Ekonomi ‘KOBİ’lere 20 milyarlık dev destek

‘KOBİ’lere 20 milyarlık dev destek

11.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’lere 20 milyar lira büyüklüğünde paket müjdesi verdi. 14 bankanın katılımı ile KOBİ’lere KGF teminatlı, 6 ay anapara ödemesiz, aylık yüzde 1.54 faizli kredi sunulacak

‘KOBİ’lere 20 milyarlık dev destek

Küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) ‘KOBİ Değer Kredisi’ adı altında büyük destek kredisi işleme alındı. 14 bankanın katıldığı destek paketi ile KOBİ’lere 6 ay anapara ödemesiz aylık yüzde 1.54 faiz oranı ile kredi sunulacak. Yıllık cirosu 25 milyon liranın altındaki 20-40 bin arasındaki işletmenin yararlanması beklenen kredi, toplam 36 ay vade ile alınabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklanan paket ile imalatçı ve ihracatçı işletmelere azami 1 milyon lira, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin liralık kredi verilecek.

Haberin Devamı

Albaraka, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti, Vakıfbank, Ziraat Bankası, TEB, Halkbank, Vakıf Katılım, YapıKredi, Ziraat Katılım, Şekerbank ve Akbank’la birlikte toplam 14 bankanın katılımcı olduğu paket ile KOBİ’lerin işletme sermayesi finansmanına erişiminin kolaylaştırılması, üretim, istihdam, ticaret, ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesini amaçlanıyor.

‘Yıkıcı faiz düştü’

Toplantıda konuşan Albayrak şunları söyledi:

“KOBİ’lerimizi güçlendireceğiz ki, değişim dönemi, yani yüksek katma değerli üretim döneminin altyapısını hazırlamış olalım. İşte bugünün en önemli noktası, 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin artık anlamlı şekilde düştüğünü, reel sektörün de nefes alabileceği bir ekosistemin oluşmasında önemli sacayağı oluşturacaktır. Reel ve özel sektör yaşayacak ki, güçlü ve sağlam temel üzerine işini inşa edecek ki bankacılık sektörü de bu güçlü temel üzerine daha da güçlü yükselebilsin.”

Haberin Devamı

‘Dengelenme başarılı’

Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) ilk fazının ‘dengelenme’ adımı olduğunu hatırlatan Berat Albayrak, son 3-4 ayda alınan sonuçların dengelenme sürecinin başarılı şekilde adım adım devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Albayrak, “Enflasyon, kur, faizler ve CDS primlerinde sağladığımız iyileşme ile 2018 yılı hedeflerimizi tutturduk ve 2019 motivasyonumuzu daha üst noktaya taşıdık” diye konuştu.

Yüzler gülüyor, bakan da gülüyor

Bankacıların yönetim ve idare kadrolarıyla geniş bir katılım gösterdiği toplantıda yüzler gülüyordu. Bankacılar şu sıra en çok ‘kredi kartlarının borç yapılandırılması’ konusunda sorular aldıklarını, vatandaşın yoğun şekilde sorular ilettiklerini söyledi.
Toplantı sırasında ise Bakan Berat Albayrak yaptığı konuşmada, “Bu bakan çok gülüyor diyorlar, niye çok gülüyor?” diyerek gülümsemesinin sebebini anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye’nin yapabileceklerini, potansiyelini çok iyi biliyorum da ondan. Her durumda pozitif olmalıyız. Biz pozitif olacağız ki, toplum bize bakıyor, o mutluluğu gözümüzde görmeli. Dünyada ne fırtınalar koptu. Türkiye her birinden daha güçlenerek çıktı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Hazine’mize etkisi yok”

Bakan Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi’nin 14 bankanın tamamen kendi inisiyatiflerini ortaya koymalarıyla devreye alındığını kaydederken, “Hazine’mize etkisi yoktur. KGF’nin halihazırda tahsis edilmiş, kullandırılıp ödenmiş olan limitlerinin tekrar kullandırılmasıdır” dedi. Albayrak, ilk günden beri bütçe disiplininden taviz vermeyeceklerini, adımlarını bütçe disiplinin ve sınırları çerçevesinde atacaklarını söylediklerini, bu konuda sonuna kadar kararlılıklarını sürdürdüklerini ve sürdüreceklerini söyledi. Albayrak, “Dezenformasyon, şu, bu... Her tarafta bir şey konuşuluyor. Türkiye’de herkes konuşuyor, herkes biliyor, bir futbol, diğeri ekonomi... Herkes anlıyor. 81 milyon teknik direktör ve ekonomist” diye konuştu.

