Ekonomi KIA'nın iflası istendi

KIA'nın iflası istendi

23.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

KIA'nın iflası istendi

KIAnın iflası istendi

3 ay önce başlayan krizden çıkamayan ve yaklaşık 11 milyar dolar borcu olan Güney Koreli otomobil firması KİA Motors'un iflası için alacaklı bankalar mahkemeye gidiyor

GÜNEY Kore'nin ikinci büyük otomobil üreticisi "KIA Motors" şirketinin "müflis" ilan edilmesi için yasal girişim başlatıldı.
Alacaklı bankalar, önceki gece boyunca süren toplantı ardından, 3 aydır süren anlaşmazlıklarını sona erdirerek "KIA Motors"un mahkemeye verilmesini kararlaştırdılar. Kararın, KIA grubunu oluşturan tüm şirketler için geçerli olduğu da ifade edildi. Bu arada "KIA" otomobil fabrikalarının ağır araç üreten ASIA şirketinin de en kısa sürede satışa çıkarılması istendi. Alacaklılar, ASIA'nın satılması için "KIA" yönetimine baştan beri baskı uyguluyorlardı.
Bu arada "KIA" yönetiminin Kore Gelişme Bankası adlı bankaya bırakılması da kararlaştırıldı. Grubun söz konusu bankaya da 368 milyon dolar borcu bulunuyor. Toplantıda ayrıca "KIA" nın tüm üst düzey yöneticilerinin görevden alınmaları için görüş birliğine varıldığı da öğrenildi.
Güney Kore hükümeti de ekonomiye müdahele etmemek konusunda uzun zamandır sürdürdüğü politikasından geri adım atarak, alacaklı bankaların girişimini desteklediğini açıkladı.
Güney Kore'nin sekizinci büyük şirketler grubu olan "KIA", Temmuz ayından bu yana mali bunalımdan kurtulmaya çalışıyor. Temmuz ayında, grubun iflasını önlemek için bankalar müdahele etmişti.
"KIA" grubunun yaklaşık 11 milyar dolar borcu var. "KIA"nın 20 bin işçisi de, hükümetin, şirkete destek olmasını sağlamak umudu ile dün sabahtan başlayarak greve gitti.

ŞU anda Türkiye'de 35 binek ve ticari arabası kullanılan ve Düzce'de fabrika için 175 milyon dolarlık yatırım yapan KİA'nın iflasının istenmesi, otomotiv dünyasında ve kamuoyunda da ilgi uyandırdı.
KİA'nın 1990'dan bu yana ithalatçı firması olan İhlas Motor yetkilileri, iflas isteminin Türkiye'deki yatırımı etkilemeyeceğini belirtirken, KİA satışlarının da süreceğini açıkladılar. İhlas Motor Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muhittin Olgaç, kendileri açısından herhangi bir problemin olmadığını belirtti ve şöyle konuştu: "Nisan ayına kadar gelcek araçlarla ilgili sıkıntı yok. Biz yönetim değişikliğinin gündeme geleceğini bekliyorduk. Dolayısıyla bir marka dünyada hiçbir zaman batmamıştır, sadece el değiştirmiştir. Güney Kore'de KİA'yı başka bir grup, bu Samsung olabilir, satın alabilir. Çünkü bu firma uzun zamandır otomotv sektörüne girmek istiyordu. Bu durum onun için fırsat olabilir. Biz İhlas Motor olarak çok rahatız. Ayda ortalama binek ve ticari araç olarak yaptığımız bin adetlik İthalat programı devam edecek. Düzce'de yaklaşık 175 milyon dolarlık binek ve ticari araç üretmek için başlayan yatırım projesi devam edecektir. Yatırım, programlandığı gibi 1998 sonunda bitirilecektir."
Olgaç, Samsung'un yönetimi almasıyla birlikte rekabet şansının daha da yükseleceğini söyledi ve "KİA sahipleri hiçbir endişeye kapılamamalıdır.Çünkü, sevriş işlerini yürüten İhlas Motor, bu hizmetlere devam edecektir" dedi.