Ekonomi Kıdemli başkanlar toplanıyor

Kıdemli başkanlar toplanıyor

03.10.2009 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜSİAD’ın önceki gün yapılan YİK toplantısının basına kapalı bölümünde eleştiri konusu olan ‘etkinlik’ ve ‘tavır alamama’ meseleleri, Başkanlar Konseyi’nin gündemine geliyor

Kıdemli başkanlar toplanıyor

TÜSİAD üyelerinin sorgulayan ve talep eden sesi, derneğin Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının yapıldığı Sabancı Center’ın dört duvarının arasında kalmadı; “TÜSİAD’da atışma” başlığımızla kamuoyuna ulaştı.
TÜSİAD üyeleri, YİK toplantısının yapıldığı 1 Ekim gününe kadar, Doğan Grubu’na kesilen 3.7 milyar TL’lik vergi cezası ile 4.8 milyar TL’lik teminat talebi konusunda durumdan vazife çıkarmak ile çıkarmamak arasında uzunca bir süre gidip gelmişti.
Çok sayıda katılımın olduğu YİK toplantısında 30 kadar üye söz aldı. Bugüne kadar yapılan YİK toplantıları arasında bu sayı rekor da sayılabilirdi.
Dün basına kapalı toplantıda geçen diyalogların bu sütunlara yansıması, “TÜSİAD Başkanlar Konseyi”nden kimi üyeler arasında yoğun bir telefon trafiği yaşanmasına yol açtı.
Sonunda “Başkanlar Konseyi” üyelerinin önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi söz konusu oldu.
Kasım ayında yapılması planlanan “TÜSİAD Başkanlar Konseyi” toplantısı TÜSİAD kurucu başkanlarından Feyyaz Berker’in ABD seyahati göz önüne alınarak ekim ayına alınmıştı.
Başkanlar Konseyi toplantısından önce bir araya gelmesi söz konusu olan “başkanların”, YİK’te tartışma konusu yapılan “TÜSİAD’ın etkinliği” ve “Doğan Grubu’na kesilen astronomik vergi cezasına karşı tepkisiz kalmayı da” kapsayan, işadamlarının “otosansür” eğilimini masaya yatırmaları bekleniyor.
TÜSİAD üyelerinin büyük çoğunluğunda, Doğan Grubu’na verilen vergi cezasının, kamu gelirlerinin artırılmasının amaçlandığı vergi misyonuyla bağdaşmadığı izlenimi vardı.

Maliye korkusu ses kesiyor
Doğan gibi, istihdam ve üretim gücü yanında, “Türkiye vergi rekortmenliği” unvanlarını da içinde barındıran bir gruba kesilen bu ceza karşısında tavır belirlemekte güçlük çekiliyordu.
Nitekim, herkes işadamıydı ve mali defterleri de Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elindeydi.
Rakamın büyüklüğü zihinlerde, “Medya tek sesli hale mi getirilmek isteniyor?” ile başlayıp “Hükümeti desteklemeyen işadamlarının sonu bu mudur?”a kadar uzanan bir dizi sorun belirmesine yol açtı.
TÜSİAD üyelerinin üzerindeki anlaştıkları konu açıktı: Kesilen ceza rakamı astronomikti!
Geriye bir tek, TÜSİAD yönetiminin ve üyelerinin tavır ve yöntem belirlemesi meselesi kalıyordu.

Kritik kararları konsey alıyor
İşte tam bu noktada dün gazetemizin manşetine çıkan “atışma” yeni bir kapının aralanmasına yol açtı.
Haberin üzerindeki mürekkep kurumadan, TÜSİAD Başkanlar Konseyi arasındaki telefon trafiği hareketlendi.
TÜSİAD’ın karşı karşıya kaldığı her kritik konu gibi, bu kez de görev “Başkanlar Konseyi”ne düştü.
TÜSİAD Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Konseyi üyelerinden oluşan “Başkanlar Konseyi” hakkında da bilgi vermek isterim.
Başkanlar Konseyi, TÜSİAD’ın alacağı kritik kararlarda ağırlığını hissettiren en üst organ olarak işlev görüyor. TÜSİAD’ın stratejik kararlarını veren bu yapı, bugünkü ve en az iki seçim dönemini içine alacak bir eğilim belirliyor.
Örneğin TÜSİAD’ın yönetim kuruluna 2010 yılında Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 2014 yılında Ali Koç’un başkan olması doğrultusunda beliren süreci bu konsey tayin edebiliyor.
Ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin “üst perdeden” bir mesele anlatılacaksa, yine başvurulan adres “Başkanlar Konseyi” oluyor.
Önümüzdeki günlerde bir araya gelecek “Başkanlar Konseyi”nin, YİK’te eleştiri konusu olan “etkinlik” ve ”yöntem” konularına açıklık getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kıdemli başkanlar toplanıyor

Ali Koç ne demişti?
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi’nin (YİK) önceki günkü basına kapalı oturumdaki gelişmeler dün gazetemize şöyle yansımıştı:
- Konuşmalarında yönetim kurulunda yer aldığı Doğan grubuna yönelik haksız vergi cezaları üzerinde durmadığını belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Arzuhan Doğan Yalçındağ “Siz de gereğinden fazla dikkatlisiniz. Oysa bu Türkiye’nin meselesi” sözleri üzerine bir üye “Susuyoruz, çünkü korkuyoruz” dedi.
- Ali Koç’un “Arzuhan haklı. Fazla sessiz kaldık. Destek vermemiz, sahip çıkmamız gerekirdi. TÜSİAD’ın etkinliği azalıyor, MÜSİAD’dan bile güçsüz algılanmaya başladık. Bu sözlerimden sonra beni bir daha konuşturmazsınız” sözleri üzerine tansiyon yükseldi. Ağabeyi ve TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, “Böyle konuşacaksanız sizi her zaman bekleriz Ali Bey” diye espri yaptı.

Haberin Devamı

Konsey’de 25 kişi var
25 konsey üyesinin ismini sıraladığımda, “ağırlığın” anlamı daha da net olarak ortaya çıkabilir: Feyyaz Berker, İbrahim Bodur, Cem Boyner, Osman Boyner, Yavuz Canevi, Ömer Dinçkök, Bülent Eczacıbaşı, Şinasi Ertan, Aldo Kaslowski, Muharrem Kayhan, Asım Kocabıyık, Şahap Kocatopçu, Mustafa V. Koç, Rahmi M. Koç, Halis Komili, Tuncay Özilhan, Haluk Özsaruhan, Güler Sabancı, Ömer Sabancı, Sinan Tara, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Selçuk Yaşar, Zekeriya Yıldırım, Rona Yırcalı ve Erkut Yücaoğlu.