Ekonomi KEMERDE AĞRI, HIZDA ESKİŞEHİR SINIFTA KALDI

KEMERDE AĞRI, HIZDA ESKİŞEHİR SINIFTA KALDI

11.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Liberty Sigorta’nın ‘trafik risk haritası’ araştırmasına göre, Türkiye’de en fazla emniyet kemeri kullanmayan il Ağrı. Trafikte cep telefonu en çok Çanakkaleliler kullanırken, en fazla Eskişehir hız yapıyor

KEMERDE AĞRI, HIZDA ESKİŞEHİR SINIFTA KALDI

Liberty Sigorta, trafik kazalarının yoğun olduğu Türkiye’de 81 ilde 43 bin 455 araç sürücüsünün kurallara uyumlarını kaydederek, trafik risk haritasını çıkardı. Araştırmaya göre, trafikte cep telefonu kullanımı, hız sınırının aşılması ve kemer kullanmama en çok ölümlü kazaya sebebiyet veriyor.
Araştırmaya göre, Türkiye’nin trafik açısından en risksiz bölgesi İç Ege olurken, Doğu Marmara ve Kuzeydoğu Anadolu ise en tehlikeli bölge olarak ölçüldü.
Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde ve Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Toros’un danışmanlığında yapılan araştırma, nüfusa göre kaza oranı yüksek illerin, trafik kurallarına da en az dikkat eden şehirler olduğunu gösterdi.
Araştırma sonuçları, Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, Liberty International Yol Güvenliğinden Sorumlu Yönetici Direktörü David Melton’un katıldığı bir toplantıyla açıklandı. David Melton, burada yaptıkları çalışmalara değinerek, “Emniyet kemeri kullanmak ölümleri yüzde 45, yaralanmaları yüzde 50 azaltıyor” dedi. Genel Müdür Ragıp Yergin de bu araştırmanın Türkiye’de ilk olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı


Kadınlar daha dikkatli
Kadınların hız tahditlerine uyma ve emniyet kemeri kullanımında erkeklere göre daha dikkatli davrandığı görülürken, cep telefonu kullanımı konusunda erkeklerin daha dikkatli olduğu gözlendi. İstanbul gibi büyük şehirlerde maddi hasarlı trafik kazaları görülürken, ölümlü kazaların ağırlıklı olarak şehirlerarası yollarda meydana geldiği ortaya çıktı.
Emniyet kemeri kullanımının, özellikle tır, kamyon gibi araçlarda hemen hemen sıfıra yakın olduğu tespit edildi.

Trafik sıkışıklığı nedeniyle İstanbullu hız yapamıyor!
- Türkiye genelinden emniyet kemeri kullanmama oranı yüzde 70 oranında.
- Emniyet kemeri takma kuralı ihlalinin en sık gözlemlendiği il, trafik kazaları açısından riskli bölge olarak ayırt edilen Doğu Anadolu bölgesindeki Ağrı (% 96,9). Ağrı’yı Kahramanmaraş (% 94,7) ve Hatay (% 92) izledi.
- Emniyet kemeri takma kuralının en az sıklıkla ihlal edildiği ile ise Kırşehir (% 42,1) oldu. Kırşehir’i Afyon (% 43,9) ve Balıkesir (% 43) takip etti.
- Cep telefonunu kullanmama kuralı ihlali yüzde 8.9 oldu.
- Cep telefonunu kullanmama kuralı ihlali en fazla Çanakkale’de (%59.7)?görüldü. Çanakkale’yi Osmaniye (%37.5)?izledi.
- Türkiye genelinde hız tahdidine uyma durumu yüzde 72.1, ihlali ise yüzde 27.9 iken, bu oran illere göre önemli fark gösteriyor.
- Türkiye genelinde hız kuralını en sık ihlal eden İl Eskişehir (% 69.9)?oldu. Daha sonra Erzurum (% 69.7)?ve Karabük’ün (% 65.3)?geldiği görüldü.
- İstanbul’da ise gözlenen araçların yüzde 0.4’ü hız tahdidine kuralını ihlal etti. Bu durum trafik sıkışıklığı ile açıklanabilir.

Haberin Devamı

% 70 emniyet kemeri kullanmıyor
Araştırma sonuçları, Türkiye’nin yüzde 70’inin emniyet kemeri kullanmadığını, bu oranın kimi illerde yüzde 96’ya kadar yükseldiğini gösteriyor. Araç sürerken cep telefonu kullanımı konusunda, yüzde 8.9’luk kural ihlali ile göreceli olarak ‘geçer not’ alan Türkiye’de, şoförlerin yüzde 27.9’u ise hız tahditlerini ihlal ediyor.

Yazarlar