını, yaşamını iki yıl önce yitiren işadamı Esat Edin’in Kemer Country’i kurtarma çalışmasının bir parçası olarak yorumluyor.
1990’lı yılların ilk yarısında ünlü işadamı Esat Edin’in kurduğu Kemer Yapı, Kemerburgaz’da üst düzey yöneticiler, iş adamları ve sanat dünyasının gözde yaşam alanlarından biri haline gelen Kemer Country’nin temelini attı. Kemer Country’de konutların yanı sıra İstanbul için bu dönem bile oldukça iddialı olan sosyal tesisler yapıldı. Esat Edin, bu tesisleri işletmesi için Kemer Golf Turizm isminde bir şirket kurdu.

Kurtarma planı olmadı
Ancak, işler planlandığı gibi gitmedi. Kemer Yapı ve Kemer Golf, Esat Edin yaşamını kaybettiği 2008’den önce ciddi finansal sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Ünlü işadamı Edin, hayatını kaybetmeden önce de Kemer Golf ve Kemer Yapı şirketleri için iflas erteleme talebinde bulunmuştu. Bir süre sonra hisselerini satışa çıkaran Edin, son dönemlerde haciz olaylarıyla da gündeme gelmişti. Edin’in yaşadığı bütün sorunların ise 55 milyon dolarlık borçtan kaynaklandığı ifade edilmişti.

Haberin Devamı

EDİN’İN DÜŞLEDİĞİ KURTULUŞ PLANI
Esat Edin, hayatını kaybetmeden önce Kemer Yapı ve Kemer Golf için bir kurtuluş formülü geliştirmişti. Formüle göre, sosyal tesisler ve golf işletmesi, Kemer sakinlerinin kuracağı şirkete devredilecek, bu şirket aracılığıyla golf kulübü, binicilik kulübü, restoranlar ve spor merkezlerinin yer aldığı sosyal alanların işletmesinin icradan satışı engellenecekti. Esat Edin’in vefat etmesiyle bu plan yaşama geçirilemeden askıya alınmak zorunda kaldı.
Esat Edin’in yaşamını yitirmesinin ardından her iki şirketin genel müdürlük görevine Fethi Ercan Kefli seçildi. Yönetim kurulunda Fethi Ercan Kefli’nin yanı sıra Seçim Üstündağ ve Ali Ünal isimleri de yer alıyor.

KEMER COUNTRY’DE NELER VAR?
İcradan satışa çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olan Kemer Country’nin sosyal tesisleri, son derece iddialı. Proje, halen Türkiye çapında iddialı bir tesis olarak anılıyor. İşte Kemer Country’deki sosyal tesisler...

- Binicilik kulübü
- Meydan Restaurant, Cafe Lounge ve Cafe Bistro
- Golf kulübü
- Futbol sahası
- Tenis kulübü
- Welness ve ffitness merkezi
- Outdoor kulübü
- Kids klüp
- Yelken kulübü
- Kamping
- Tatil köyleri / Apart oteller

Haberin Devamı


TOKİ, Divan’ın dükkânlarını satıyor
Kuzu Grup’un Halkalı’da yapımına devam ettiği ve prestij projelerden biri olarak anılan Divan Residence’ın 26 dükkânı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından satışa çıkarıldı. Yapılan açıklamaya göre 3 bin 250 metrekare net kullanım alanına sahip 26 dükkanın tümünün tek alıcıya satılması planlanıyor. TOKİ’nin açıklamasında bu durum, “Projeden tek tek veya grup olarak dükkân satın almak imkanı mevcut değil” sözleriyle izah edildi.
TOKİ’nin ihaleyi gerçekleştireceği tarih ise 3 Mart olarak bildirilirken, ihaleye katılmak isteyenlerin 500 TL’lik dosya bedeli ve 250 bin TL’lik de teminat bedeli yatırmaları gerektiği ifade edildi.

Kuzu Grup’un Halkalı’da inşa ettiği
Divan Residence projesinde 26 dükkânın yanı sıra 743 daire bulunuyor. 29 bin metrekare yeşil alanıyla da dikkat çeken Divan Residence, Marmara Üniversitesi’ne ait kampus arazisinin yanı sıra İTKİB’in kompleksine de komşu.

Haberin Devamı

Zengin de fakir de konuta harcıyor
İstanbul, Türkiye’de en çok tüketen şehir. Metropolle yarışılması hemen hemen imkansız. Ama, onu, tüm Türkiye’de tüketim harcamalarının yüzde 14.2’sinin yapıldığı bölge olarak takip eden Ege Bölgesi’ndeki eğilimler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü verileriyle incelendi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi’nde en zenginin de en fakirin de bütçesindeki en büyük harcama kalemi yüzde 28.2 ile konut oldu. Gıda ve alkolsüz içkiler en büyük yüzde 28.1 ile ikinci büyük harcama kalemi olurken, üçüncülük ise Ege Bölgesi için şaşırtıcı bir şekilde eğitim oldu.
Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplara bakıldığında ise en düşük yüzde 20’lik gelir grubundakilerin bütçesinin en yüksek kalemini de bölge ortalaması gibi konut ve kira giderleri oluşturdu. Bu kalemin payı yüzde 32.8 olurken, gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalar yüzde 28.5 ile yine ikinci sırada yer aldı.
En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu, yani zirvedekilerin konut harcamalarına ayırdığı pay ise yüzde 24.3 olarak gerçekleşirken, onların ikinci en büyük harcama kalemi ise yüzde 19 ile ulaştırma oldu.

