Ekonomi KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YIK-YAP MODELİ GELİYOR

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YIK-YAP MODELİ GELİYOR

27.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yap-sat modeli, yerini yık-yap’a bırakacak. Riskli binaların yıkılmasının ardından müteahhitlerle sözleşme yapacak olan hak sahiplerinin ise dikkatli olması gerekiyor

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YIK-YAP MODELİ GELİYOR

Şehir Plancısı Faruk Göksu, kamuoyu tarafından kentsel dönüşüm olarak bilinen yasal düzenlemelerin yeni bir dönüşüm sürecini başlattığını belirterek, yeni sürecin 3 aşamalı bir zaman dilimini kapsadığını söyledi. Bu aşamaların tespit, yıkım ve yapım olduğuna vurgu yapan Göksu, yeni sürecin içinde kamu ve müteahhitlerin iki önemli aktör konumuna geleceklerini ifade etti.
Göksu, kamunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler ya da TOKİ vasıtasıyla büyük dönüşüm projelerinde planlayan, tasarlayan, kredi veren ve geliştirici rollerini üstleneceğini anlatarak, bugüne kadar yap-sat ya da sat-yap modeli ile faaliyet gösteren müteahhitlerin ise bu süreçte yık-yap modeliyle yeni pazarlar yaratacağını kaydetti.
Göksu, yasanın, riskli yapının yıkımının ardından maliklerin 2/3 anlaşma oranı ile yapımına olanak verdiğini ve bu durumda anlaşma sağlanamayan payın satışı ya da kamulaştırılması işleminin idare tarafından başlatıldığını belirterek, anlaş-yap modelinde taşınmaz sahiplerinin bakanlığa kredi başvurusu yapabildiğini, böylelikle maliklerin kendi inşaatlarını kendilerinin taahhüt olarak yaptırarak, değerlerini koruyabileceklerini söyledi.

Parsel birleşince bonus
Yasada parsellerin birleştirilmesi şartı ile imar hakkı artışı verilebileceğini vurgulayan Göksu, bu durumda parsellerin birleşmelerine ve kamusal alan yaratma oranlarına göre imar bonuslarının gündeme gelebileceğini ifade etti. Göksu, bu durumda, birleşen parsel maliklerinin inşaatın maliyetini kredi ya da öz kaynak kullanarak karşılayacakları gibi paylaşım yöntemlerini de kullanabileceklerinin altını çizdi.

Faruk Göksu, yasanın kamu ile mülk sahiplerinin anlaşması halinde, taşınmazın tespit edilen bedelinin, İdarece malike verilecek konut veya işyerinin inşaat maliyetinden düşüleceğini belirterek, bu sayede yeni konut ve işyeri verilmesi seçeneğinin de ortaya konduğunu ve riskli mülkünü ver yenisini al modelinin geliştirildiğini kaydetti.
Bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ya da riskli yapı ilan edilen yerlerde taşınmaz sahipleri, hak sahipleri ve kiracılar için farklı yöntemler uygulanacağını belirten Göksu, ister kamu isterse müteahhit yoluyla olsun yeni dönüşüm sürecinde kamu, mülk sahibi ve yapımcının karşı karşıya geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sözleşmeleri imzalarken dikkat!

Göksu, mülk sahiplerinin kentsel dönüşüm sürecinde mağdur olmamaları için sözleşmelerde şunlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi:

1. Teminat: Taşınmaz sahibi ile yapımcı arasındaki sözleşme karşılıklı olarak öncelikle güven ardından da teminat ve cezai şartları kapsamalıdır.
2. Paylaşım: Paylaşım oranları net ya da brüt olarak açık yazılmalı, paylaşımın yöntemine karar verilmeli. Proje hazırlama sürecinde ortaya çıkacak ilave imar artışlarının da aynı oranda paylaşılacağı belirtilmeli.
3. Proje: Proje tasarımında taşınmaz sahibinin görüş ve onayının alınması gerekir hükmü yer almalı.
4. Süre: Proje, onay ve inşaat ruhsatı ve iskan ruhsatı süreleri açık net olarak belirlenmeli.
5. Fesih: Sürelere uymama, şartların yerine getirilememesi vb gibi durumlarda sözleşmenin taşınmaz sahibi lehine feshi şartı olmalı.
6. Kira: İnşaat süresi içinde kira bedelleri artış oranları belirlenmeli.
7. Tapu devri: Tapunun devri inşaatın su basman, kaba, ince vb gibi yapım aşamalarına göre olmalı.
8. Sözleşme devri: Sözleşmenin üçüncü şahıslara devri olmamalı, cezai şart konulmalı.
9. Şerh: Sözleşme tapuya şerh edilmeli.
10. Vergi ve harçlar: Sözleşmede, damga vergisi, alım-satım vergisi, KDV ve bağımsız bölüm tesisi vb gibi vergi ve harçların kimin tarafından ya da hangi oranlarda ödeneceği netleşmeli.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ

