Ekonomi Kısa kısa

Kısa kısa

26.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa kısa

Kısa kısa

       TÜRKİYE, Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) kanalıyla 50 ülkeye silah satıyor. Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin kurum kanalıyla gerçekleştirdiği silah ihracatı, son 5 yılda üçe katlandı. 1993 yılında 22 milyon dolar olan yurtdışına silah satışı, 1994'de 61 milyon dolar, 1995'de 73 milyon dolar, 1996'da 50 milyon dolar, 1997'de ise 68 milyon dolar olarak gerçekleşti. MKEK'nin bu yılki silah ihracatı hedefi ise 75 milyon dolar olarak belirlendi.
       MKEK'nin silah ihracatında ağır silah mühimmatı başı çekiyor. Aynı şekilde piyade tüfekleri, havanlar, hafif silah mühimmatı ve çelik malzemeler de ihraç kalemleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
       Verilere göre Türkiye, çok geniş bir yelpazede silah satışı yapıyor. Silah ihracatı yapılan ülke sayısı 50'yi buluyor. MKEK yetkilileri, Türkiye'nin ihracatında Güney Kore, Pakistan, Umman, Ürdün, Tunus, İsviçre, İngiltere, Danimarka, Norveç, Finlandiya ve ABD'nin büyük bir ağırlığa sahip olduğunu bildirdi.
       Yetkililer, MKEK'nın yıllık cirosunun 700 milyon ile 1 milyar dolar arasında değiştiğini, yıllık cironun yüzde 7 ile 10'luk bölümünün ihracattan sağlandığını ifade ederken, kurum yetkilileri, önümüzdeki yıllarda ihracatın payının daha da artmasının beklendiğini vurguladılar.

       TÜRK Telekom'un özelleştirilmesinde aracılık edecek danışman firma seçimi için davetiye gönderilen 7 firmadan teklifleri bugün alınacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, tekliflerin değerlendirilmesi sonucu belirlenecek danışman firma, bu hafta içinde açıklanacak. Türk Telekom'un öngörüldüğü biçimde, yılın 4. çeyreğinde özelleştirilebilmesi için, halen Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan telekomünikasyon sektöründe "bağımsız bir düzenleyici kurum" oluşturulmasını öngören yasa tasarısının, en geç Eylül ayı sonuna kadar TBMM'den çıkması gerekiyor. Şirketin yüzde 5'i çalışanlarına ve küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 20'si Telekom operatörlerinden oluşan bir konsorsiyuma satılacak, yüzde 14'ü ise yurtiçi ve yurtdışında sermaye piyasalarında halka arzedilecek. Türk Telekom'un yüzde 5'i iç piyasada arzedilecek, ancak Türk küçük yatırımcı talebinin yüksek olması halinde, dış piyasaya satışı öngörülen hisseler de iç piyasaya yönlendirilecek.


Yazarlar