Ekonomi Kısa... Kısa...

Kısa... Kısa...

06.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa... Kısa...

Kısa... Kısa...


Euro'da gerginlik artıyor
Avrupa Birliği (AB) ortak para birimi euro üye ülkeler arasında sorun olmaya devam ediyor. Fransa ve Almanya'nın euroyu kullanan ülkelere, Avrupa'nın ekonomik politikalarının belirlenmesinde daha fala işbirliği yapma çağırısı, İngiltere itiraz etti. İngiltere, euro sistemine üye olmadığı için AB'nin ekonomik politikalarını belirleme sürecinin dışında kalma endişesi taşıyor. Tedavüle girdiği 18 aydan bu yana euronun değer kaybetmesinden endişelenen, Almanya ve Fransa ekonomik işbirliğinin artırılması sayesinde, euronun seyrinin kontrol altına alınabileciğine inanıyor.

British Airways ve KLM birleşiyor
İngiliz British Airways (BA) ile Hollandalı KLM'in birleşme görüşmeleri yaptıklar bildrildi. KLM'in İtalyan Alitalia ile sürdürdüğü evlilik görüşmelerinin çökmesi ardından, BA'nın teklif götürdüğü KLM'in teklife sıcak baktığı belirtildi. BA ile KLM'in birleşmesi halinde, BA'nın yenui oluşumun yüzde 85'ini oluşturacağını söyleyen havacılık uzmanları, iki şirketin büyüklüğü nedeniyle uluslararsı havacılık kuralları bakımından sorunlar çıkabileciğini belirtti. İki şirketin ABD pazarında beraber çalıştıkları American Airlines ile Northwest Airlines'ında birleşmek üzere olduklarından dolayı, bu birleşmelerin hem Avrupa Birliği'nde, hem de ABD de tekel yasalarına takılabileceği söyleniyor.

Almanya'da işsizlik azaldı
Almanya'daki işsiz sayısında Mayıs ayında da düşüş görüldü. Uzmanların tahminine göre, Nisan ayında 3 milyon 986 bin 400 olan işsiz sayısı Mayıs ayında biraz daha gerileyerek yaklaşık 3 milyon 850 bine düştü. Federal Çalışma Dairesi Başkanı Bernhard Jagoda, Mayıs ayı ile ilgili resmi rakamları Perşembe günü Nürnberg kentinde açıklayacak. Geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yılın Ocak ayına kadar yaklaşık 900 bin artan işsiz sayısı, daha sonra düşmeye başlamıştı.

En düşük emekli maaşı 103 milyon
İşçi emekli, dul ve yetimlerinin haziran aylıkları belirlendi. En düşük işçi emekli dul ve yetim aylığı 103 milyon 329 bin 444 lira, en yüksek aylık ise 196 milyon 521 bin 968 liraya çıktı.
Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca mayıs ayındaki yüzde 2.2 oranındaki tüketici fiyatları endeksi artışının aylıklara yansıtılması sonucunda, haziran ayındaki en düşük işçi emekli, dul ve yetim aylığı 4 milyon 690 bin lira tutarındaki sosyal yardım zammı dahil 2 milyon 123 bin 354 liralık artış ile 101 milyon 206 bin 90 liradan, 103 milyon 329 bin 444 liraya yükseldi.

Elektriğe yüzde 2.1 zam
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü Hazine’nin 2000 yılı için belirlediği enflasyon hedeflerine uygun olarak elektriğin birim fiyatına yüzde 2.1 oranında zam yaptı.
1 Haziran’dan geçerli olacak zamla meskenlerde tüketilen enerjinin birim fiyatı kalkınmada öncelikli illerde 38 bin 650, diğer illerde ise 42 bin 450 lira oldu. Sanayi elektriğinin fiyatı kalkınmada öncelikli illerde 32 bin 200, diğer illerde 41 bin 850 liraya yükseldi.

TOBB’da yeni yönetim seçildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 27 Mayıs’ta yapılan Genel Kurulu’nda Fuat Miras tekrar yönetim kurulu başkanlığına seçilirken yeni yönetim kurulunun da görev dağılımı yapıldı.
Ali Osman Ulusoy, Hasan Özmen, Yavuz Zeytinoğlu ve Rıfat Hisarcıklıoğlu yönetim kurulu başkan vekilliklerine getirildi. Yönetim Kurulu’nda Atıl Akkan, Nejat Koçer, Halim Mete, Faik Yavuz, Özcan Tülümen, Hüseyin Üzülmez, Nail Kalemci, Mehmet Balduk ve Fethi Coşkuntuncel görev alırken, muhasip üyeliğe de Bülent Koşmaz seçildi.

Yazarlar