Ekonomi Kentsel planlama için 81 kentin raporu hazır

Kentsel planlama için 81 kentin raporu hazır

06.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘81 Kent, 81 Vizyon’ sloganıyla şehirler için Kentsel Vizyon Planları hazırlamak için kurulan ‘Kentsel Vizyon Platformu’ 6 ayda 81 ilin vizyon planını tamamladı

Kentsel planlama için 81 kentin raporu hazır

Türkiye’deki kentlerin modern şehircilik ilkeleriyle yeniden tasarlanması amacıyla kurulan Kentsel Vizyon Platformu 81 kente ait vizyon planı çalışmalarını tamamladı.
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu tarafından geçen yıl 17 Ağustos’ta hayata geçirilen Kentsel Vizyon Platformu, kentsel dönüşüm çalışmalarına temel oluşturacak, kentsel gelişime yön verecek 81 Kent 81 Vizyon projesinin detaylarını açıkladı.

Yasal düzenleme talebi
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, bu çalışmayla şehirlerin imar planlarını değil şehir planlarını yaptıklarını belirterek, “Kötü kentler bizim kaderimiz değil. Biz bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Kentlerin tasarımlarını ortaya koyalım dedik ve gerekli adımları attık. Ortaya çok iyi bir iş çıktı ve bu işi daha da ilerleteceğiz” dedi.
Timur, kentsel vizyon planlarının kağıt üzerinde kalmaması için kamuya büyük görevler düştüğünü anlatarak, bu konuyla ilgili bir an önce yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini altını çizdi. Yeni yapılacak düzenlemeyle kentlerin yeni planlarının bu stratejilere göre belirlenebileceğini anlatan Timur, “Yapılacak düzenlemelerle 100 bin ya da 25 binlik planların oluşturulacak kentsel stratejilere ve tasarımlara göre hayata geçirilebilir. Bunlarla ilgili uygulama yönetmelikleri çıkarılabilir. Böylece kentler daha planlı bir şekilde ortaya çıkar” diye konuştu.

Kentlerin kodları çıkarıldı
Vizyon planları için kalkınma ajanslarının bölge planları ile valilik ve belediyelerin stratejik planlarının değerlendirildiğini belirten Faruk Göksu, “Vizyon planları hazırlanırken 81 kentin öncelikli 10 temel sorunu ile fırsatları ortaya çıkarıldı ve sorunların çözümü için projeler geliştirildi. Elde edilen sonuçlar, stratejik göstergeler ve gelecek senaryoları dikkate alınarak her kente özel BEK Analizleri hazırlandı” şeklinde konuştu.
Kentlerin master planları için 162 mekansal gelişim şeması çizildiğine değinen Faruk Göksu, “Bölgesel ve kentsel stratejik bakış açısı ile gelişim şemaları çizilen kentler, bulundukları coğrafya ve paylaştıkları değerlere göre ölçeklendirilerek vizyon planları oluşturuldu. Her kentin geleceği, ‘vizyon’ yani söylem ve ‘eylem’ başlıkları altında kurgulanarak, kentlerin gelişim stratejilerini tanımlayan 647 kent kodu belirlendi” dedi.
Göksu, çalışma kapsamında Anadolu turuna çıkıp, tüm ilgililerle görüşmeler yapıp yeni planlar yapacaklarını anlatarak, “Yeni vizyon ve stratejiler belirleyip bunları hayata geçirebilirsek 10 yıl içinde Türkiye kentlerinin değişim sürecine girebileceğini söyledi.
Göksu, Edirne ve Gaziantep’in yanı sıra İzmir ve Diyarbakır’da çalışmaların ileri boyuta gideceğini kaydetti.

Haberin Devamı

3.884 sayfalık kitap
Bölgesel ve kentsel ölçekte master planların hazırlanması için gerekli alt yapıyı ortaya çıkardıklarını anlatan Timur, “Yapılan çalışmalar sonucunda 81 il için her biri yaklaşık elli sayfayı bulan vizyon planları 8.884 sayfalık kitaplar olarak hazırlandı. Planlar öncelikli olarak belediye başkanları olmak üzere kamu, özel ve sivil kurum ve kuruluşlarla tartışılacak” dedi.