NİSSA O2 RESIDENCE

Bahçeşehİr’de 134 metrelİk YÜKSEKLİĞE ulaştı

İstanbul’un ilk uydu kenti Bahçeşehir’de hayata geçirilen Nissa O2 Residence, bölgenin en yüksek binası olarak nitelendiriliyor. 134 metrelik yüksekliğe ulaşan Nissa O2 Residence, Avusturya-Türk ortaklığı olarak 2005 yılında kurulan Nissa İnşaat tarafından gerçekleştiriliyor.
18.255 metrekare arazi üzerinde 100 milyon dolarlık yatırım bedeliyle hayata geçirilen Nissa O2 Residence, dört bağımsız kuleden oluşuyor. 16 cephesi bulunan proje, 37 katı ile bulunduğu lokasyonda oldukça dikkat çekiyor. Toplamda 230 konuttan meydana gelen Nissa O2 Residence’ın sosyal yaşam alanları arasında ise fitness, pilates, spa ve masaj olanakları ile spor kulübü, çocuk merkezi ve oyun alanları, açık teras alanı, özel restaurant, tenis-basketbol sahaları, dinlenme alanları, yürüyüş yolları, kapalıdan açığa özel olarak projelendirilen havuz birimleri yer alıyor.
2013 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanan projenin en önemli özelliği ise Türkiye’de bir ilk olarak kabul edilen işlevsel çift cephe sistemi. Bu sistem daire cephelerinin 2 metre dışında beton kirişler önünde uygulanan ikinci bir cam cephe ile sağlanıyor. Ayrıca her katta daire içlerinde tavandan tabana kadar sürgülü olarak açılabilen camlar ile projede kesintisiz gün ışığı ile aydınlanan bir ortam oluşturuluyor.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
YERİ: Bahçeşehir
YAPIMCI FİRMA: Nissa İnşaat
TESLİM TARİHİ: Eylül 2013
KONUT SAYISI: 230
KONUT TİPİ: 2+1, 3+1, 4+1
KONUT FİYATLARI: 480.000 TL’den başlıyor

ATIK SULAR DA DÖNÜŞECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evlerdeki atık suların ayrıştırılıp, yeniden tuvalet rezervuarı ve çim sulamada kullanılmasıyla ilgili projeyi hayata geçirecek

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıksuların geri kazanılması için uzun süredir üzerinde çalıştığı projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Dünyada ve ülkemizde en çok suyun israf edildiği alanların başında gelen lavabo ve banyo suları arıtılarak, tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Arıtılan sular ayrıca çim sulamada da kullanılabilecek.
Projeye göre konutlarda ya da otel gibi binalarda lavabo ve banyo suları kanalizasyon hattından ayrılmış boru sistemiyle bir depoda toplanacak ve toplanan atıksular çok basit arıtma işlemi sonrasında tekrar ayrı boru hattı sistemine sahip bir hattan tuvalet rezervuarlarında kullanılmak üzere binaya verilecek. Arıtılmış lavabo ve banyo suları ayrıca yeşil alan sulamasında da kullanılabilecek.
Tuvalette ortalama her kullanımda 6 ile 8 lt su tüketiliyor. Bu alanlarda geri kazanılmış su kullanılmasıyla yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanarak, hem su giderleri düşecek, hem de doğal su kaynakları korunacak. Ayrıca merkezi atıksu arıtma tesislerinin yükü hafifleyecek.

Haberin Devamı

Pilot bölge belirlendi

Bakanlık bu kapsamda konunun uygulama unsurlarına yönelik çalışmalarına başladı. Projenin hayata geçirilmesi için bakanlık TÜBİTAK ile sözleşme imzaladı. Projenin ilk uygulanacağı yerler turizm bölgeleri ve yüksek katlı siteler olacak. Halkın katılımı ve desteğini sağlamak için bakanlık etkin su kullanımı ve alıcı ortam kirliliğinin azaltılmasına yönelik el kitapları hazırlayacak. Projenin sonuçlanmasını müteakip imar mevzuatında yapılacak düzenleme ile uygulama özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni yapılacak binalarda zorunlu hale getirilebilecek. Daha sonra uygulama ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Ekolojik şehir geliyor

Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün çevre esaslı yürütüleceğini ifade ederek, yeni binalarda rüzgar ve güneş enerjisiyle yağmur suyundan istifade edeceklerini kaydetti.
Kentsel dönüşüm sonrası ekolojik şehirlerin artacağına dikkati çeken Bayraktar, belirli bölgelerde endemik hayat kuracaklarını vurgulayarak, “Bölgede yetişen bitkileri oraya getirip, yetiştireceğiz. Hibrit araçlar getireceğiz. Buraya ’sadece elektrikli araç girebilir, bisiklet girebilir, fosil yakıt giremez’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı. Dönüşümdeki projelerde site yapımına ağırlık vereceklerini aktaran Bayraktar, “Parklı, bahçeli site yapacağız. Yaşlılar bahçesinde oturacak kaynaşacak” diye konuştu.
Dünya standartlarında kişi başına 8, 10, 12 metrekare yeşil alan düştüğü söyleyen Bayraktar, yeni binalarda kişi başına 18 metrekare yeşil alan hedeflediklerini bildirdi.