Haberin Devamı

Yapıda demirin ölçüsünü bin ton fazla tuttu
Türkiye’nin geri dönüşümlü ilk ve tek konut projesi olarak nitelendirilerek Haramideri civarlarında yaşama geçirilen Solarkent, deprem yönetmeliklerine uyumlu çalışmasıyla da dikkat çeken bir proje.
Solarkent’in yapımcı firması Aydınlı İnşaat’ın Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni, 17 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, projede deprem yönetmeliklerinin de üstüne çıkıp 1.2 milyon dolarlık ekstra maliyet yaparak bin ton fazla demir kullandıklarının altını çizdi. Çepni, şöyle konuştu: “Solarkent, fore kazık, radyejeneral temel ve tünel kalıp sistemleri ile inşa ediliyor.
Aslında bu bölgede, fore kazık sistemi olmadan da inşaat yapabilirdik. Ancak Aydınlı İnşaat olarak güvenliğe maksimum düzeyde önem verdiğimiz ve konut sahiplerinin evlerinde huzur ve güven duygusuyla yaşamalarını arzu ettiğimiz için 1.000 ton demir, 8 bin m3 C25 beton, yani yaklaşık 1,2 milyon dolar ekstra maliyet gerektiren bu sistemi uygulamaya karar verdik.”

Haberin Devamı

Kemer’e hayat öpücüğü

GÜNÜN PROJESİ
Deniz ve ormandan vazgeçemeyenlere

Gravür Park Orman Evleri de son dönemin ‘doğayla başbaşa, ama şehrin yakınında’ trendine uygun olarak tasarlanan projelerden. Gravür İnşaat, projeyi, “Orman manzarası, doğa ve insan birlikteliğinin yeniden yorumlanmasıyla hayata geçen butik bir konut projesi” olarak yorumluyor.
7 bin 500 metrekare arsa üzerinde 20 bin metrekare inşaat alanına sahip olan proje, deniz ve orman manzarasına sahip. Projenin şehre ulaşabilirliğine son derece dikkat edildi. Açıklamaya göre Gravür Park Orman Evleri, Sarıyer merkeze 2 kilometre, Maslak’ı Sarıyer’e bağlayan tünele 1 dakika mesafede inşa edildi.
Projedeki evler ise 7 blokta 36 dubleks konuttan oluşuyor. Gravür Park?Orman Evleri’nde konutların alanları 230 ile 287 metrekare arasında değişirken, tipler 4+1 ile 5+1 olarak belirlendi.
Gravür Park Orman Evleri’nde fiyatlar ise 450 bin TL’den başlıyor.Tamamını peşin ödemek isteyenler için yüzde 15 indirim uygulanılan projede yüzde 35 peşinatla vade farksız 30 ay taksit imkanı da sunulan bir başka ödeme planı. Peşinatlar 157 bin 500 TL’den, taksitler ise 9 bin 750 TL’den başlıyor. Ayrıca kişiye özel vade farksız alternatifli ödeme seçenekleri de hazırlanabiliyor.
Gravür İnşaat’ın Sarıyer’de 2009 yılının başında yapımına başladığı projenin Ekim 2010 tarihinde teslim edilmesi planlanıyor.

NEDEN CAZİP?
- Peşin ödemede yüzde 15 indirim yapılması önemli bir avantaj.
- Bulunduğu konum ile kıyaslandığında metrekare bazında fiyatı gayet normal.
- İnşaat işçiliği ve malzeme kalitesinin yanı sıra konsept de çok başarılı

Perpa 4 kule yapacak müteahhidi arıyor
Perpa Ticaret Merkezi, iş merkezinin önünde yer alan E-5’in hemen yanındaki 25 bin metrekarelik arsaya kat karşılığı 4 kule yaptıracağını açıkladı. Merkez, arsa için ihaleye çıkma hazırlıklarını tamamladı.
Perpa Yönetimi’nden yapılan açıklamaya göre, 40’ar kattan oluşacak 4 kulenin yer alacağı proje, Şişli’deki Perpa Ticaret Merkezi ile E-5 arasındaki arsada yapılacak. Açıklamada yer alan bilgilere göre, arsaya 320 bin 990 metrekare inşaat yapma imkanı mevcut. 40’ar katlı 4 kuleden oluşacak projede AVM, otel, kongre turizmi ve rezidans gibi farklı imkânları tek kompleks içinde bir araya getirme imkânı olacak.
Tekliflerin 15 Mart’a kadar verilebileceği ihalede, şartnameler için belirlenen bedel ise 5 bin TL
Bilindiği gibi Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamada merkezi lokasyonlarda inşaat yapma kararlılıklarının altını çizerek, Perpa Ticaret?Merkezi’nin arsası için ihaleye girmek istediklerini açıklamıştı.

Vakıflar’ın Beşiktaş ve Şişli’deki projeleri
Vakıflar, biri Beşiktaş, diğeri Şişli’deki iki arsasında kat karşılığı inşaat yaptıracağını açıkladı.
Vakıflar’ın Beşiktaş Ortaköy’de kat karşılığı inşaat yaptıracağı arsa 3 bin 345 metrekare büyüklükte. Arsanın tahmini bedeli tahmini bedeli 6 milyon 225 bin 363 TL, geçici teminatı ise 186 bin 760 TL. Vakıflar, projeden 11 konutun yanı sıra 25 bin TL talep ediyor.
Kurumun, Şişli Duatepe Mahallesi’nde kat karşılığı inşaat yaptıracağı arsa ise 350 metrekare büyüklükte. Vakıflar’ın 9 konut ve bin TL para talep ettiği ihalede arsanın tahmini bedeli 2 milyon 84 bin TL, geçici teminatı ise 62 bin 523 TL olarak belirlendi.
Her iki ihalede 18 Mart’ta Vakıflar’ın Beyoğlu’ndaki merkezinde gerçekleştirilecek.