Edirne’nin röntgenini çekti
Çalışma kapsamında Edirne’nin stratejik planlarının hazırlandığını ifade eden Faruk Göksu, burayı kültür kenti olarak belirlediklerini söyledi. Edirne’de eskiden denizin olduğunu, tarihi yarımadaya sahip olduğunu dile getiren Göksu, şunları söyledi:
“Gördük ki burasının bambaşka dinamikleri var. Tarihi ve kültürel özellikleri fazla. Burayı üniversiteyle ilişkilendirecek şekilde yeniden tasarladık. Birçok kişi Edirne’nin bu özellikleri bünyesinde barındırdığına inanamadı.”
Erden Timur da, Edirne çalışmasının 3 ay sürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:
“Bu çalışmaları biz gönüllü olarak yapıyoruz. 81 kentin tamamını bu hale getirmek çok uzun sürmez. Yeter ki yetenekli ve heyecanlı genceler bize gelsin.” Erden Timur, bu çalışma kapsamında 81 kişiye eğitim verdiklerini ve bunların 5 tanesini sürekli olarak istihdam ettiklerini ve bu sayıyı artıracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yatırımcıların gözü Ege’nin incisinde
Milliyet Gazetesi’nin İzmir’de düzenlediği ‘Kentsel dönüşüm ve yeşil çevre zirvesi’ milyar dolarlık yatırımcıları buluşturdu.
Bunların en önde gelenlerinden biri ise Rönesans Gayrimenkul. Bir Türk şirketi olmasına rağmen Rusya’da kurulan ve daha sonra Türkiye’ye gelerek birçok ilde inşaat yapan Rönesans yatırımlarının önemli bölümünü İzmir’de planlıyor.
Rönesans’ın Ege’nin incisinde dev yatırımları bulunuyor. Yeni kent merkezinde iki proje yapacak olan Rönesans bir taraftan da Gaziemir bölgesinde arsa almaya devam ediyor. İzmir’in geleceğine inanan firmanın yatırımları bunlarla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor.

İtici güç olacak...
Rönesans yetkilileri İzmir’e o kadar önem veriyor ki, “Gerekirse İzmir’i yeniden inşa ederiz” diyorlar.
Türkiye’nin uluslararası arenadaki en büyük müteahhitlik firması olan Rönesans’ın yapacağı yatırımların İzmir’in itici gücü olacağı kuşkusuz. Böylesine büyük bir devin İzmir’e gelmesinden sonra diğer büyükler de buraya yatırım yapmakta tereddüt etmeyecek gibi görünüyor.
İzmir’de yatırımı bulunan bir diğer firma Türkerler İnşaat. Ankara kökenli olan ve İzmir’de şehir hastanesi yatırımı yapan firma milyar liralık değere sahip Mahall İzmir projesini yakında satışa çıkaracak.
İzmir’e yönelen firmalardan biri de Demir İnşaat. İstanbul’daki projelerle markasını üst sıralara taşımayı başaran Demir İnşaat, Gaziemir’deki yatırımını birkaç ay içinde devreye alacak. Bornova’da da yatırım planlayan Demir İnşaatın patronu Hamit Demir yeni projeler için yer bakıyor.
İstanbul’da Fikirtepe’de Ali Nuhoğlu ile Yenitepe Kadıköy projesiyle Kartal’daki Gökdeniz projesini yapan Gülsa İnşaat’ın patronu Salih Satıcı da İzmir’de kentsel dönüşüm projesi planlıyor.

İzmirliler tutucu mu?
İzmir için genelde ‘Onlar tutucu, buraya yatırım gelsin istemiyorlar’ yorumu yapılıyor. Fakat İzmirliler aslında tutucu değil, sorgulayıcı bir tavır sergiliyor. Hayatlarına ve yaşadıkları kente değer verdikleri için her yeni yatırıma kuşkuyla bakıyorlar. ‘Acaba yaşadığımız kent beton yığını haline dönüşecek mi, gökdelenlerle kent nefes alamayacak mı?’ korkusu yaşanıyor.
İzmirlilere bu noktada hak vermemek mümkün değil. Çünkü önlerinde İstanbul gibi kentsel dönüşümle beton yığınına dönüşmeye başlayan bir örnek var.
İzmirlilerin bu ‘tutucu’ tavrı kent için iyi bir fırsat yaratıyor. İstanbul’un 10 katlı gecekondularını dönüştürmek kolay değil ama İzmir’in 1-2 katkı gecekonduları iyi bir dönüşüm dönemi geçirirse İzmir gerçekten de Ege’nin incisi olabilir...

Haberin Devamı

Dünya Çevre Günü’ne altın sertifikayla girdi
Türkiye’de Leed Altın Sertifika sahibi ilk kolej olan TED Rönesans Koleji, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ‘tepeden tırnağa çevreci’ olmanın gururunu yaşıyor. Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve dünyanın en önemli gönüllü sertifikalarından biri olan Leed Altın Sertifika’yı almaya hak kazanan kolejde kullanılan yapıştırıcılarda bile zararlı hiçbir kimyasal madde yer almıyor. Bina içerisindeki taze hava miktarının standartlara göre yüzde 30 artırıldığı kolejde, her alan, tasarruf ve çevre bilincine göre tasarlandı.
Rönesans Holding ve Rönesans Eğitim Vakfı tarafından Türk Eğitim Derneği işbirliğiyle kurulan TED Rönesans Koleji Müdürü İpek Ak, dünyanın en hassas olduğu konuların başında yer alan çevre konusunda dünya standartlarını uygulamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.