Yakın zamanda BDDK’nın bankalara ilişkin bir çalışma yaptığını ve mevcut tabloyu ortaya koyduğunu anımsatan Albayrak, “Bugün, yapılan çalışmalar çok net ortaya koymaktadır; bir bütün olarak sektörümüz sağlıklı ve güçlü yapısını korumaktadır. Dünyadaki birçok ülkeye Avrupa, Amerika olmak üzere birçok rasyo anlamında korumaktadır. Ve mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi kaynaklı riskleri yönetebilecek seviyede olduğu gayet açık ve nettir” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, bankaların mali durumundaki bu olumlu görünümün yanında, son dönemde kamu bankaları ve özel bankaların sermaye tabanını güçlendirmeye yönelik adımlarını attığına değindi.

İhtiyatlı ve tedbirli olacaklarını, daha güçlü bilanço ile olabilecek olumsuz senaryolara hazırlıklı olacaklarını dile getiren Albayrak, bankaların mevcut mali yapılarını güçlendirmeyi sürdüreceğini bildirdi.

BUGÜN BAŞLIYOR

‘KOBİ Değer Kredisi’ paketi kapsamında bankalar ürünlerini bugün çıkarmaya başlıyor. Birkaç gün içinde paketin kapsamındaki tüm bankaların ürünlerini piyasaya sunmuş olması bekleniyor.

10 YILLIK TAHVİLE 2.5 KAT TALEP

Berat Albayrak, “Hazine Finansman Programı çerçevesinde, uluslararası sermaye piyasalarında dün 2 milyar dolar tutarında Nisan 2029 vadeli tahvil ihracını başarıyla tamamladık. Yatırımcılardan gelen 5 milyar doların üzerinde talep, küresel piyasalarda Türkiye ekonomisinde ortaya koyduğumuz güçlü ve istikrarlı söyleme sağlam cevap aldığımızı gösteriyor. Bu ihraçla 2019 yılında uluslararası piyasalardan sağlamayı planladığımız 8 milyar dolarlık dış finansmanın 2 milyar dolarlık kısmını tamamlamış olduk. 10 yıl vadeli bu ihraca, ihraç tutarının 2.5 katından fazla talep geldi” dedi.

Haberin Devamı

‘KOBİ’lere 20 milyarlık dev destek
‘Türkiye büyürse biz de büyürüz’

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ‘KOBİ Değer Kredisi’ toplantısında risklerin daha makul, öngörülebilirliğin daha yüksek ve beklentilerin daha olumlu olduğu bir yıla başlanıldığını vurguladı. Küresel ekonomide risklerin hâlâ yüksek olmasına rağmen Türkiye’de alınan önlemler ve YEP sayesinde faaliyet ortamının daha sağlıklı hale geldiğini belirten Aydın, şunları söyledi:

“Piyasalarımız daha sakin durumda. Hükümetimizin önderliğinde, ilgili tüm kesimlerle kolları sıvayıp ekonomide çarkların dönmeye devam etmesi için çalışıyoruz. Ekonomik faaliyetlerin makul maliyetlerde ve vadelerde finansmanı için kaynak bulmaya ve kredi vermeye devam ediyoruz. Her ne kadar küresel piyasalardaki oynaklık, ürkeklik ve belirsizlikler çalışmalarımıza olumlu yönde katkı sağlamasa da elimizi kolumuzu bağlayıp, oturup bekleyecek değiliz. İmkanlarımızı en üst düzeyde kullanmaya devam edeceğiz. Bankacılık sektörü için Türkiye ekonomisinin bilançosu kendi bilançomuzdan daha önemlidir. Türkiye büyürse, kazanırsa ve güçlü olursa bizler de büyür, kazanır ve güçlü oluruz.”

Bilanço büyüklüğü 4 trilyon TL

2018 yılı sonu itibariyle bilanço büyüklüklerinin 4 trilyon liraya yaklaştığını anlatan Aydın, “Bilanço büyüklüğümüzün milli gelir oranı yüzde 100’ün üzerinde seyrediyor. Bilanço içinde krediler 2.5 trilyon lira ile yüzde 62 pay almaktadır. Bu oran çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden daha yüksektir. Kredilerin milli gelire oranı göz önüne alındığında kredileri daha fazla artırmak için bilançomuzu büyütmek gayretimizi sürdüreceğiz. Kredi müşterilerimizin çok büyük bölümü ekonomimizin temel taşlarıdır, dünya ile rekabet içindedir ve düzenli ödeme alışkanlıkları vardır. Bu sayede risklerimiz makul düzeyde seyretmektedir. Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 4 seviyelerinde makul ve yönetilebilir düzeydedir. Münferit, birden fazla bankanın bir araya gelerek çerçeve anlaşmasında yer alan veya alacaklılar ile borçlunun üzerinde ulaştıkları ticari prensiplerde yapılandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Kasım 2018 itibariyle yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar TL olmuştur” dedi.