‘Yeşil binayla 25 milyar $ tasarruf olur’

Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde projelere imza atan Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, ana teması ‘Yaşanabilir Gelecek’ olan 21. Kalite Kongresi’nde ‘Geleceğin şehirleri ve Yapı sektörü’ konulu oturuma başkanlık yaptı.
TÜSİAD ve KalDer (Türkiye Kalite Derneği) işbirliğiyle düzenlenen kongrede, Gelecekte akıllı ve sürdürülebilir şehirler, Türkiye yapı sektörü ve dünyadaki yeri, sürdürülebilir şehirler için liderlik ve paydaşlarla yönetim, akıllı planlamalar 360 derece şehirlilik konuları tartışıldı.
Çamlıbel konuşmasında şu bilgileri verdi: “Yaptığımız çalışmalar sonucunda gördük ki, mevcut binaları iyileştirmek, yeni bir HES yatırımı yapmaktan 6,6 kat daha verimlidir. Türkiye’de bundan sonra yapılacak konutların tamamı yeşil bina olarak yapılsa, 2023 yılında toplam tasarruf 25 milyar $ olur.”

Metroyla birlikte iki projeyi satışa sundu

Yapımına başlanan metronun faaliyete geçmesiyle birlikte Sancaktepe’de ev fiyatlarının en az ikiye katlanacağını belirten Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram, “Biz de Sancaktepe’den hem ev sahibi olmak, hem de iyi bir yatırım yapmak isteyenler için Mahal Sancaktepe ve Mahal Sancaktepe Ada’yı satışa sunduk” dedi. Bayram, 2+1 dairelerin fiyatının Mahal Sancaktepe’de 141 bin 250 liradan, Mahal Sancaktepe Ada’da ise 154 bin 500 liradan başladığını söyledi.
Mahal Sancaktepe altı blok ve 306 daireden oluşuyor. Mahal Sancaktepe Ada ise on iki katlı 3 bloktan ve toplam 144 daireden oluşuyor.

Akkök grubundan birleşme haberi geldi

Akkök Şirketler Grubu’ndan Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Ak-Al Gayrimenkul Geliştirme ve Tekstil Sanayii A.Ş birleşti. Ak-Al’ın, tüm aktif ve pasifleriyle birlikte toplu olarak Akiş GYO’ya devrolunmasına karar verildi.
Birleşme kararı ile ilgili açıklama yapan Akiş GYO A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ. Gökşin Durusoy, “Bu birleşme ile Akkök Şirketler Grubu’nun stratejik sektörlerden biri olarak belirlediği ve bugüne kadar yeniliklerin simgesi olan, uluslararası bilinirliğe sahip Akmerkez, Akasya, Akbatı gibi projelere imza attığı gayrimenkul sektöründe, daha güçlü bir Akiş GYO olarak yeni başarılara yürüyeceğimize inanıyoruz” dedi.

35. Sokak’ta ikinci etap satışları erken başladı

35. Sokak’ta ikinci etap konutlar için özel bir kampanya başladı. Buna göre 25 Kasım- 15 Aralık 2012 tarihleri arasında 35. Sokak’ta ev sahibi olmak isteyenlere yüzde sıfır faiz avantajı ve 120 aya varan vadeler ile 3 farklı ödeme seçeneği sunuluyor. Projede yüzde 10 özel lansman indirimi ile 24 ayda yüzde sıfır faiz ile ödeme yapılabileceği gibi indirimsiz olarak yine yüzde sıfır faiz ile 60 ayda veya yüzde 0,45 faiz ile 120 ay vade ile de ödeme yapılabiliyor.
Akşan Yapı tarafından İzmir’de hayata geçirilen 35. Sokak’ın adet ikinci etabı 257 konuttan oluşuyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı*
1+1 200.000
2+1 310.000
3+1 350.000-445.000
4+1 592.000
* Lansmana özel %10 indirimli

Lansmandan önce evlerin % 20’si satıldı

Keleşoğlu, Depar Teknik Yapı ve Teleset Mobilya konsorsiyumunun Güneşli’de hayata geçirdiği Ve Güneşli Projesi lansman öncesi yüzde 20 satışını gerçekleştirdi.
Ve Güneşli’de mahalle sıcaklığından vazgeçmek istemeyenlerin ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Konsorsiyum Sözcüsü Depar Teknik Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Fırat, “Ve Güneşli çevreci ve yatay mimarinin ilk örneğini görebileceğimiz bir mahalle konseptini harmanlıyor” dedi.
Projede 214 daire ve ticari ünitelerin bulunduğunu dile getiren Fırat, metrekare fiyatlarının 3 bin-4 bin 500 lira arasında değiştiğini söyledi.