Ekonomi Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

26.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kibar Holding, iç döşeme parçaları üretmek üzere otomotiv yan sanayisine yeni bir yatırım düşünüyor. Bu yatırım, sadece Türkiye’de değil, Çin ve Brezilya’ya da yapılacak

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye
Otomotive yatırım yapmayı sürdüren Kibar Holding, Assan Hanil ile bu kez de Hyundai dışında bir marka için iç döşeme parçaları üretmek üzere yeni tesis yatırımına girecek. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, otomotiv yan sanayisinde yeni bir yatırımları olabileceğini belirterek, “Bir marka, yeni bir model üretecek. Onun iç trim donanımının tedariki için, üretimi yapılacak fabrikanın yanına bir yer kurulacak. Birkaç ülkeye de aynı model üretilecek. Bunlar, muhtemelen Brezilya ve Çin olacak. Assan Hanil, aynı zamanda o ülkelerde de yatırım yapacak” dedi. Kibar, “Bu yıl yatırıma başlıyorlar. Biz de ana üretime paralel başlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Platform gelmeli

Türkiye’de otomotiv üzerinden alınan direkt ve dolaylı vergilerin, otomobile ulaşabilmeyi zorlaştırdığını vurgulayan Kibar, her bir sınıfta minimum 25-30 binlik iç piyasa satışını gören bir markanın, Türkiye’de otomotive yeni yatırım kararı alabileceğini, özellikle de “platform yatırımı”na yönelebileceğini belirtti. Ali Kibar, “Yeni yatırımı bu anlamda cezbetmek lazım. Yeni yatırımdan kastım, ekstra platform, yani mevcut kurulu kapasiteye ilave platform getirilmesi. Bugün ekstra platform sağlanması için ekonomik ölçeğin minimum 100 binden başlayıp 350 bine giden bir formatla dizayn edilmesi anlamlı geliyor” diye konuştu.

Otomotiv pazarının halen geçen yıldan yüzde 1-1.5 daha düşük seyrettiğini aktaran Kibar, “Eğer bugünkü faiz oranları olursa pazarda yüzde 1-2’lik düşüş yaşanabilir. Aynı zamanda euro-dolar çarpraz kurunda, euro’nun biraz daha güçlenmesinin Türk lirası karşılığı anlamında getirdiği fark da maliyetlere ilave unsur olarak geliyor. Dolayısıyla Maliye’nin yerli üretimle ilgili yüzde 45’lik ÖTV bandını gözardı etmemesi lazım. Yüzde 45’lik ÖTV bandı 1.600 cc’ye kadar olan araçlar için 40 bin liradan 46 bin liraya çıkarıldı. Bu belki kurlardaki harekete paralel olarak yerli üretim araçlar için 50 bin lira bandına yükseltilebilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Üretimde ‘yeni yıl’ sendromu

Türkiye’de toplam otomotiv üretimi, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 düşüşle 124 bin 347 adet, otomobil üretimiyse yüzde 9 azalarak 85 bin 368’e geriledi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre bu yılın ocak ayında toplam pazar aynı seviyesini koruyarak 36 bin 53 adet düzeyinde gerçekleşirken, bu dönemde otomobil pazarı yüzde 4 arttı. Geçen ay bir önceki yılın aynı ayına göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9, otomobil ihracatıysa yüzde 4 azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 94 bin 332 adet oldu.

Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, toplam otomotiv ihracatı paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 12 artarken, euro bazındaysa yüzde 2 azaldı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 2.334 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

DİZEL CİVİC SATIŞA ÇIKTI

Honda’nın testlerini ve üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiği Civic Sedan’ın dizel motorlu versiyonu, Türkiye’de satışa sunuldu. Dizel Civic Sedan, iç pazarın yanı sıra dış pazarlarda da satışa çıkacak.

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

Yeni Civic Sedan dizel, tamamen yeni i-DTEC turbo dizel motorla yola çıkıyor. 120 PS gücündeki 1.6 lt i-DTEC dizel motor, ilk etapta 6 ileri manuel vitesli olarak satışa sunulurken, 9 ileri otomatik versiyonu da yılın ikinci yarısından itibaren satılmaya başlanacak. Civic Sedan dizel, manuel vitesle 0’dan 100 km/s hıza 9.9 saniyede ulaşıyor. Civic Sedan dizelin fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimiyse 100 km’de 3.4 lt. Zengin donanım paketiyle satışa sunulan yeni Civic Sedan dizel, aynı zamanda isteğe bağlı aksesuarlarla kişiselleştirilebiliyor. Giriş seviyesi olarak sunulan Elegance paketinde, 16 inç alaşım jantlar, otomatik farlar, adaptif hız sabitleme, ısıtmalı ön koltuklar, ön ve arka park sensörleri, geri görüş kamerası ve 8 hoparlörlü ses sistemi bulunuyor. Executive donanımındaysa bunlara ilaveten “Honda Connect” bilgi ve eğlence sistemi, 7 inç’lik dokunmatik renkli multimedya ekranı, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, çift bölgeli otomatik klima, 17 inç alaşım jantlar ve LED ön farlar sunuluyor.

