Ekonomi "KİT'ler için beyin avlamaya talibiz"

"KİT'ler için beyin avlamaya talibiz"

26.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"KİT'ler için beyin avlamaya talibiz"

KİTler için beyin avlamaya talibiz

Dünyanın en büyük beyin avcısı şirketlerinden Nicholson International'ın 5 tepe yöneticisinden biri olan Atiye Gökmen, Türkiye'de kamu bankaları ve KİT'lerin kendileriyle çalıştığı taktirde daha verimli ve etkin olacağına dikkat çekti

BEYİN avcılığı, -yani şirketlerin iş stratejilerine ve yapılarına en uygun yöneticinin profesyonel bir başka şirket tarafından direkt araştırma yöntemleriyle bulunması. Türkiye'de henüz 6 - 7 yıldır tanınan bu işin gelişmiş ülkelerde 60 - 70 yıllık bir mazisi var.
Atiye Gökmen bir beyin avcısı. Alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Nicholson International'ın yönetim kurulundaki 5 kişiden biri. 22 ülkede toplam 25 ofisi bulunan şirketin Türkiye ofisinin yanısıra, Hindistan, Dubai, İsrail ofislerini kuran Gökmen, bu kavramın Türk şirketleri arasında tanınmasına da öncülük etti.
Yaptıkları işi çöpçatanlık kurumuna benzeten Gökmen, şirketlerin, hızla değişen piyasa koşullarında rekabet avantajlarını korumaları için kendilerine başvurduğunu söylüyor. Bir şirketin başarılı olma yolunda sahip olduğu en değerli varlığın insan kaynakları olduğunun son yıllarda daha iyi anlaşıldığını belirten Gökmen, "Özellikle telekomünikasyon, enerji ve bilişim sektörleri bulunması çok zor yöneticilerin peşindeler" diyor.
Türkiye'ye ilk geldikleri yıllarda, uzun süre sadece yabancı şirketlerin kendilerine başvurduğunu anlatan Gökmen, son 2 - 3 yıldır Türk firmalarının da beyin avlamayı öğrendiğini belirtiyor.
Gökmen, bugün verimsiz çalışmaları ve kötü yönetilmeleri nedeniyle Türk ekonomisine zarar veren KİT'lerin de beyin avcısı şirketlerle çalışmaları gerektiğini vurguluyor.
Dünyada gelişmiş ülkelerin KİT'lerine bu yöntemle çalışma serbestisi tanıdığını anlatan Gökmen, "Türkiye'de özellikle kamu bankaları yöneticilerini bu tarz bir servisle seçerse herşey çok farklı olur. Daha dinamik, kaliteli, verimli bir yönetim sistemi oturacağına inanıyorum. KİT'lerden böyle bir talep gelirse seve seve hizmet veririz" diyor.

Beyin avcılığı sisteminin zamanla torpil geleneğini ortadan kaldıracağına işaret eden Gökmen, "İşe girmek için tanıdık ve torpil giderek önemini yitiriyor. Nitelikli, ne istediğini bilen bir kişi istediği işi bulabiliyor. Beyin avcılığı şirketleri bu kişilere bilimsel torpil oluyor" diyor.
Türk iş dünyasında, abartılı ücretlerle yönetici transfer etmenin mantıksız bir uygulama olduğuna dikkat çeken Gökmen, "Herhangi bir şirkette başarılı olan kişinin başka bir yerde de başarılı olacağının garantisi yok. Yabancı şirketlerde transfere çok az rastlanır. Onlar da uzun dönemli düşünür, büyük ücretler yerine hisse verirler" dedi.