Ekonomi Kırmızı et fiyatındaki tırmanış sürüyor

Kırmızı et fiyatındaki tırmanış sürüyor

08.01.2010 - 12:18 | Son Güncellenme:

.

Kırmızı et fiyatındaki tırmanış sürüyor

Kırmızı et fiyatlarında artış sürüyor. Kayseri’de kıymanın kilosu 22, kemiksiz koyun etinin kilosu 30 liraya çıktı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, canlı hayvan sayısının talebi karşılayamaması nedeniyle et fiyatlarındaki artış sürüyor. Aralık ayında kilosu toptan 12 liraya satılan karkas sığır eti Ocak ayında 14 liraya, kilosu toptan 15 liraya satılan karkas koyun eti ise 18 liraya çıktı.

Toptan et fiyatlarını artması sonucu Aralık ayında kilosu 17 lira olan köftelik kıymanın kilosu 22 liraya, 25 liraya satılan kemiksiz koyun etinin kilosu 30 liraya yükseldi.

Et fiyatlarının artmasıyla birlikte, ciğer, böbrek, kelle, paça, işkembe, kokoreç, kafa eti gibi sakadat ürünlerinin fiyatları da değişik oranlarda arttı.

-CANLI HAYVAN İTHALATI İSTEĞİ

Haberin Devamı

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için canlı hayvan ithalatı yapılması istedi. Ünlü "Piyasada canlı hayvan sıkıntısı var. Bu nedenle fiyatlar sürekli artıyor. Fazla olmamak şartıyla canlı hayvan ithaline izin verilmeli, gebe hayvanlar tercih edilmelidir.

Dişi hayvan kesimi yasaklanmalı" dedi.

Besiciliği bırakanların bir bölümünün yeniden eski mesleklerini dönmeye başladıklarını kaydeden Ünlü, şunları söyledi: "Önceki yıllarda et fiyatlarını düşmesi sonucu çok sayıda işletmeci besiciliği bıraktı. Şimdi yeniden besiciliğe dönmek isteyenler var ama besleyecek büyütecek hayvan bulamıyor. Et fiyatları bir süre daha artış gösterir. Hükümetin canlı hayvan sayısının artması için bazı tedbirleri ve teşvikleri alması lazım.

Et satışları geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Satışlar düştü ama canlı hayvan olmadığı için et fiyatları düşmez."