Haberin Devamı

Ferrari’nin Cenevre kozu 488 Pista

İtalyan sürep spor otomobil üreticisi Ferrari, yaklaşan Cenevre Otomobil Fuarı’na heyecan verici bir yenilikle çıkmaya hazırlanıyor. “488 Pista”, performansı ve mükemmel yol tutuşuyla dikkat çeken 360 Challenge, 430 Scuderia ve 458 Speciale’deki V8 geleneğinin son temsilcisi. Sportif dinamikler ve yarış pistlerinden aktarılan teknolojilerle özel seriler içinde bir adım öne çıkan 488 Pista’nın ismi de, markanın motor sporları mirasına gönderme yapıyor.

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

488 GTE ve 488 Challenge yarış otomobillerinden türetilen 488 Pista, 488 GTB’den 90 kg daha hafif ancak 50 HP daha güçlü. 2016 ve 2017 yıllarında “Yılın Motoru” ödülünü alan bu motor, 488 Pista’da litre başına 185 HP güç üretirken, otomobilin 0’dan 100 km/s hıza sadece 2.85 saniyede ulaşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

340 km/s maksimum hıza ulaşabilen 488 Pista’da gerçekleştirilen aerodinamik eklentiler sayesindeyse, yere basma kuvveti 488 GTB’ye göre yüzde 20 artırılmış olmasıyla da dikkat çekiyor.

Aile boyu Skoda Superb piyasada

Skoda’nın, Türkiye’de popüler olan modeli yeni nesil Superb, stationwagon versiyonuyla da ülkemizde satılmaya başlandı. Superb’in tüm özelliklerini, daha fazla iç mekan genişliği ve yüksek bagaj kapasitesiyle harmanlayan yeni Superb Combi, iki motor seçeneği ve “Prestige” donanım paketiyle, lansman süresince Sedan versiyonla aynı fiyatlarla satışa sunuluyor.
Tıpkı yeni nesil Superb Sedan’da olduğu gibi göz alıcı bir tasarımla şekillenen yeni Superb Combi, özellikle arka bölümüyle station wagon otomobillere yeni bir bakış açısı getirecek şekilde yaratıldı. Superb Combi, Sedan versiyonu gibi sınıfının en geniş iç mekana sahip modeli olarak ön plana çıkarken, 630 litrelik bagaj hacmiyle dikkati çekiyor. Bu alan, arka koltuklar yatırıldığında 1.931 litreye ulaşıyor.

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

Yeni Superb Combi’de 30’dan fazla pratik özellik bulunuyor. Bunlar arasında ön ve arka kapılarda 1.5 lt’lik şişelerin konulabildiği cepler, bagaj kapağının el değmeden açılmasını sağlayan “sanal pedal”, arkada USB girişine ek olarak 230 V soket, ön ve arkada tablet tutucular, ön ve arka kapı içlerinde şemsiye bölmeleri gibi unsurlar var. Superb Combi’de 1.6 lt (120 HP) dizel motorun yanı sıra 4x4 sürüş sistemine sahip 2.0 lt (190 HP) dizel motor seçeneği de sunuluyor.

PEUGEUT 508 YENİDEN YARATILDI

Fransız üretici Peugeot, üst sınıftaki modeli 508’i, tamamen farklı bir yekilde yeni baştan yarattı. Uzunluğu ve tavan yüksekliği azaltılan yeni 508, artan genişliğinin de etkisiyle daha olgun ve dinamik bir görünüm sergiliyor. Keskin hatlara sahip yeni dış tasarım, güçlü bir duruş sergilerken, iç mekanında lüks ayrıntılar dikkati çekiyor.

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye

Yeni Peugeot 508, bu neslinde alışagelmişin dışına çıkarak, beş kapılı “fastback” gövde tipine sahip bir coupe-sedana dönüştü. 508’in, ince ve keskin ifadeye sahip ön farları, aynı zamanda markanın 504 ve 504 coupe modellerine gönderme yapıyor. Cenevre’de tanıtılacak yeni 508’in kabininde ise, diğer Peugeot modellerinde kullanılan “i-Cockpit” yer alıyor. SUV modeller 3008 ve 5008’i çağrıştıran ön gösterge paneli ve orta konsolda, daha lüks kaplamalar dikkat çekmekte.

Araçta konforun artırılması amacıyla, donanım seçeneklerine göre standart veya isteğe bağlı olacak “Aktif Süspansiyon Kontrolü” bulunacak. Yeni nesil 508’de, 1.6 lt PureTech (180 ve 225 PS) benzinli motorların yanı sıra 1.5 ve 2.0 lt dizel motor seçenekleri bulunacak.

Kibar’ın yeni yatırımı yan sanayiye